Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2023 21:03
Čas čtení 0:48
Martin Mičuda

Italský 1900koňový hypersport se skvělou akcelerací si připsal další rekordy v rychlosti

Italský 1900koňový hypersport se skvělou akcelerací si připsal další rekordy v rychlosti
Zdroj: Automobili Pininfarina
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložit Uložené

Elektrický hypersport, který je prvním produkčním modelem značky Automobili Pininfarina, sbírá jeden světový rekord za druhým.

Battista je elektrický hypersport, který je prvním produkčním modelem značky Automobili Pininfarina. Svou výstavní premiéru si elektromobil, jehož technický základ pochází z Rimacu Nevera, odkroutil v roce 2019, tedy na dosud posledním autosalonu v Ženevě. Díky extrémní síle, která je vyčíslena v hodnotách 1 397 kW/1 900 koní a 2 340 Nm, se jedná o vůbec nejvýkonnější sériově vyráběné italské auto. Čtveřice elektrických motorů tím umí zaručit úchvatnou dynamiku.

Maximální rychlost je velmi slušných 350 km/h, mnohem zajímavější je ovšem samotná akcelerace. Battista při testech dokázal stanovit několik světových rekordů, mezi nimiž je i schopnost akcelerovat z 0 na 100 km/h za 1,86 sekundy, zatímco rychlost 200 km/h dosáhne za pouhých 4,75 s. Automobilka tvrdí, že se jedná o nejrychleji zrychlující sériově vyráběný vůz na světě.

Battista je současně považován i za nejlepší brzdící elektrický vůz na světě a nově si připisuje další pozoruhodný rekord – v indickém testovacím centru Natrax totiž italský hypersport zvládl závod na 1/4 míle v čase 8,551 s. Stal se tak nejrychlejším sériově vyráběným vozem planety ve sprintu na čtvrt míle. Během testů navíc Battista dokázal uhánět rychlostí až 358,03 km/h.

Battista, Automobili Pininfarina,Battista, Automobili Pininfarina,Battista, Automobili Pininfarina,Battista, Automobili Pininfarina,
Zobrazit galerii
(7)
Domů
Sdílet
Diskuse