Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2022 19:06
Čas čtení 0:48
Ilona Hobzová

Změna klimatu by podle paleontologa mohla vést ke zmenšování lidí

Změna klimatu by podle paleontologa mohla vést ke zmenšování lidí
Zdroj: Getty Images/David McNew
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Uvedl to paleontolog Steve Brusatte z Univerzity v Edinburghu.

Klimatická krize by mohla vést z tomu, že se lidská rasa zmenší. Savci s menším vzrůstem jsou totiž schopni se lépe vypořádat s vysokými teplotami. Pro deník The Guardian to uvedl paleontolog Steve Brusatte z Univerzity v Edinburghu. Někteří savci podle něj takto reagovali na klimatické změny už v minulosti. 

Brusatte jako příklad použil předky koně, kteří se před zhruba pětapadesáti miliony let v důsledku rostoucích teplot zmenšili. Poznamenal, že zvířata v teplejších částech světa jsou dnes často menší než jejich příbuzná zvířata v chladnějších oblastech.

Doporučeno
Zastavme špinavé prachy: Klimatičtí aktivisté protestují před pojišťovnami po celém Česku Zastavme špinavé prachy: Klimatičtí aktivisté protestují před pojišťovnami po celém Česku 7. června 2022 10:26
Klimatická zmena
Zdroj: Unsplash/NOAA/na voľné použitie

Změna tělesného vzrůstu je podle paleontologa běžným způsobem, jak se savci se změnou klimatu vypořádávají. „Neznamená to, že se zmenšují všechny druhy savců, ale zdá se, že jde o jejich běžný trik pro přežití v případě, že teploty rychle rostou,“ řekl vědec pro The Guardian. Je podle něj pravděpodobné, že by se tento jev mohl týkat i lidí. 

Jeho myšlenka se shoduje s nedávnou studií lidských fosilií, která změny teplot jako možnou příčinu změn růstu lidského těla nevylučuje. Jiní odborníci jsou ale k této hypotéze skeptičtí. Podle Adriana Listera z Natural History Museum v Londýně je možný vztah teploty a velikosti těla savců, popisovaný ve výše zmíněné studii, slabý. Změny dává do souvislosti spíše s dostupností zdrojů potravy. 

Domů
Sdílet
Diskuse