Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. prosince 2022 14:00
Čas čtení 0:50
Kuni Nguyenová

Kanye West přišel o čestný titul z vysoké školy, ta odsoudila jeho antisemitské výroky

Kanye West přišel o čestný titul z vysoké školy, ta odsoudila jeho antisemitské výroky
Zdroj: TASR/AP
NEWS KANYE WEST ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

„Jeho činy nejsou v souladu s naším posláním a hodnotami. Proto jsme mu zrušili čestný titul,“ uvedla ve čtvrtek prezidentka školy.

Rozruch kolem rappera Kanyeho Westa a jeho antisemitských poznámek a přiznání, že „na Adolfu Hitlerovi vidí dobré věci“, pokračuje. Škola Institutu umění v Chicagu (School of Art Institute of Chicago, SAIC) mu totiž odebrala čestný titul, který získal v roce 2015 za své tehdejší umělecké úspěchy. Informovaly o tom servery The Independent a BuzzFeed News.

„Jeho činy nejsou v souladu s posláním a hodnotami SAIC. Proto jsme mu zrušili čestný titul,“ uvedla ve čtvrtek prezidentka školy Elissa Tenny pro BuzzFeed News. Tenny označila nedávné výroky rappera za „protičernošské, antisemitské, rasistické a nebezpečné, zvláště ty, které jsou namířené proti černošským a židovským komunitám“.

Doporučeno
Nick Carter z Backstreet Boys čelí žalobě za sexuální násilí, oběť měl nakazit pohlavně přenosným virem Nick Carter z Backstreet Boys čelí žalobě za sexuální násilí, oběť měl nakazit pohlavně přenosným virem 9. prosince 2022 10:34

Stalo se tak krátce poté, co někteří studenti SAIC vytvořili petici k odebrání jeho titulu. Údajně se to stalo poprvé od založení školy v roce 1866. „Kanye West má dopad na umělce, designéry a učence přidružené k SAIC a jejich hodnoty spravedlnosti, soucitu a svobodného projevu bez nenávisti,“ píše se v petici. 

Samotný West se podle zahraničních médií k tomuto incidentu nevyjádřil. V posledních měsících čelí jednomu skandálu za druhým. Kvůli jeho antisemitským výrokům s ním spolupráci rozvázaly velké značky jako Gap, adidas nebo Balenciaga a Westovo jmění téměř ze dne na den kleslo ze 2 miliard dolarů na 400 milionů. Více informací najdeš v našem tématu Kanye West.

Domů
Sdílet
Diskuse