Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. ledna 2023 8:14
Čas čtení 1:10
Vojtěch Vanda

Avatar: The Way of Water se stal nejvýdělečnějším filmem roku 2022

Avatar: The Way of Water se stal nejvýdělečnějším filmem roku 2022
Zdroj: 20th Century Studios
FILMY A SERIÁLY AVATAR: THE WAY OF WATER ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Stačilo pár posledních týdnů minulého roku, aby kasovní trhák režiséra Jamese Camerona překonal dosud nejvýdělečnější Top Gun: Maverick a zaujal první místo v žebříčku. Se ziskem přes 1,5 miliardy dolarů se zároveň stal 10. nejvýdělečnějším filmem vůbec.

Jeden z nejočekávanějších filmů minulého roku, Avatar: The Way of Water, je oficiálně nejvýdělečnějším filmem roku 2022. Informují o tom CNBC a The Guardian. Od 16. prosince minulého roku se mu podařilo vydělat 1,51 miliardy dolarů (zhruba 33,7 miliardy korun), což jej také posunulo na 10. místo v žebříčku nejvýdělečnějších filmů před Rychle a zběsile 7. Navíc se nepředpokládá, že by výdělky měly v nejbližší době zpomalit.

Doporučeno
Nový Avatar píše dějiny žánru. James Cameron určil, jak se budou točit filmy další dekádu Nový Avatar píše dějiny žánru. James Cameron určil, jak se budou točit filmy další dekádu 14. prosince 2022 8:30

Čas a momentum hrají v prospěch Cameronova snímku. Do vydání filmu Ant-Man a Wasp: Quantumania by měl hrát hlavní roli na všech zobrazovacích formátech. Jedná se o dobrou zprávu pro tvůrce, který totiž před vydáním filmu tvrdil, že aby se pokryly náklady natáčení, bude muset film vydělat alespoň 2 miliardy dolarů (zhruba 45 miliard korun).

Avatar: The Way of Water Avatar 2
Zdroj: 20th Century Studios

Historie nás učí, že by to nemusel být problém. Vždyť první díl Avatara z roku 2009 vydělal neuvěřitelné 2,92 miliardy dolarů (zhruba 65,8 miliardy korun). Společně s Titanikem, jenž vydělal 2,2 miliardy dolarů (zhruba 49,5 miliardy korun), tak má James Cameron v první desítce nejvýdělečnějších filmů hned tři snímky.

Začátek byl navíc velmi skromný. První víkend prodejů se úplně nevyvedl. Navíc za celkový úspěch filmů mohou zejména prodeje mimo Spojené státy, které zařídily dvě třetiny dosavadních výdělků. A i když se jedná o druhý díl, jeho křivka prodejů se tak nechová – je stálá a neklesá, jak se obvykle děje, když lidé první týden zhlédnou pokračování filmů a pak se k nim nevrací.

Avatar mění podobu filmů další dekády

I my jsme byli z nového filmu nadšení. Proč zrovna tento film změní pohled na způsob točení filmů v další dekádě, si můžeš přečíst v našem názorovém článku. Pokud však nesnášíš jakékoliv poodhalení děje, nejdříve si radši zajdi do kina. Rozebíráme v něm totiž i příběhovou linku či revoluci ve vizuální podobě světové kinematografie.

Domů
Sdílet
Diskuse