Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2022 20:10
Čas čtení 0:45
Barbora Volfová

Prezident Putin by se podle nového návrhu LDPR měl přejmenovat na vládce. Prý je to srozumitelnější pro „ruské ucho“

Prezident Putin by se podle nového návrhu LDPR měl přejmenovat na vládce. Prý je to srozumitelnější pro „ruské ucho“
Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Prokremelská strana požaduje, aby se o Vladimiru Putinovi hovořilo spíše jako o ruském „vládci“ než jako o ruském prezidentovi.

Nacionalistická Liberálně demokratická strana (LDPR) navrhla nahradit výraz prezident výrazem „pravitel“, což znamená „vládce“, protože se prý výraz prezident v Rusku ještě úplně neujal, uvedl státní zpravodaj RIA Novosti. Strana ve svém návrhu argumentovala tím, že termín byl poprvé použit na konci 18. století v USA a mnohem později se rozšířil do celého světa. Informuje o tom server Newsweek.


„U nás je to podle historických měřítek obecně nové slovo, a dokud se úplně neprosadí, můžete ho klidně nahradit. Například slovním spojením ‚hlava státu‘ nebo slovem ‚vládce‘. Obě jsou spíše srozumitelné pro ruské ucho,“ uvedla LDPR.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Vladimir Putin nemá k této záležitosti žádný postoj. „Právě teď je to všechno ve fázi diskuse,“ dodal.

Doporučeno
VIDEO: Čína násilně potlačila masový protest bankovních klientů požadujících zpět své celoživotní úspory VIDEO: Čína násilně potlačila masový protest bankovních klientů požadujících zpět své celoživotní úspory 11. července 2022 19:11

LDPR také v roce 2020 navrhla formálně uznat status Ruska jako „vítězné velmoci“ ve druhé světové válce a uznat pravoslavné křesťanství jako hlavní ruské náboženství.

Vladimir Konstantinov, šéf regionálního parlamentu, řekl minulý měsíc televizní stanici Krym 24, že úředníci „připravili velmi pěkné slovníky s jistým smyslem pro humor“, se kterými se snaží bojovat s nadvládou cizích slov. „Dominance cizích slov je nebezpečná pro naši kulturu a jazyk. Nastal čas to ukončit,“ řekl Konstantinov.

Domů
Sdílet
Diskuse