Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. února 2023 18:40
Čas čtení 1:05
Eduard Starkbauer

Průměrná délka penisu se za 80 let zvětšila až o 24 procent. Klesl však počet spermií i hladina testosteronu

Průměrná délka penisu se za 80 let zvětšila až o 24 procent. Klesl však počet spermií i hladina testosteronu
Zdroj: Pexels/Dainis Graveris/volně k užití
ZAHRANIČÍ MUŽSKÉ ZDRAVÍ VĚDA ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Zatímco v roce 1942 měřil průměrný penis v erekci 12,19 centimetru, dnes dosahuje délky 15,24 centimetru.

Američtí vědci z univerzit Stanford a Emory jsou, stejně jako jejich kolegové z Itálie, zmateni ze zatím nevysvětleného nárůstu průměrné délky penisu v erekci. Od roku 1942 do roku 2021 mělo mužské přirození podle údajů ze 75 různých výzkumů narůst až o 24 procent. Zatímco před 80 lety měřil podle serveru Vice průměrný ztopořený penis 12,19 centimetru, dnes dosahuje délky 15,24 centimetru. Studie byla publikována v žurnálu The World Journal of Men's Health.

Doporučeno
Rimming, lízání řitního otvoru nebo analingus. Toto je vše, co o něm potřebuješ vědět Rimming, lízání řitního otvoru nebo analingus. Toto je vše, co o něm potřebuješ vědět 18. února 2023 15:00

Vědci dokázali trend na zkoumání širokého vzorku 55 761 penisů. Stanfordská práce zjistila zejména „zvýšení průměrné délky vzpřímeného penisu u mužů od roku 1992 do roku 2021“, které platilo „v několika geografických oblastech a populacích subjektů“.

Přestože si vědci nejsou jisti důvodem tohoto nárůstu, mají několik teorií. Předpokládají, že existují globální environmentální příčiny, které mohou souviset i s tím, že chlapci procházejí pubertou mnohem dříve než kdysi. Naznačují také to, že ke zvětšování penisu přispívá i sedavý životní styl, který vede k hormonálním změnám.

Jeden z hlavních autorů studie Michael Eisenberg přiznává, že takové výsledky neočekával, a spekuluje, že na vině může být vystavení chemikáliím v pesticidech či hygienických výrobcích. „Nárůst nastal v relativně krátké době. Každá celková změna ve vývoji je znepokojující, protože náš reprodukční systém je jednou z nejdůležitějších částí lidské biologie. Vidíme-li tuto rychlou změnu, znamená to, že se s našimi těly děje něco velkého. Měli bychom se pokusit potvrdit tato zjištění, a pokud se potvrdí, musíme určit příčinu těchto změn.“

Doporučeno
Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? 4. dubna 2024 9:00

Výzkumníci při publikaci výsledků současně upozorňují, že došlo k celosvětovému poklesu počtu spermií i hladiny testosteronu. Konstatují také nárůst případů testikulárních nádorů.

Domů
Sdílet
Diskuse