Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. srpna 2022 11:00
Čas čtení 10:48
Ondřej Jarůšek

Brokovnicí chtěl zabít trenéra a pracoval v McDonald's. Anderson Silva se nakonec stal jedním z nejlepších bojovníků všech dob

Brokovnicí chtěl zabít trenéra a pracoval v McDonald's. Anderson Silva se nakonec stal jedním z nejlepších bojovníků všech dob
Zdroj: Getty Images/Jon Kopaloff
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA UFC
Uložit Uložené

Anderson Silva v posledních letech kariéry zažíval těžké prohry. I přesto se však řadí k nejlepším bojovníkům, kteří kdy kráčeli po planetě.

MMA je pro někoho jen sport, ale pro někoho jiného představují zápasy v kleci smysl života a cestu ven z chudoby. To platí i pro brazilského bojovníka Andersona Silvu, který patří k největším legendám UFC. Ačkoliv jako dítě nic neměl a jeho vyhlídky byly ponuré, díky obrovskému talentu a píli se nakonec zapsal nesmazatelným písmem do dějin smíšených bojových umění.

Zažil velké vrcholy, ale i tvrdé pády a historie MMA na něj bude pamatovat jako na jedno z nejzvučnějších jmen. Dokonce i samotný šéf UFC Dana White jej označil za jednoho z nejlepších bojovníků všech dob.

Nechybělo ale přitom mnoho a všechno mohlo být úplně jinak. Byla totiž doba, kdy se Anderson Silva rozhodoval, jestli dá šanci kariéře v MMA, nebo se vrátí zpátky pracovat do McDonald's. Málem taky skončil za mřížemi, když se po hádce s trenérem vyzbrojil brokovnicí a zamířil k jeho domovu, aby si s ním vyřídil účty. Toto je jeho příběh.

Anderson Silva
Zdroj: Getty Images/Christopher Lee

Refresher ti přináší profily oblíbených bojovníků, rozhovory, reportáže a další tematické články ze světa bojových sportů. Pokud chceš tuto tvorbu podpořit, staň se členem našeho Refresher+ klubu. Přečíst si kromě jiného můžeš například i článek o poškození mozku v bojových sportech nebo o rizicích spojených s drastickým odvodňováním.

Doporučeno
Billy Miske: Příběh umírajícího boxera, který se obětoval, aby před Vánocemi vydělal peníze pro rodinu Billy Miske: Příběh umírajícího boxera, který se obětoval, aby před Vánocemi vydělal peníze pro rodinu 25. července 2022 7:00
Základní informace
Jméno: Anderson da Silva
Skóre: 34:11 (1 NC)
Přezdívka: The Spider
Výška: 188 cm
Váha: Střední divize (84 kg), polotěžká váha (93 kg)
Rozpětí paží: 77 palců/195,5 cm

Byl bez peněz a vytáhl brokovnici na trenéra

Anderson Silva se narodil 14. dubna 1975 a vyrůstal v chudinské čtvrti v São Paulu. Líbily se mu bojové sporty, ale rodina neměla peníze, aby mu zaplatila tréninky. Začal proto trénovat svépomocí na ulici.

„Když jsem začínal, džiu-džitsu bylo v Brazílii dostupné spíš jen pro elitu a vůči chudým dětem byla rozšířená předpojatost. Musel jsem se tedy učit sám. Někteří sousedi začali dělat džiu-džitsu, takže jsem je začal sledovat a pak se přidal k nim. Nebylo to žádné organizované trénování, ale bylo to lepší než nic,“ popsal Anderson Silva krušné začátky.

Později, když si rodiče mohli dovolit zaplatit synovi lekce, začal dvanáctiletý Anderson Silva docházet nejprve na taekwondo, později na capoeiru a v šestnácti letech přešel na thajský box. První zápas v MMA, které jej později proslavilo, měl podle oficiálních statistik ve dvaadvaceti letech. Zprvu bojoval ve veltrové divizi (77 kg), tedy o jednu níž pod střední váhou (84 kg), která se pro něj později stala primární.

V ranných začátcích Anderson Silva vystřídal několik menších organizací, jako Meca či Shooto, v nichž sbíral první úspěchy. Později přešel do známější (a dnes již zaniklé) organizace PRIDE. Navzdory talentu se však v prvních letech kariéry uživit bojovými sporty nedokázal. Pracoval proto například v řetězci rychlého občerstvení McDonald's, aby si vydělal na živobytí (úsměvnou skutečností je, že později jej začal štědře sponzorovat Burger King).

Anderson Silva
Zdroj: Getty Images/Rey Del Rio

Z období začátků Silvovy kariéry pochází jedna bláznivá historka, která ilustruje, v jak zoufalé situaci se mladý bojovník nacházel. V jistou část života bylo jeho hlavním přivýdělkem trénování džiu-džitsu v klubu Chute Boxe, kde sám trénoval. Hlavní trenér Rafael Cordeiro už ale nechtěl, aby lekce vedl, což vedlo k divoké hádce mezi oběma muži, která vyústila fackou, již vrazil Cordeiro mladému Silvovi.

Tím to ale neskončilo. Do běla rozzuřený Silva si obstaral brokovnici, s dalšími dvěma kumpány přišel k bytu svého trenéra a čekal, až se vrátí domů, aby se mu pomstil. Silvovi společníci však podle všeho na místě znervózněli a zhrzenému bojovníkovi jeho plány zastřelit trenéra naštěstí rozmluvili. Silva uposlechl a z místa odešel.

Dnes jsou s Rafaelem Cordeirem dobří přátelé, stačilo však jedno špatné rozhodnutí a místo budoucí hvězdné dráhy v MMA mohl Anderson Silva skončit za mřížemi. „Byla to fáze života, kdy jsem nic neměl, jen dar od Boha, který mi dal možnost vést lekce, a málem jsem udělal velkou hloupost,“ vzpomínal zápasník, který o incidentu promluvil ve své biografii.

Chtěl jít zpátky do McDonald's

V pozadí za zády bojovníka ale naštěstí stál ještě jeden důležitý muž – Antônio Rodrigo Nogueira. Trenér, pod jehož křídla Anderson Silva přešel a který byl dříve sám bojovníkem UFC, kde se stal prozatímním šampionem těžké váhy. Bez jeho vedení by se život Andersona Silvy pravděpodobně ubíral dosti jiným směrem a bojovník by těch nejvyšších vrcholů nikdy nedosáhl. O tom, jak zásadní vliv měl Nogueira na Andersona Silvu, popsal blíže bojovníkův manažer Ed Soares.

„(Nogueira) je vždycky první, kdo někomu nabídne pomocnou ruku. (…) Udělal toho spoustu i pro Andersona. Kdyby nebylo Nogueiry, kdoví, jestli by Anderson Silva byl tím, kým je dnes. Byl to totiž on, kdo mu řekl, aby u bojování zůstal. Anderson se chystal s bojováním skončit a jít pracovat zpátky do McDonald's,“ popsal Soares. Nogueira ale Andersona Silvu přesvědčil, aby svůj obrovský talent nezahazoval, a pomohl mu v posunutí profesionální kariéry na novou úroveň.

Nedlouho po změně tréninkové stáje vystřídal Anderson Silva několik dalších organizací. Objevil se například i v britské Cage Rage, která byla pro jeho vývoj zásadní a kde porazil například i Leeho Murrayho (ten je mimochodem nechvalně známý svou pozdější dráhou zločince, se svým gangem totiž vykradl banku, jeho příběh si můžeš přečíst v našem profilovém článku). Silva v Cage Rage vyhrál celkem čtyři zápasy, z toho tři ukončil před limitem.

Doporučeno
UFC bojovník přežil bodnutí nožem do srdce a s gangem při bankovní loupeži ukradl 53 milionů liber. Dodnes je ve vězení UFC bojovník přežil bodnutí nožem do srdce a s gangem při bankovní loupeži ukradl 53 milionů liber. Dodnes je ve vězení 5. července 2022 7:00

UFC našlo nového krále

Nová kapitola bojovníkovy kariéry se začala psát v roce 2006, kdy dostal nabídku od největší MMA organizace světa UFC. A zde svůj debut zvládl na výbornou – svého soupeře Chrise Lebena, který byl v rámci UFC neporažený, ukončil během první minuty sérií přesných úderů následovaných tvrdým kolenem.

Hned v prvním zápase v UFC si Anderson Silva vydobyl slušné renomé a potvrdil, že jeho dvorní disciplínou je zejména boj v postoji. Jeho dlouhé paže s rozpětím přes 190 centimetrů, nepředvídatelný styl boje, pohyb a přesnost úderů jsou zbraně, na které mnoho soupeřů dlouho nemohlo najít odpověď. Najít ji nedokázal ani tehdejší šampion střední váhy Rich Franklin, který se stal dalším Silvovým soupeřem.

O pás šampiona se Anderson Silva pobil v říjnu 2006 a ani v tomto případě neměl zápas dlouhého trvání. Silva uštědřil Franklinovi v klinči několik kolen na žebra a následně mu dalším kolenem do obličeje zlomil nos. Když šampion padl k zemi, rozhodčí zápas rychle ukončil a střední divize UFC měla rázem nového šampiona. Na časomíře neuběhly ani tři minuty.

Anderson Silva
Zdroj: Getty Images/Jon Kopaloff

Bylo patrné, že na trůn střední váhy usedl nový král a sesadit ho z něj bude takřka nadlidský úkol. Každým svým dalším zápasem a úspěšnou obhajobou titulu totiž Anderson Silva prokazoval, jak nesmírný talent dostal do vínku, a ukončoval soupeře jako na běžícím páse. Drtivá většina končila šampionovi u nohou.

Nejdéle kralující šampion 

Za své vlády se Anderson Silva podepsal také hned pod několik rekordů, které zatím nikdo nepřekonal – je například držitelem největšího počtu výher v řadě (16 vítězství v UFC za sebou) a do dnešního dne mu taky patří titul nejdéle vládnoucího šampiona UFC (titul držel neuvěřitelných 2457 dní).

Během této doby svůj titul desetkrát obhájil a na svědomí si připsal řadu výstavních výkonů, které nepřestávají udivovat ani po letech. Mezi jeho nejpoutavější zápasy bezesporu patří drtivá dominance nad Forrestem Griffinem, kterého vyřídil hned v prvním kole. Ruce svěšené u pasu, senzační pohyb hlavou, nesmírný přenos úderů a výstavní knockout za tři a půl minuty. Takto vypadala one man show v podání jednoho z nejlepších šampionů během jeho páté obhajoby titulu.


Pohled na Silvovy zápasy z let 2006 až 2012 je přehlídkou jednoho velkolepého ukončení za druhým. Hrozbou byl jak v postoji, tak i na zemi, kde na submise utáhl Dana Hendersona (rear-naked choke) a Chaela Sonnena (triangle armbar). Ve výkladní skříni jeho nejlepších výkonů se vyjímá také knockout Vitora Belforta, kterého Silva poslal v roce 2011 k zemi nevídaným up-kickem.

Právě zábavný a netradiční styl boje byl důvodem, proč se fanoušci dlouhé roky domnívali, že Anderson Silva nosí přezdívku „The Spider“, není tomu ale tak. Přisuzovali to jeho dlouhým končetinám a osobitému pohybu, ale jak bojovník prozradil, tuto přezdívku si nevybral sám a mohlo za to tričko se Spider-Manem, jeho oblíbeným superhrdinou, které měl oblečené kdysi před jedním ze svých zápasů.

„Měl jsem na sobě před zápasem tričko se Spider-Manem, a když za mnou přišla oznamovatelka, řekla, že vypadám jako on. Když jsem pak přišel do ringu, tak k mému překvapení řekla: ,Anderson Silva, brazilský Spider-Man,‘ “ vysvětlil zápasník vznik své přezdívky, kterou už potom přijal za svou.

Zajímavý je mimo jiné i pohled na bližší statistiky, které organizace zveřejnila. Podle oficiálních údajů UFC zasadil Anderson Silva z 2084 pokusů 1282 signifikantních úderů (přesnost 62 procent) a je na druhém místě v největším počtu uštědřených knockdownů (18), což znovu dokládá jeho nebezpečný postoj. Není divu, že na vrcholu výkonnosti jej známý komentátor Joe Rogan popsal jako „velmistra“, který „dělá věci, o nichž si ostatní myslí, že nejsou možné“.

Drtivá prohra a hororové zranění

Všechno ale jednou končí, a to platí i pro šampiony UFC. Rekordní šňůru výher Andersona Silvy ukončil v roce 2013 Chris Weidman. Zřejmě až přehnaně sebevědomý Brazilec chtěl v průběhu boje zesměšnit svého soupeře gestem, kdy předstíral, že je otřesený a podlamují se mu nohy, za to jej ale Weidman pohotově potrestal kombinací háků, po kterých se bezvládný Silva ocitl na zemi a soupeř jej nekompromisně ukončil.

Svět byl v šoku. Konec vítězné éry jednoho z největších šampionů UFC si takto nikdo nepředstavoval ani v nejdivočejších snech. Fanoušci chtěli vidět odvetu a chtěly ji vidět i organizace, a tak se druhé měření sil nového šampiona a padlého krále naplánovalo na konec roku. Tentokrát ale k údivu všech přišel ještě větší šok.

Doporučeno
10 hororových zranění v MMA: Podívej se, jakou bolest profesionální bojovníci dokáží vydržet 10 hororových zranění v MMA: Podívej se, jakou bolest profesionální bojovníci dokáží vydržet 20. září 2020 14:00

Hlavní zápas večera a odvetu, na kterou fanoušci několik měsíců čekali, ukončilo jedno z nejhrůznějších zranění, jaké kdy fanoušci MMA viděli. Anderson Silva v druhém kole zasadil soupeři low-kick, který Wiedman zblokoval, a Brazilec si při tom zlomil holenní i lýtkovou kost u levé nohy. Šokovaná aréna oněměla a bojovník svíjející se v bolestech okamžitě zamířil na operační stůl.

Chris Weidman po turnaji vysvětlil, že na nebezpečné kopy Andersona Silvy se v přípravě zaměřil a záměrně se je snažil blokovat kolenem, což je pravděpodobně důvod, proč si o něj Silva zlomil nohu (shodou okolností se ale to samé stalo o několik let později i samotnému Chrisi Weidmanovi, který si takřka totožným způsobem zlomil holenní i lýtkovou kost v zápase s Uriahem Hallem).  

Od hrůzostrašné zlomeniny nohy uběhlo třináct měsíců a Anderson Silva už stál zpátky v kleci. Po takto děsivě působícím zranění se jednalo o poměrně brzký návrat, ten s sebou ale přinesl nové problémy.

Kauzy se steroidy a očištění jména

Na konci ledna 2015 se Anderson Silva utkal s legendárním Nickem Diazem, kterého po pěti kolech porazil na body, nicméně tento výsledek byl později anulován a zápas byl vyhlášen jako no contest. Jak se totiž ukázalo, pracovníci Nevadské státní atletické komise našli ve vzorcích moči Andersona Silvy, odebraných pár týdnů před zápasem, stopy po dvou anabolických steroidech. Další zakázané látky byly v těle Andersona Silvy nalezeny také v testech provedených po zápase, pozitivní nález měl mimo jiné i na léky oxazepam a temazepam.

Doporučeno
Dětství mezi pouličními gangy, chudoba a násilí. Nate a Nick Diazovi se i přes těžký život stali legendami UFC Dětství mezi pouličními gangy, chudoba a násilí. Nate a Nick Diazovi se i přes těžký život stali legendami UFC 6. května 2022 11:30

Bývalý šampion střední váhy se hájil tím, že požil přípravek na podpoření sexuální výkonnosti, který mu prý dal kamarád po návštěvě Thajska. Ve složení tohoto léku se měl nacházet právě i anabolický steroid drostanolon. Přítomnost dalšího steroidu v těle ale vysvětlit nedokázal. Komise mu nakonec udělila roční zákaz bojovat (od data zmíněného zápasu) a povinnost zaplatit finanční pokutu ve výši 380 tisíc dolarů – vzdát se musel celého bonusu za výhru ve výši 200 tisíc dolarů, k čemuž se přičetla ještě 30procentní pokuta (180 tisíc dolarů) z jeho základní výplaty 600 tisíc dolarů.

Anderson Silva
Zdroj: Getty Images/Steve Marcus

Po dvou prohrách v řadě, zranění a trestu za užití nedovolených látek prožíval Anderson Silva zřejmě nejtemnější období své dosavadní kariéry. A návratu zpět na výslunní se nedočkal ani v následujících letech.

Při očekávaném comebacku jej v roce 2016 v oktagonu přivítal Michael Bisping a ani tento zápas se neobešel bez kontroverzního momentu. Když totiž Bisping ve třetím kole signalizoval rozhodčímu, že přišel o chránič zubů, Silva jej poslal k zemi naskočeným kolenem a začal slavit domnělé vítězství. Rozhodčí jej ale upozornil, že zápas nekončí, a po pěti kolech nakonec Silva prohrál jednohlasně na body.

Sérii proher na čtyři porážky v řadě mu pak v polovině téhož roku prodloužil tehdejší šampion polotěžké váhy Daniel Cormier, proti němuž Silva stanul na poslední chvíli jako náhradník.

Smolnou řadu porážek Silva přetrhl začátkem roku 2017, kdy po třech kolech porazil Dereka Brunsona, nicméně brzy jeho kariéru postihly další komplikace. V polovině roku se měl utkat s Kelvinem Gastelumem na akci UFC 212, jeho soupeř byl však ze zápasu stažen poté, co byl u něj potvrzen pozitivní test na marihuanu. Jejich střet se tak přeložil na listopadový turnaj UFC Fight Night 122, ale tentokrát to byl Silva, kdo neprošel testy na zakázané látky.

USADA (Americká antidopingová agentura) v těle Silvy našla anabolický steroid methyltestosteron a léčivo diuretikum. Bojovník nicméně trval na své nevinně s tím, že žádnou zakázanou látku nepoužil vědomě. Následovalo několikaměsíční vyšetřování, na jehož konci dali pracovníci komise bývalému šampionovi za pravdu. Jak se totiž ukázalo, zmíněné látky se do těla bojovníka dostaly skrze kontaminovaný, legálně dostupný doplněk stravy.

Anderson Silva po potěšujícím výsledku neskrýval nadšení. „Posledních devět měsíců bylo extrémně náročných. Měl jsem pocit, že všechno, pro co jsem dřel, umírá a že má budoucnost je v ohrožení. V srdci jsem věděl, že jsem neudělal nic špatného a s USADOU jsem plně spolupracoval, abych to dokázal. (…) Jsem šťastný, že mé jméno bylo očištěno a vrátila se mi kredibilita,“ řekl pro ESPN.

Anderson Silva
Zdroj: Getty Images/Quinn Rooney

Konec v UFC a přechod k boxu 

Do vítězného sedla se už ale znovu neusadil. V rámci UFC odbojoval Anderson Silva ještě tři zápasy – s Israelem Adesanyou, Jaredem Canonnierem a Uriahem Hallem – z nichž všechny prohrál. Za svých posledních sedm let v UFC Anderson Silva zvítězil jen jednou a odnesl si sedm porážek. Byla to ale právě ta poslední s Uriahem Hallem, po které šéf organizace UFC Dana White definitivně řekl, že slavného Brazilce a bývalého šampiona už fanoušci znovu bojovat neuvidí.

„Neměl jsem ho dneska večer nechat bojovat, ale z respektu k němu – je to legenda tohoto sportu i této společnosti – jsem udělal něco, s čím jsem nesouhlasil. Věděl jsem, že mám pravdu, a potvrdilo se to. Anderson Silva by už nikdy neměl bojovat,“ prohlásil White po turnaji a zároveň vyjádřil zklamání z nízké aktivity obou borců v zápase.

„Nechci mu nic zakazovat, je to dospělý muž a může si dělat, co chce. Má s námi (podle smlouvy, pozn. red.) ještě jeden zápas. Už mu tady ale nikdy zápasit nedovolím. Chci, aby ukončil kariéru, a doufám, že až se vrátí za svou rodinou, tak jim řekne to samé. Jsem v hodně těžké pozici, protože mi na něm opravdu záleží. Je to někdo, kdo s námi byl spoustu let. Je to legenda a nechci na něj nijak plivat. Už je mu ale 46 let (ve skutečnosti mu bylo 45 let, pozn. red.). Pokud se člověk zrovna nesnaží zachránit si svůj život nebo život své rodiny, nikdo by ve 46 letech už bojovat neměl,“ pokračoval šéf UFC.

O necelý měsíc později organizace UFC rozvázala s Andersonem Silvou smlouvu, a Brazilec se tak po čtrnáctileté dráze v největší lize světa stal volným bojovníkem.

Rukavice na hřebík ale nepověsil. Spíš je jen vyměnil za boxerské. MMA klec se totiž Anderson Silva rozhodl vyměnit za profesionální boxerský ring, ve kterém párkrát zápasil v dávné minulosti. A sbírá v něm slušné úspěchy. Nejprve v červnu 2021 v osmi kolech přeboxoval bývalého šampiona WBC Julia Césara Cháveze Jr. a následně v listopadu v prvním kole knockoutoval bývalého šampiona UFC polotěžké váhy Tita Ortize.

V letošním roce Anderson Silva oslavil již 47. narozeniny, ale stále to nevypadá, že by byl připravený dát bojovým sportům sbohem. Spekulovalo se dokonce o jeho možném zápase s youtuberem a boxerem Jakem Paulem, který bývalému šampionovi UFC vzkázal, že by zmlátil jej a jednoho z nejlepších boxerů historie Floyda Mayweathera za jeden večer. Kouč Brazilce se těmto slovům ale vysmál s tím, že by youtuber v takovém zápase „draze zaplatil“.

Ať už bude budoucnost Andersona Silvy jakákoliv, úspěchy z minulosti mu již nikdo nevezme. Do srdcí fanoušků se vepsal jako jeden z nejlepších bojovníků historie a místo na piedestalu mu patří hned po boku jmen velikánů, jako jsou Jon Jones nebo Georges St-Pierre. Svým životním příběhem taky dokázal, že díky správným rozhodnutím, píli a troše štěstí je možné se vypracovat ze špatných životních podmínek až na samotný vrchol sportovního světa.

Domů
Sdílet
Diskuse