Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
Boje s duševním zdravím proměnila v úspěšnou hudební kariéru. Toto je tiktokerka a zpěvačka Nessa Barrett

V červnu téhož roku pak Nessa vydala píseň Counting Crimes a v srpnu zase I Hope Ur Misarable Ur Dead, s níž se mladá zpěvačka poprvé dostala do žebříčku Billboard Hot 100. Ostatně tato skladba si také vysloužila nominaci na MTV Awards, stejně jako sama Nessa, která bodovala i v žebříčku Billboard 21 pod 21, iHeartRadio Music Awards a dalších.
 
Na její hudbě je zkrátka něco unikátního. Něco, co měsíčně na streamovací platformy přiláká miliony posluchačů*posluchaček, a něco, s čím se davy lidí dokáží ztotožnit.

Otevřeně hovoří o psychickém zdraví

Tím „něčím“ pravděpodobně budou Nessiny upřímné texty o psychickém zdraví. Nesse byla již jako teenagerce diagnostikována hraniční porucha osobnosti, ke které se přidala také porucha příjmu potravy. To v ní údajně vypuklo kvůli traumatům z dětství. „Když vidíte, kolik lidí o vás říká smyšlené věci, posiluje to ten hlas v hlavě. Dává mu to větší důvěryhodnost. Začnete tomu věřit a on je větší a větší,“ popsala Nessa. Jedním dechem však zároveň dodala, že pravidelně dochází na terapii. „Je to jedna z věcí, na které už nějakou dobu pracuji v rámci terapie. Učím se ten hlas zmenšovat, ale je to těžké,“ doplnila.
 
Nejčastějším terapeutickým prostředkem je pro Nessu právě hudba, prostřednictvím které se snaží pomoci i svému posluchačstvu. „Teď, když toho vím o hraniční poruše osobnosti tolik, dokážu své slabé stránky proměnit v silné a své špatné návyky přeměnit v dobré. Což je závislost, hyperfixace na hudbě. Když mě ovládá moje emocionální stránka, dokážu si říct: ‚Dobře, teď bych měla jít do studia,‘ protože vím, že je to jediná věc, která mi pomůže,“ řekla Nessa Barrett.

Nessa Barrett
Zdroj: Getty Images/Emma McIntyre

EP Pretty Poison vydala na Světový den prevence sebevražd

Právě psychickému zdraví pak zpěvačka věnovala i své debutové EP Pretty Poison, které vyšlo v roce 2021. „Vyrovnávala jsem se se životními zkušenostmi. Cítila jsem, že je musím řešit, že jim musím dát průchod. Bylo pro mě velmi důležité vyprávět svůj příběh. Hudbu píšu nejen pro sebe, ale i pro ostatní lidi,“ řekla Nessa pro Seventeen.
 
EP obsahující sedm skladeb pak vydala ve Světový den prevence sebevražd. „Upřímně doufám, že každý, kdo potřebuje pomoc, si poslechne mou hudbu a bude ji vnímat jako způsob, jak se s tím vyrovnat. Bude vědět, že v tom není sám. Vím, že každý s něčím bojuje, a moje hudba mluví o skutečných věcech, které ovlivňují lidi a jejich duševní zdraví. Chci rozbít celou tu představu o dokonalých standardech a o tom, jak je život pro některé lidi dokonalý, i když ve skutečnosti není,“ dodala zpěvačka.

Doporučeno
Od týrání v dětství přes armádu až k virálnímu videu na TikToku. Toto je Bella Poarch, třetí nejsledovanější tiktokerka světa Od týrání v dětství přes armádu až k virálnímu videu na TikToku. Toto je Bella Poarch, třetí nejsledovanější tiktokerka světa 13. listopadu 2022 8:30

Ještě před vydáním EP si pak sama nechala vytetovat nápis „Pretty Poison“, který má vyjadřovat její duševní strasti a uchylování se k sebepoškozování. Na epíčku tak poprvé veřejnosti ukázala všechny své jizvy.

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 2 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse