Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. února 2023 1:43
Čas čtení 4:24
Ondřej Jarůšek

Světová MMA hvězda, krvavá válka i pekelný nástup. Takto vypadal první velký turnaj Oktagonu v roce 2023

Světová MMA hvězda, krvavá válka i pekelný nástup. Takto vypadal první velký turnaj Oktagonu v roce 2023
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Turnaj OKTAGON 39 v Mnichově přinesl 10 zápasů v MMA a jeden v boxu. Fanoušci dostali velkou show, na kterou budou vzpomínat.

Organizace OKTAGON MMA odstartovala v roce 2023 ve velkém stylu. Vůbec poprvé uspořádala galavečer bojových umění v Mnichově, a diváci se tak v tamní Audi Dome aréně stali svědky ohňostroje přestřelek. Turnaj OKTAGON 39 nabídl jedenáct zápasů, v nichž se do akce pustili jak veteráni a stálice organizace, tak i rostoucí talenti. Jednou z hlavních událostí bylo také představení světové MMA legendy Héctora Lombarda. Refresher u toho nemohl chybět a z celého galavečera ti přináší reportáž. Podívej se s námi, co vše bylo na nabité akci k vidění.

OKTAGON39OKTAGON39OKTAGON39OKTAGON39
Zobrazit galerii
(15)

Objev roku stále touží po pomstě

Očekávaný turnaj otevřela až na poslední chvíli domluvená veltrová bitva, o kterou se postarali Brazilec Lucas Cruz a Tayo Odunjo z Velké Británie. V té po třech kolech bodové rozhodčí více přesvědčil Cruz, který si díky větší přesnosti i aktivitě odnesl zasloužené vítězství 3:0 na body. Diváci se v plnící se aréně už v úvodu starali o správnou atmosféru.

OKTAGON39
Zdroj: OKTAGON MMA

Prolomit série proher se na sobotním turnaji podařilo českému borci Marku Bartlovi proti domácímu Kevinu Hangsovi. Bartl slavil první výhru v MMA po dvou letech, která byla možná ještě o to sladší, že přišla krátce po zakázaném úderu ze strany Němce v prvním kole. Bartl se po nechtěném faulu dokázal oklepat, do boje se vrátil a Němce poslal k zemi tvrdým hákem, po kterém svého soupeře ubil na zemi. Jednoduše skvělý návrat do vítězného sedla.

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

Nebezpečný český postojář Vladimír Lengál byl zvolen největším objevem roku 2022 a své kvality v Mnichově znovu potvrdil. Jeho soupeřem se stal Cem Kuyumcouglu, pro kterého se sice jednalo o premiéru v MMA, ale zkušenějšímu Lengálovi dokázal zejména v postoji vzdorovat. Ale jen dočasně.

Ke konci druhého kola se Kuyumcouglu ocitl čelem k zemi pod Lengálem, pro kterého už nebylo těžké zápas předčasně ukončit sprškou úderů. Legál si tak připsal cenné vítězství, a jak řekl, příště se bude chtít poprat s Deigou-Scheckem, aby se mu pomstil za porážku týmového kolegy Radka Roušala. Právě Deiga-Scheck měl být Lengálovým původním soupeřem, ale kvůli jeho zranění naskočil do zápasu na poslední chvíli právě Kuyumcouglu. Brzy by však k jejich měření sil snad mělo dojít.

OKTAGON39
Zdroj: OKTAGON MMA

Legenda MMA se porvala v boxu 

Turnaj OKTAGON 39 rozzářila hvězda světových rozměrů Héctor Lombard. Veterán UFC a dalších předních organizací se představil v Mnichově se slovenským ranařem Vlastem Čepem v exhibičním boxu. Bojovníci vstoupili do zápasu, který byl domluven doslova na poslední chvíli, spíše opatrně a takticky. Jelikož se jednalo o exhibici a ve třech kolech nepadlo KO, zápas byl vyhlášen jako remíza.

Oba po boji ocenili kvality soupeře. Čepo si bojem s touto legendou splnil jeden ze svých snů a nyní zamíří do Thajska, kde mu začne příprava na zápas v MMA v dubnu. Lombard si dle svých slov zápasení v Oktagonu užil a je velká šance, že se zde nepředstavil naposledy. Fanoušci se tak mají nač těšit.

OKTAGON39
Zdroj: OKTAGON MMA

Blízko titulu! 

Na akci nechyběl ani střet titánů. Řeč je o dvojici těžkotonážníků Wallyson Carvalho a Hatef Moeil, který je jedničkou divize a zatím v Oktagonu nepoznal přemožitele. A je tomu tak i nadále. Tentokrát si sice Moeil nepřipsal finiš před limitem, jak to má ve zvyku, ale ve třech kolech zápas ovládl a jasně dominoval, ačkoliv Brazilec jej v postoji dokázal potrápit.

Doporučeno
Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul 3. března 2024 8:15

Po jednohlasné výhře na body, kterou svou sérii výher prodloužil na deset v řadě, si Moeil řekl o možnost bojovat o titul těžké váhy na příštím turnaji v Německu, který se bude konat v létě v Oberhausenu.

Slovenský oblíbenec Ronald Paradeiser potvrdil pozici velkého favorita a připsal si další cennou výhru před limitem. Chorvat trénující v Německu Vlado Šikić se sice ukázal být velmi vzdorovitým soupeřem, nicméně o několik tříd lepší Paradeiser nezaváhal a v druhém kole zápas ukončil tvrdým ground-and-pound.

Pro Paradeisera se tím pádem jedná o třetí skalp v řadě, který je důležitým krokem na jeho cestě k další titulové šanci v lehké váze. Na obzoru se tak pomalu začíná rýsovat odveta se současným šampionem divize Losenem Keitou.

Outsider šokoval

O suverénně největší senzaci turnaje se postaral slovenský bojovník Pavol Langer. Ten stanul proti silně favorizovanému Rafaelu Xavierovi, který v Oktagonu až do sobotní noci neprohrál. Slovák však Brazilce rozjetého jako lokomotiva zastavil, když ve třech kolech dokázal Xaviera přebodovat. Vítězství to sice bylo z pohledu bodových rozhodčích těsné, ale Langer si i tak na konto připsal obrovsky cenné vítězství, zatímco Xavier, který byl už blízko šanci zabojovat v polotěžké váze o titul, trpkou porážku. Brazilec odešel se svěšenou hlavou, Slovák se domů vrací jako hrdina.

OKTAGON39
Zdroj: OKTAGON MMA

Nový double champ?

Šampion lehké váhy Losene Keita se přesunul o váhu níž do pérové divize, ve které jej vyzval švédský zápasník Samuel Bark. Ani ten však na dosud neporaženého Belgičana nedokázal najít recept.

Doporučeno
České hvězdy, neuvěřitelný zvrat a válka o titul! Nabitý turnaj Oktagon 53 přinesl tvrdá ukončení i extrémně napínavé souboje České hvězdy, neuvěřitelný zvrat a válka o titul! Nabitý turnaj Oktagon 53 přinesl tvrdá ukončení i extrémně napínavé souboje 10. února 2024 23:44

Zápas už od prvních chvil diktoval Keita, který neustále stupňoval tempo, a tvář Švéda se začala zbarvovat do ruda. Na konci druhého kola poslal Keita svého soupeře k zemi, Barka však zachránil konec kola. Ale ne na dlouho. V posledním kole Keita nalomeného Švéda znovu uzemnil tvrdým zvedákem, po kterém už Bark neměl absolutně šanci tlak šampiona ustát a rozhodčí zápas ukončil.

Keita přivedl fanoušky do varu dalším strhujícím výkonem, kterým si vysloužil bonus za výkon večera a šanci bojovat na turnaji v dubnu v Bratislavě o opasek v pérové váze. Ten aktuálně drží Mate Sanikidze. Po Ivanu Buchingerovi se tak Losene Keita může stát druhým mužem, který ovládne dvě divize současně.

OKTAGON39
Zdroj: OKTAGON MMA

Tržná rána na hlavě

Střet německých velikánů Martina Zawady a Alexandera Poppecka přinesl krvavou válku. Poppeck už od prvního kola úřadoval a razil si tvrdě cestu k vítězství. V druhém kole způsobil Zadawovi ostrými lokty ošklivou tržnou ránu na hlavě, ze které se začala řinout krev, a netrvalo dlouho, než jí byla pokrytá notná část podlahy. Zawada však prokázal ohromnou tvrdost a odmítal se vzdát. Poppeck se nicméně ani v posledním kole nenechal ohrozit, došel si pro jednoznačnou výhru 3:0 na body a od fanoušků si vysloužil obrovské ovace, které si náležitě užíval.

Navzdory krvavému zranění Martin Zawada ze zápasu odešel v pořádku a na tiskové konferenci po turnaji byl v dobré náladě.

OKTAGON39
Zdroj: OKTAGON MMA

Elektrizující nástup do klece

Zlatý hřeb večera patřil domácí hvězdě Christianu Jungwirthovi a Brazilci Denilsonu Nevesi de Oliveirovi. Ten se už fanouškům Oktagonu v loňském roce představil ve dvou zápasech s Christianem Eckerlinem, výhru si však ani v jednom z nich neodnesl. Jungwirth, který šel do boje jako velký favorit, má pověst nezastavitelné mašiny a jeho nástup do klece málem zbořil arénu. A své fanoušky nezklamal. Po třech kolech si těsnou výhru 2:1 na body odnesl Jungwirth a diváci se na něj už brzy mohou těšit znovu. Uvidíme ho totiž už příští měsíc na turnaji v Ostravě, kde startuje pyramida Tipsport Gamechanger o miliony! 

Domů
Sdílet
Diskuse