Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. listopadu 2022 12:50
Čas čtení 1:15
Ilona Hobzová

Jak prodloužit životnost čerstvých těstovin? Italští vědci našli cestu, spočívá ve třech krocích

Jak prodloužit životnost čerstvých těstovin? Italští vědci našli cestu, spočívá ve třech krocích
Zdroj: Pexels/Klaus Nielsen/volně k užití
NEWS GASTRONOMIE ITÁLIE VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podle autorů by tento objev mohl pomoci v boji proti plýtvání potravin.

Tepelně upravené čerstvé průmyslové těstoviny mají při správném skladování trvanlivost přibližně třicet až devadesát dní. Tým vědců z Itálie přišel na postup, díky kterému se tuto životnost podařilo prodloužit až na sto dvacet dní. Cesta je podle nich ve změně procesu balení, jiném obalu a přidání probiotik. V časopise Frontiers in Microbiology tým autorů uvádí, že vývoj by mohl pomoci s problémem plýtvání potravinami a přinést potenciální výhody pro ekonomiku a životní prostředí.

Změna v obalu a přidání prospěšných bakterií 

Vědci se ve spolupráci s továrnou na těstoviny ve městě Altamura na jihu Itálie zaměřili na krátké a kroucené těstoviny známé jako trofie. Vytvořili 144 vzorků. Jedna sada vzorků byla zabalena pomocí běžné fólie a balicí atmosféry složené ze 20 % oxidu uhličitého a 80 % dusíku. Druhou část zabalili do fólie méně propustné pro vodu a kyslík a do atmosféry složené ze 40 % oxidu uhličitého a 60 % dusíku. Pro třetí sadu 48 vzorků zvolili stejné podmínky, do těsta ale přidali směs probiotik. Všechny těstoviny skladovali při teplotě čtyř stupňů Celsia. 

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se v těstovinách? KVÍZ: Vyznáš se v těstovinách? 25. října 2022 14:30

Běžně balené těstoviny vykazovaly po dobu 90 dnů skladování klesající hladinu oxidu uhličitého, což vedlo k růstu viditelných plísní. Naopak dvě zbývající experimentální sady měly atmosféru téměř stabilní a plísně v nich nerostly celých sto dvacet dnů. 

těstoviny
Zdroj: Flickr/volně k užití

Výsledky podle týmu naznačily, že tento nový přístup k balení prodlužuje trvanlivost čerstvých chlazených těstovin až o třicet dní. Navíc se stabilita těstovin zlepšuje i díky přidaným probiotikům, která růst nežádoucích mikrobů snižují. 

Spoluautorka výzkumu Francesca De Leo uvedla, že firma na výrobu těstovin, která se na výzkumu podílela, tento postup schválila a sama ho používá. Obecně by ale tato výroba byla nákladnější, hlavně kvůli přidávání probiotik, a zatím nebyla provedena žádná studie o tom, zda by tento proces mohl fungovat i v dlouhodobém horizontu. „Určitě je třeba zvážit, že náklady, především ve vztahu k probiotikům, jsou vyváženy zlepšením výroby s možností rozšíření odbytových trhů,“ dodala De Leo pro The Guardian.

Domů
Sdílet
Diskuse