Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2023 14:00
Čas čtení 0:52
Kristýna Dobiášová

Herec z Čelistí: Chce se mi zvracet z nových standardů pro rozmanitost ve filmech

Herec z Čelistí: Chce se mi zvracet z nových standardů pro rozmanitost ve filmech
Zdroj: Universal Pictures
ZAJÍMAVOSTI OSCAR ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Oscarový herec Richard Dreyfuss si stěžoval na nové standardy pro rozmanitost, které zavedla americká Akademie filmových umění a věd. Herec z thrilleru Čelisti v rozhovoru pro pořad Firing Line sdělil, že s nimi nesouhlasí.

„Od roku 2024 budou muset filmy splňovat nové standardy pro zařazení do Oscarů za nejlepší film. Budou muset mít určité procento herců nebo členů štábu z nedostatečně zastoupených rasových nebo etnických skupin,“ zmínila moderátorka Margaret Hoover.

Doporučeno
Slovenka se potápí s největšími žraloky: Zabíjíme půl milionu žraloků ročně, polévka z nich stojí 100 dolarů (Rozhovor) Slovenka se potápí s největšími žraloky: Zabíjíme půl milionu žraloků ročně, polévka z nich stojí 100 dolarů (Rozhovor) 7. května 2023 7:00

Dreyfuss se zastal herce, který použil blackface

Dreyfuss na to reagoval slovy, že mu je z těchto standardů na zvracení. „Nikdo by mi neměl jako umělci říkat, že se musím podřídit nejaktuálnější představě o tom, co je to morálka,“ zmínil. „Musíte nechat život životem a je mi líto, ale nemyslím si, že v zemi existuje menšina nebo většina, které je třeba takto vyhovět,“ dodal Dreyfuss.

Herec se zároveň zastal Laurence Oliviera, který v roce 1965 ztvárnil postavu Othella s tzv. „blackfacem“. „Olivier byl posledním bílým hercem, který hrál Othella,“ řekl Dreyfuss. Podle jeho slov zahrál černocha skvěle.

Doporučeno
Nejlepší piva na světě: Plzeňské je v top pětici, vítěz žebříčku tě ale překvapí Nejlepší piva na světě: Plzeňské je v top pětici, vítěz žebříčku tě ale překvapí 4. května 2023 12:12
Richard Dreyfuss
Richard Dreyfuss. Zdroj: Wikimedia Commons/Georges Biard

Jaká pravidla musí snímky usilující o cenu Oscar splnit?

Nová pravidla Akademie budou platit pro udělování Oscarů v roce 2025. Filmy, které chtějí usilovat o cenu v kategorii za nejlepší film, musí splnit dvě ze čtyř podmínek, informoval The Guardian.

Doporučeno
Noční můry mohou mít vážné dopady na tvé zdraví. Jak poznat, kdy jde o zlý sen nebo je čas na terapii? Noční můry mohou mít vážné dopady na tvé zdraví. Jak poznat, kdy jde o zlý sen nebo je čas na terapii? 7. května 2023 6:00

Podle těch musí alespoň jedna hlavní postava pocházet z „nedostatečně zastoupené rasové nebo etnické skupiny“, nebo alespoň 30 procent herců z nejméně dvou nedostatečně zastoupených skupin. Těmi mají být ženy, LGBTQ+ lidé, etnické menšiny nebo zdravotně hendikepovaní. Případně se téma filmu musí zaměřovat na jednu z těchto skupin.

Domů
Sdílet
Diskuse