Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2022 v 20:01
Čas čtení 1:10
Vojtěch Vanda

Skotská premiérka odstartovala novou kampaň za nezávislost země

Skotská premiérka odstartovala novou kampaň za nezávislost země
Zdroj: Getty Images/Russell Cheyne - Pool
POLITIKA VELKÁ BRITÁNIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Premiérka Skotska Nicola Sturgeon doufá, že další referendum o nezávislosti Skotska by mohlo proběhnout ještě do konce tohoto roku.

Skotská premiérka Nicola Sturgeon oficiálně odstartovala kampaň za nezávislost její země. Informaci sdělila BBC. Sturgeon doufá, že hlasování o nezávislosti severní části Velké Británie proběhne ještě do konce roku. Poslední hlasování o nezávislosti bylo uspořádáno 18. září 2014, v němž se 55 % Skotů vyjádřilo pro setrvání ve Velké Británii, zatímco 45 % se chtělo oddělit.

Doporučeno
Politico: Evropská komise doporučí udělit Ukrajině oficiální status kandidátské země EU Politico: Evropská komise doporučí udělit Ukrajině oficiální status kandidátské země EU 14. června 2022 v 7:41

„Kdybychom v roce 2014 tušili, jakou cestu si Velká Británie zvolí, nemám pochyby o tom, že by se Skotsko rozhodlo jinak a hlasovalo by pro nezávislost,“ sdělila BBC skotská premiérka poté, co oznámila oficiální začátek kampaně za nezávislost její země, která by měla, dle jejího mínění, vyvrcholit referendem na konci roku.

V úterý skotská vláda seznámila veřejnost s prvním dokumentem nesoucím název „Bohatší, šťastnější, spravedlivější: Proč ne Skotsko?“, který má nastolit situaci, v níž se potenciálně samostatné Skotsko porovnává s jinými nezávislými státy v Evropské unii, a předkládá důvody, proč by bylo lepší, kdyby nebylo součástí Velké Británie.

Další dokumenty by se měly zabývat problematikou měny, daní a útrat, obrany, sociálního zabezpečení a důchodů a členství v Evropské unii a obchodu. „Závěr je jasný: Skotsko by se mělo jako nezávislý stát mnohem lépe. Na Spojené království se teď nikdo nemůže ani podívat – na ten nepořádek, v němž se momentálně nachází, a na vyhlídky, které má mimo Evropskou unii,“ komentovala premiérka.

Co je ale momentálně největším háčkem v cestě za referendem Sturgeon, je právní rámec. Je sporné, jestli má tamní vláda pravomoc vydávat zákony o referendu, jelikož to nebylo ještě testováno soudy. „To je problém, kterým se v současné době zabýváme, abychom mohli zajistit zákonný proces,“ dodala.

Domů
Sdílet
Diskuse