Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. května 2023 16:25
Čas čtení 2:26
Vojtěch Vanda Tereza Patočková

Sdílené skútry BeRider v Praze končí, nejsou peníze

Sdílené skútry BeRider v Praze končí, nejsou peníze
Zdroj: Michal Krajsa/BeRider
ČESKO ČESKO PRAHA
Uložit Uložené

Když nejsou peníze, nepomůže ani popularita. Služba BeRider v Praze končí, jelikož inovační laboratoř Škoda Auto DigiLab nenašla investory na její provoz.

Aplikace pro sdílenou mobilitu ve městě se po čtyřech letech velmi náhle loučí. Pilotní projekt Škody Auto DigiLab nenašel partnera, který by sdílené motorky převzal. Služba navíc nebyla podle mluvčího Martina Ježka výdělečná.


„Byla to jízda, ale bohužel je to tak. Květen je poslední měsíc, kdy bude možné se projet na BeRideru,“ stálo v mailu se smutným smajlíkem, který v pátek krátce po poledni společnost rozeslala tisícům svých uživatelů. 

Zelené elektroskútry BeRider vydržely v hlavním městě čtyři roky a je pravda, že byly v ulicích hlavního města vidět. „I přes velkou popularitu a každoročně rostoucí počet jízd musel tým učinit rozhodnutí a službu ukončit. Vždy jsme věděli, že službu je třeba dál rozšiřovat: mít více skútrů ve více městech. Pro zajištění dalšího provozu se nám nepodařilo najít vhodného partnera,“ uvedla služba na svých stránkách.


„Ta služba hledala v poslední době partnera, který by do služby vstoupil a převzal ji, což se ve stanoveném termínu nepodařilo a plán byl, že pokud se to nepodaří, tak bude BeRider opravdu ukončen. Jednání probíhalo vícero a zájemců bylo hned několik, kteří by do té služby chtěli vstoupit, ale žádná z těch jednání se nepodařilo dotáhnout do zdárného konce,“ řekl pro Refresher mluvčí Škody Martin Ježek. Kdo se o skútry ucházel a na čem jednání ztroskotala, Ježek nesdělil. 

Doporučeno
Život mimo škatulky: Muxe není ani muž, ani žena. Je to člověk dvou duchů Život mimo škatulky: Muxe není ani muž, ani žena. Je to člověk dvou duchů 19. května 2023 13:00


Naděje na to, že by se mohly skútry do ulic ještě přece jen vrátit, podle mluvčího v současné chvíli neexistuje. „V tuhle chvíli je možné říci, že ta služba skutečně zmizí a bude zrušená navždycky,“ uvedl Ježek. 

Dle vyjádření Škodovky není BeRider pro Škodu Auto DigiLab hlavní činností, proto se bude soustředit na jiné projekty spojené s mobilitou a digitálními službami, jež jsou pro ni „klíčové“.


V rámci rušení hlavního hráče sdílené mobility v Praze se nebude hromadně propouštět, avšak zásah se bez personálních ztrát pravděpodobně neobejde. „Záleží, jakou formou s BeRiderem zaměstnanci spolupracovali. Škoda Auto DigiLab se s nimi snaží domluvit na dalším působení, takže to, že by byli všichni propuštěni, říci nemohu, ale zároveň se nedá říci, že by všichni začali automaticky pracovat pro Škoda Auto,“ sdělil Refresheru Ježek. 

Společnost společně s pátečním prohlášením vydala i statistiku, dle níž se na skútrech BeRider projezdilo v Praze 4 200 000 kilometrů, čímž se povedlo ušetřit 512 tun CO2 oproti jízdě autem. Vozidla společnosti zůstanou v Praze do konce května, od prvního června se začnou odvážet pryč. 

‍Služba taktéž slibuje minimálně částečné vrácení peněz. „Zákaznická podpora pro vás bude k dispozici i v červnu a uživatelům v jeho průběhu automaticky vrátíme nevyužitý kredit. Od uživatelů nebude vyžadována žádná akce. Budeme samozřejmě vracet peníze i za zakoupené vouchery na skútr školu i na kredit,“ dodala. Na další možné otázky odpovídá zde.

Skútr si můžeš pořídit i ty

Co nyní se stovkami motorek bude, není jisté. Je však možné, že je pro sdílenou mobilitu využije nějaký jiný podnikatel. „Motorek je několik set kusů. Flotila se bude rozprodávat, a to po větších částech, tedy po několika desítkách kusů, a zejména právnickým osobám, u kterých by třeba byla šance, že je nějakým způsobem budou provozovat dál,“ uvedl mluvčí. 

Doporučeno
Co si pustit o víkendu: Boží Anthony Hopkins „odchází“ a kočičky ztrácí tajemství na Netflixu Co si pustit o víkendu: Boží Anthony Hopkins „odchází“ a kočičky ztrácí tajemství na Netflixu 19. května 2023 16:00


„Pokud by někdo měl zájem se o motorky ucházet, tak může kontaktovat Škodu DigiLab a je to záležitost individuálních rozhovorů, rozhodně nikde nemáme cenu za jednu motorku,“ dodal Ježek. 


Službu BeRider vyvinula společnost Škoda Auto DigiLab a spustila ji v pilotním provozu v září 2019, tehdy se jednalo o první nabídku svého druhu v České republice. Za velmi krátkou dobu byla aplikace předkládána jako model úspěchu. Ještě než ukončila pilotní fázi v prosinci 2019, zaznamenala služba více než 23 tisíc rezervací. 

Přestože BeRider v Praze končí, sdílená mobilita z hlavního města úplně nevymizí. Stále zde funguje služba Blinkee.city, která aktuálně funguje v devíti zemích v Evropě.

Domů
Sdílet
Diskuse