Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. února 2023 10:18
Čas čtení 1:07
Adéla Ježková ČTK

Začíná Suchej únor. Odpustíš si skleničku?

Začíná Suchej únor. Odpustíš si skleničku?
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
NEWS ALKOHOL OMEZOVÁNÍ ALKOHOLU ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Ve středu začíná v Česku 11. ročník měsíční osvětové akce Suchej únor, která má přispět k omezení nadměrného pití alkoholu.

Lidé, kteří se do akce zapojí, by si měli po celý únor odepřít alkoholické nápoje. Kampaň pořádá stejnojmenná organizace Suchej únor ve spolupráci s odbornicemi a odborníky. Letos se koná pod heslem Nepít je umění! s cílem podpořit autentickou tvorbu a kreativitu. Organizátoři podle ČTK poukazují na to, že Češi a Češky patří v pití alkoholu ke světovým rekordmanům a nadměrná konzumace ohrožuje nejen jejich zdraví, ale i kvalitu života.

Suchej únor podle organizátorského týmu umožňuje lidem dát si na jeden měsíc od alkoholu odstup. To jim dovolí poznat, jak moc své pití ovládají a jak moc alkohol ovládá je. Loni se podle průzkumu zúčastnilo akce 13,5 procenta dospělé populace.

Doporučeno
Zkusil jsem měsíc nepít alkohol. Takto to dopadlo Zkusil jsem měsíc nepít alkohol. Takto to dopadlo 15. března 2022 7:00
Alkoholová fakta
– Průměrný Čech vypije za rok 14,4 l čistého lihu. Víc zvládnou jen v Litvě a Moldavsku.
– Společenské náklady nadměrného pití se odhadují na 56 mld. Kč ročně. 
– Za hranou rizikového pití se u nás pohybuje přes 1 000 000 lidí. To je zhruba každý 7. dospělák, kterého potkáš na ulici, v baru nebo v tramvaji.

Jak jsi na tom s alkoholem ty, můžeš zjistit v online testu

Rizikově pije v Česku podle organizátorů víc než milion lidí, tedy zhruba každý sedmý dospělý. Společenské náklady nadměrného pití se odhadují na 56 miliard korun ročně.

Organizace Suchej únor dlouhodobě upozorňuje na problematiku vysoké a rizikové konzumace alkoholu v Česku. Poukazuje na okolnosti, které může představovat alkohol ve firemním prostředí, nebo na to, jak alkohol ovlivňuje vztahy mezi lidmi či zdraví. Upozorňuje také na to, jak mnozí rodiče problematicky přistupují k podávání alkoholu svým dětem.

Všechny tipy a triky, jak si s abstinencí poradit, najdeš na webových stránkách kampaně. Pokud cítíš, že jsi na alkoholu závislý*závislá, pomoc nalezneš na Národní lince pro odvykání alkoholu.

Domů
Sdílet
Diskuse