Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. března 2023 8:49
Čas čtení 1:00
Tereza Šnajdrová

Muž zemřel kvůli mozkožroutské amébě. Nakazil se z kohoutkové vody

Muž zemřel kvůli mozkožroutské amébě. Nakazil se z kohoutkové vody
Zdroj: Flickr/Dan Lurie/volně k použití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Muž z Floridy zemřel kvůli amébě požírající mozek. Podle odborníků se nakazil při vyplachování dutin vodou z kohoutku.

Muž z Floridy zemřel poté, co se nakazil mozky požírající amébou. Podle státních zdravotních úřadů se měňavka dostala do těla muže, když si vyplachoval dutiny vodou z vodovodu. Améba žijící v teplé sladké vodě může člověka napadnout jen vzácně, ale pokud se tak stane, téměř vždy způsobí smrtelnou infekci mozku, informují CNN a NPR.

Doporučeno
„Pět let je až až.“ Petr Pavel by v příštích prezidentských volbách nemusel kandidovat „Pět let je až až.“ Petr Pavel by v příštích prezidentských volbách nemusel kandidovat 7. března 2023 8:00

Améba Naegleria fowleri, kterou se muž infikoval, žije v teplé sladké vodě a při vniknutí do těla nosem může způsobit vzácnou, avšak téměř vždy smrtelnou infekci mozku. Případu se nyní ujaly státní a místní zdravotnické a environmentální orgány, které pokračují v jeho vyšetřování, zavádějí ochranná opatření a přijímají veškerá nezbytná nápravná opatření. 

Doporučeno
Plavec v Iowě se nakazil amébou požírající mozek. Její největší epidemie byla v Československu Plavec v Iowě se nakazil amébou požírající mozek. Její největší epidemie byla v Československu 13. července 2022 14:22

Mezi lety 1962 až 2022 se ve Spojených státech nakazilo vzácnou amébou 157 osob, přičemž pouze čtyři lidé infekci přežili. K nákaze nejčastěji dochází v jižních státech a během teplejších měsíců, kdy se mnoho lidí koupe v jezerech a řekách. Amébou se však lze nakazit i tehdy, kdy si lidé vyplachují dutiny kontaminovanou vodou z vodovodu. 

Améba zabije nakaženého do pěti dnů

Případ připomíná populární seriál The Last Of Us. Améba totiž postupuje velmi rychle a infikovaný obvykle zemře do pěti dnů od nástupu příznaků, mezi které patří bolest hlavy, horečka, nevolnost, zvracení, ztuhlost šíje, zmatenost, záchvaty, halucinace a kóma. Příznaky se pak většinou začínají projevovat pět dní od nákazy. 

Doporučeno
Britská vláda chtěla před třemi lety vyvraždit všechny kočky v zemi. Podobný nápad se uskutečnil i v Československu Britská vláda chtěla před třemi lety vyvraždit všechny kočky v zemi. Podobný nápad se uskutečnil i v Československu 2. března 2023 13:56

„Infekce Naegleria fowleri je vzácná a může k ní dojít pouze tehdy, když se voda kontaminovaná amébami dostane do těla nosem. Pitím vody z kohoutku se nakazit nemůžete,“ zní z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

Domů
Sdílet
Diskuse