Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2023 14:08
Čas čtení 5:25
Ema Stanovská

Toto zažiješ v Muzeu budoucnosti v Dubaji: tenisky si vytiskneme ve 3D tiskárně, bydlet budeme v kokosových domech (Reportáž)

Toto zažiješ v Muzeu budoucnosti v Dubaji: tenisky si vytiskneme ve 3D tiskárně, bydlet budeme v kokosových domech (Reportáž)
Zdroj: Dubai Tourism & Economy
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ
Uložit Uložené

Muzeum budoucnosti sídlí v jedné z nejsložitějších a nejzajímavějších staveb světa. Zažiješ tam let v kosmické kapsli Falcon, popovídáš si s nejmodernějším humanoidním robotem a zjistíš, jak se budeme za 50 let oblékat a chodit do práce.

Jak bude vypadat svět v roce 2071? Muzeum budoucnosti v Dubaji ve Spojených arabských emirátech má již přesnou odpověď. Do práce budeme létat, naše oblečení bude odolné vůči virům a mentální energii si budeme dobíjet na ultrazvukové terapii. To je jen malý útržek – pokud chceš vědět víc, pojď s námi alespoň na malou chvíli nahlédnout do budovy nejvíce fascinujícího muzea světa.

dubaj, múzeum budúcnosti
Zdroj: Dubai Tourism & Economy

Muzeum budoucnosti, které je součástí Dubajského vědeckého centra, je jedním z nejinovativnějších muzeí na světě. Pracovalo se na něm od roku 2015 a oficiálně bylo otevřeno teprve minulý rok s cílem podporovat technologický rozvoj a inovace, zejména v oblasti robotiky a umělé inteligence. Můžeš si zde nejen prohlédnout, ale také přímo interagovat s nejpokročilejšími vynálezy, které budou formovat příští generace.

V Refresheru navštěvujeme zajímavá místa, která by sis rozhodně neměl nechat ujít. Pro více podobného obsahu sleduj téma Cestování. Staň se členem klubu Refresher+ a získáš přístup ke všem prémiovým článkům.

Nejsložitější stavba světa

Toto muzeum ti vyrazí dech ještě dříve, než do něj vkročíš. Sídlí v jedné z nejsložitějších a nejzajímavějších staveb světa, při návštěvě Dubaje ho proto nemůžeš přehlédnout. Unikátní tvar budovy ti možná připomene vzkvétající květ, nebo dokonce obrovského pavouka. Toto architektonické ztvárnění má však mnohem hlubší symboliku. Kruhová budova představuje lidstvo, zelená mohyla, na které je postavena, představuje zemi a prázdná „díra“ uprostřed symbolizuje neznámou budoucnost.

dubaj, múzeum budúcnosti
Zdroj: Dubai Tourism & Economy

Ozdobou na povrchu budovy jsou arabské citáty dubajského korunního prince Muhammada bin Rášida Ál Maktúma. Jeden z citátů říká: „Budoucnost patří těm, kteří si ji dokáží představit, navrhnout a zrealizovat. Není to něco, na co se čeká, ale co je třeba vytvořit.“

Muzeum budoucnosti se nachází v dubajské finanční čtvrti. Navštívit ho můžeš každý den od 10:00 do 19:30 a jeden vstup pro dospělého stojí necelých 900 korun. 

Povrch budovy je vyroben z nerezavějící oceli a panelů, které jsou schopny zachytávat sluneční energii – více než 30 % energie muzea tvoří právě solární energie. Když vejdeš, nebudeš moci odtrhnout zrak od stropu. Interiér totiž osvětluje 14 kilometrů LED osvětlení ve tvaru nádherné arabské kaligrafie.

dubaj, múzeum budúcnosti
Zdroj: Dubai Tourism & Economy

Kromě výstavních prostor poskytuje Muzeum budoucnosti i místo pro workshopy, konference a diskuse, kde se setkávají odborníci a inovátoři z celého světa.

Připrav se, odlétáme

Před vstupem si sice vystojíš delší řadu, ale nudit se určitě nebudeš. Nediv se, když ti z ničeho nic začne nad hlavou létat velký robotický tučňák nebo medúza. Tato „zvířátka“ patří spolu s robotickým psem mezi stálé obyvatele vstupní haly.

Doporučeno
Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? 16. dubna 2024 7:00

Muzeum má sedm pater s pěti tematickými výstavami věnovanými rozvoji vesmírných zdrojů, ekosystému, bioinženýrství, zdraví, technologiím blízké budoucnosti (zdraví, voda, jídlo, doprava a energie) a dětem. Zajímavé je, že muzeum ti umožňuje přímo se ponořit do děje a stát se součástí každé z výstav. Každé patro je jako filmová scéna z budoucnosti, kterou tě ​​doprovází virtuální průvodkyně.

dubaj, múzeum budúcnosti
Zdroj: Dubai Tourism & Economy

Zážitek začíná ve futuristickém výtahu, který se přemění na kosmickou kapsli Falcon. Ta tě vynese až na orbitální vesmírnou stanici Hope 600 kilometrů nad zemí. Start rakety je opravdu realistický a let vesmírem můžeš sledovat z několika „oken“. Po krátké chvíli úspěšně dorazíš na vesmírnou stanici v roce 2071, kde můžeš prozkoumat prototypy futuristických technologií. Výstava je opravdu podmanivá a realistická.

dubaj, múzeum budúcnosti
Zdroj: Dubai Tourism & Economy

Nejúchvatnější část muzea

Když tě kapsle vezme zpět na planetu Zemi, ocitneš se v další části s názvem „The Heal Institute“, která nabízí projekci bujného tropického deštného pralesa. Zobrazuje jeho ekosystém a člověku pomáhá uvědomit si, jakou máme vůči němu zodpovědnost.

Asi nejúchvatnější částí celého muzea je obrovský fiktivní DNA trezor s genetickými kódy více než 2 400 rostlinných a živočišných druhů. Tato zářivá místnost, připomínající klubový taneční parket, představuje katalog světové biodiverzity a upozorňuje na to, kolika druhům hrozí vyhynutí.

dubaj, múzeum budúcnosti
Zdroj: Dubai Tourism & Economy

V každé z nádob si můžeš dokonce všimnout miniatury daného živočicha nebo rostliny. Společnost ti kromě toho dělají zvukové nahrávky ze skutečného amazonského pralesa. Na norském arktickém souostroví Svalbard najdeme již dnes nejrozmanitější sbírku semen potravinářských plodin na světě, která má kapacitu 2,5 miliardy semen. Pokud by nastala globální katastrofa, tento trezor by mohl být naší poslední záchranou.

dubaj, múzeum budúcnosti
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse