Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. února 2023 v 1:43
Čas čtení 4:24
Ondřej Jarůšek

Světová MMA hvězda, krvavá válka i pekelný nástup. Takto vypadal první velký turnaj Oktagonu v roce 2023

Světová MMA hvězda, krvavá válka i pekelný nástup. Takto vypadal první velký turnaj Oktagonu v roce 2023
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Turnaj OKTAGON 39 v Mnichově přinesl 10 zápasů v MMA a jeden v boxu. Fanoušci dostali velkou show, na kterou budou vzpomínat.

Organizace OKTAGON MMA odstartovala v roce 2023 ve velkém stylu. Vůbec poprvé uspořádala galavečer bojových umění v Mnichově, a diváci se tak v tamní Audi Dome aréně stali svědky ohňostroje přestřelek. Turnaj OKTAGON 39 nabídl jedenáct zápasů, v nichž se do akce pustili jak veteráni a stálice organizace, tak i rostoucí talenti. Jednou z hlavních událostí bylo také představení světové MMA legendy Héctora Lombarda. Refresher u toho nemohl chybět a z celého galavečera ti přináší reportáž. Podívej se s námi, co vše bylo na nabité akci k vidění.

OKTAGON39OKTAGON39OKTAGON39OKTAGON39
Zobrazit galerii
(15)

Objev roku stále touží po pomstě

Očekávaný turnaj otevřela až na poslední chvíli domluvená veltrová bitva, o kterou se postarali Brazilec Lucas Cruz a Tayo Odunjo z Velké Británie. V té po třech kolech bodové rozhodčí více přesvědčil Cruz, který si díky větší přesnosti i aktivitě odnesl zasloužené vítězství 3:0 na body. Diváci se v plnící se aréně už v úvodu starali o správnou atmosféru.

OKTAGON39
Zdroj: OKTAGON MMA

Prolomit série proher se na sobotním turnaji podařilo českému borci Marku Bartlovi proti domácímu Kevinu Hangsovi. Bartl slavil první výhru v MMA po dvou letech, která byla možná ještě o to sladší, že přišla krátce po zakázaném úderu ze strany Němce v prvním kole. Bartl se po nechtěném faulu dokázal oklepat, do boje se vrátil a Němce poslal k zemi tvrdým hákem, po kterém svého soupeře ubil na zemi. Jednoduše skvělý návrat do vítězného sedla.

Doporučeno
Brutální KO za 14 sekund! OKTAGON MMA uspořádal pod širým nebem akci plnou hvězd Brutální KO za 14 sekund! OKTAGON MMA uspořádal pod širým nebem akci plnou hvězd 21. července 2024 v 7:20

Nebezpečný český postojář Vladimír Lengál byl zvolen největším objevem roku 2022 a své kvality v Mnichově znovu potvrdil. Jeho soupeřem se stal Cem Kuyumcouglu, pro kterého se sice jednalo o premiéru v MMA, ale zkušenějšímu Lengálovi dokázal zejména v postoji vzdorovat. Ale jen dočasně.

Ke konci druhého kola se Kuyumcouglu ocitl čelem k zemi pod Lengálem, pro kterého už nebylo těžké zápas předčasně ukončit sprškou úderů. Legál si tak připsal cenné vítězství, a jak řekl, příště se bude chtít poprat s Deigou-Scheckem, aby se mu pomstil za porážku týmového kolegy Radka Roušala. Právě Deiga-Scheck měl být Lengálovým původním soupeřem, ale kvůli jeho zranění naskočil do zápasu na poslední chvíli právě Kuyumcouglu. Brzy by však k jejich měření sil snad mělo dojít.

OKTAGON39
Zdroj: OKTAGON MMA

Legenda MMA se porvala v boxu 

Turnaj OKTAGON 39 rozzářila hvězda světových rozměrů Héctor Lombard. Veterán UFC a dalších předních organizací se představil v Mnichově se slovenským ranařem Vlastem Čepem v exhibičním boxu. Bojovníci vstoupili do zápasu, který byl domluven doslova na poslední chvíli, spíše opatrně a takticky. Jelikož se jednalo o exhibici a ve třech kolech nepadlo KO, zápas byl vyhlášen jako remíza.

Oba po boji ocenili kvality soupeře. Čepo si bojem s touto legendou splnil jeden ze svých snů a nyní zamíří do Thajska, kde mu začne příprava na zápas v MMA v dubnu. Lombard si dle svých slov zápasení v Oktagonu užil a je velká šance, že se zde nepředstavil naposledy. Fanoušci se tak mají nač těšit.

OKTAGON39
Zdroj: OKTAGON MMA

Blízko titulu! 

Na akci nechyběl ani střet titánů. Řeč je o dvojici těžkotonážníků Wallyson Carvalho a Hatef Moeil, který je jedničkou divize a zatím v Oktagonu nepoznal přemožitele. A je tomu tak i nadále. Tentokrát si sice Moeil nepřipsal finiš před limitem, jak to má ve zvyku, ale ve třech kolech zápas ovládl a jasně dominoval, ačkoliv Brazilec jej v postoji dokázal potrápit.

Doporučeno
Letní turnaj OKTAGON 59 poprvé na Slovensku: Prohlédni si zápas elit pod širým bratislavským nebem, toto je nabitý fight card Letní turnaj OKTAGON 59 poprvé na Slovensku: Prohlédni si zápas elit pod širým bratislavským nebem, toto je nabitý fight card 10. července 2024 v 9:30

Po jednohlasné výhře na body, kterou svou sérii výher prodloužil na deset v řadě, si Moeil řekl o možnost bojovat o titul těžké váhy na příštím turnaji v Německu, který se bude konat v létě v Oberhausenu.

Slovenský oblíbenec Ronald Paradeiser potvrdil pozici velkého favorita a připsal si další cennou výhru před limitem. Chorvat trénující v Německu Vlado Šikić se sice ukázal být velmi vzdorovitým soupeřem, nicméně o několik tříd lepší Paradeiser nezaváhal a v druhém kole zápas ukončil tvrdým ground-and-pound.

Pro Paradeisera se tím pádem jedná o třetí skalp v řadě, který je důležitým krokem na jeho cestě k další titulové šanci v lehké váze. Na obzoru se tak pomalu začíná rýsovat odveta se současným šampionem divize Losenem Keitou.

Outsider šokoval

O suverénně největší senzaci turnaje se postaral slovenský bojovník Pavol Langer. Ten stanul proti silně favorizovanému Rafaelu Xavierovi, který v Oktagonu až do sobotní noci neprohrál. Slovák však Brazilce rozjetého jako lokomotiva zastavil, když ve třech kolech dokázal Xaviera přebodovat. Vítězství to sice bylo z pohledu bodových rozhodčích těsné, ale Langer si i tak na konto připsal obrovsky cenné vítězství, zatímco Xavier, který byl už blízko šanci zabojovat v polotěžké váze o titul, trpkou porážku. Brazilec odešel se svěšenou hlavou, Slovák se domů vrací jako hrdina.

OKTAGON39
Zdroj: OKTAGON MMA

Nový double champ?

Šampion lehké váhy Losene Keita se přesunul o váhu níž do pérové divize, ve které jej vyzval švédský zápasník Samuel Bark. Ani ten však na dosud neporaženého Belgičana nedokázal najít recept.

Doporučeno
OKTAGON 58: Vémola všechny šokoval a uškrtil Végha. Na turnaji jsme viděli i neuvěřitelné knokauty a přestřelky OKTAGON 58: Vémola všechny šokoval a uškrtil Végha. Na turnaji jsme viděli i neuvěřitelné knokauty a přestřelky 9. června 2024 v 1:12

Zápas už od prvních chvil diktoval Keita, který neustále stupňoval tempo, a tvář Švéda se začala zbarvovat do ruda. Na konci druhého kola poslal Keita svého soupeře k zemi, Barka však zachránil konec kola. Ale ne na dlouho. V posledním kole Keita nalomeného Švéda znovu uzemnil tvrdým zvedákem, po kterém už Bark neměl absolutně šanci tlak šampiona ustát a rozhodčí zápas ukončil.

Keita přivedl fanoušky do varu dalším strhujícím výkonem, kterým si vysloužil bonus za výkon večera a šanci bojovat na turnaji v dubnu v Bratislavě o opasek v pérové váze. Ten aktuálně drží Mate Sanikidze. Po Ivanu Buchingerovi se tak Losene Keita může stát druhým mužem, který ovládne dvě divize současně.

OKTAGON39
Zdroj: OKTAGON MMA

Tržná rána na hlavě

Střet německých velikánů Martina Zawady a Alexandera Poppecka přinesl krvavou válku. Poppeck už od prvního kola úřadoval a razil si tvrdě cestu k vítězství. V druhém kole způsobil Zadawovi ostrými lokty ošklivou tržnou ránu na hlavě, ze které se začala řinout krev, a netrvalo dlouho, než jí byla pokrytá notná část podlahy. Zawada však prokázal ohromnou tvrdost a odmítal se vzdát. Poppeck se nicméně ani v posledním kole nenechal ohrozit, došel si pro jednoznačnou výhru 3:0 na body a od fanoušků si vysloužil obrovské ovace, které si náležitě užíval.

Navzdory krvavému zranění Martin Zawada ze zápasu odešel v pořádku a na tiskové konferenci po turnaji byl v dobré náladě.

OKTAGON39
Zdroj: OKTAGON MMA

Elektrizující nástup do klece

Zlatý hřeb večera patřil domácí hvězdě Christianu Jungwirthovi a Brazilci Denilsonu Nevesi de Oliveirovi. Ten se už fanouškům Oktagonu v loňském roce představil ve dvou zápasech s Christianem Eckerlinem, výhru si však ani v jednom z nich neodnesl. Jungwirth, který šel do boje jako velký favorit, má pověst nezastavitelné mašiny a jeho nástup do klece málem zbořil arénu. A své fanoušky nezklamal. Po třech kolech si těsnou výhru 2:1 na body odnesl Jungwirth a diváci se na něj už brzy mohou těšit znovu. Uvidíme ho totiž už příští měsíc na turnaji v Ostravě, kde startuje pyramida Tipsport Gamechanger o miliony! 

Domů
Sdílet
Diskuse