Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. února 2023 10:07
Čas čtení 1:03
Kateřina Viková

Bydlení budoucnosti: Jak vypadá největší projekt domů ze 3D tisku? Dvoupokojový domek stojí 640 tisíc korun

Bydlení budoucnosti: Jak vypadá největší projekt domů ze 3D tisku? Dvoupokojový domek stojí 640 tisíc korun
Zdroj: Unsplash/Breno Assis
TECH MODERNÍ TECHNOLOGIE NETRADIČNÍ BYDLENÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Společnost 14Trees staví v jihovýchodní Keni dosud největší stavební projekt ze 3D tisku. Má vzniknout 52 cenově dostupných domů. Společnost tím chce bojovat s bytovou krizí.

3D tisk se pomalu, ale jistě prosazuje jako inovativní technologie, která se ve světě používá i pro stavbu domů. Nyní jeden takový projekt vzniká i v Africe. Firma 14Trees, která za projektem stojí a propojuje švýcarskou udržitelnou stavební společnost Holcim a investiční fond britské vlády, oznámila dokončení prvních 10 bytových jednotek, jež vznikly pomocí 3D tisku. Výsledkem bude čtvrť Mvule Gardens v Kilifi v Keni, která bude čítat 52 rodinných domů. Podle společnosti Holcim je to dosud největší projekt bydlení ze 3D tisku. Informuje o tom server Singularity Hub.

Doporučeno
Kolik stojí pronájem bytu v krajích Česka? To ukazuje naše mapa Kolik stojí pronájem bytu v krajích Česka? To ukazuje naše mapa 16. listopadu 2022 12:23

Nejprve vznikne šest třípokojových domů, každý o rozloze 78 m², a čtyři dvoupokojové domy o velikosti 57 m². Hotové stěny se nyní malují a pokládá se střecha. 

Stavební projekt Mvule Gardens, Keňa.
Stavební projekt Mvule Gardens, Keňa. Zdroj: Holcim.com


Tisknout se začalo teprve v říjnu 2022. Tisk zdí dvoupokojových domů trval pouhých 18 hodin. Na projekt se totiž využívá tiskárna BOD2 dánské společnosti COBOD. Jedná se o nejrychlejší 3D tiskárnu na trhu určenou ke konstrukci. Dokáže zpracovat jeden metr materiálu za sekundu.

Budou domy pro Keňany cenově dostupné?

Ceny za dvoupokojový domek v Mvule Gardens začínají na 3 610 000 keňských šilincích, což je asi 28 620 dolarů (zhruba 639 000 korun). Za takovou částku si však v Keni nikdo bydlení dovolit nemůže. Firma ale říká, že jedním z jejích hlavních cílů je postupné snižování stavebních nákladů, aby mohla domy nabídnout o 20 % levněji, než je průměrná cena. Plánuje také umožnit budoucím majitelům navrhnout si vlastní půdorys, což vzhledem k velké variabilitě 3D tisku není problém.  

Doporučeno
Osamělá Poslanecká sněmovna. Z jednání se omluvily čtyři desítky poslanců Osamělá Poslanecká sněmovna. Z jednání se omluvily čtyři desítky poslanců 23. února 2023 11:36

Společnost chce rychlou, udržitelnou a cenově dostupnou výstavbou pomoci s řešením bytové krize. Podle 14Trees jen v Keni chybí téměř 2 miliony domů. 

3D dům, 3D tisk, Keňa
Zdroj: Holcim.com
Domů
Sdílet
Diskuse