Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. dubna 2023 16:10
Čas čtení 0:32
Kristýna Dobiášová

Dior čelí kritice z rasové diskriminace za svou „divokou kočičí kampaň“

Dior čelí kritice z rasové diskriminace za svou „divokou kočičí kampaň“
Zdroj: Dior propagační materiály
ZAJÍMAVOSTI DIOR KOSMETIKA A PÉČE O KŮŽI MÓDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Luxusní značka Dior na Instagramu zveřejnila fotografii, na které si asijská modelka vytahuje koutek oka. Někteří uživatelé v Číně na tento příspěvek reagují pobouřeně a mluví o rasové diskriminaci.

Značka Dior, která je známá svým luxusním zbožím, byla na čínských sociálních sítích obviněna z rasismu, informuje BBC. Reklama ukazovala asijskou modelku, jak si natahuje koutek oka. Značka tento příspěvek zveřejnila na Instagramu začátkem tohoto týdne. Rychle jej však stáhla.

Doporučeno
„Byl to výslech. Musela jsem dokázat, že jsem dostatečně trans.“ Transgender lidé popisují své zkušenosti se sexuologem Weissem „Byl to výslech. Musela jsem dokázat, že jsem dostatečně trans.“ Transgender lidé popisují své zkušenosti se sexuologem Weissem 14. dubna 2023 6:00

BBC požádalo Dior o reakci, značka však nezareagovala. Fotografii zveřejnila jako součást propagace nové značky make-upu. Znázornění modelky vytahující si koutek oka doplňoval popisek: „Nasměrujte svou kočičí divokost.“

Značka Dior je v Číně obviněná z rasové diskriminace již poněkolikáté

„Je to rasová diskriminace,“ sděluje jeden z komentářů. Někteří uživatelé vyzvali modelky Dioru k ukončení spolupráce, jiní vidí reakce jako přehnané. Není to však poprvé, co Dior čelí v Číně kritice. V roce 2021 vyvolala pobouření fotografie, která podle některých utvrzovala západní stereotypní představy o asijských tvářích. Čínský deník Global Times doufá, že se Dior poučí a upřímně omluví.

Domů
Sdílet
Diskuse