Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. června 2023 11:53
Čas čtení 1:31
Vojtěch Vanda

Legenda Zlatan dává sbohem. Ibrahimovič ve 41 letech skončí fotbalovou kariéru

Legenda Zlatan dává sbohem. Ibrahimovič ve 41 letech skončí fotbalovou kariéru
Zdroj: Getty Images Europe/Marco Luzzani/Stringer
SPORT FOTBAL
Uložit Uložené

Slzy v očích vysokého Švéda s bosenskými kořeny snad ještě nikdy nebyly k vidění. Až teď. Zlatan Ibrahimovič ukončil v zápase s Veronou svou dlouhou kariéru fotbalového útočníka. Očekává se však, že z fotbalu neodejde.

Málokdo tomu věřil, ale opravdu na to přišlo. Neúnavnému ostrostřelci došly náboje. Sám říkal, že hrát bude, dokud bude mít zdraví a motivaci, a jak se zdá, oboje již nejspíš ztratil. Bavíme-li se o spojení Zlatan Ibrahimovič a fotbalový útočník, od včerejška je minulostí. Při posledním, osmatřicátém kole Seria A proti Veroně dal všem fanouškům ze San Sira sbohem.

Během přímého přenosu zápasu vyšel Ibrahimovič na trávník a promluvil k fanouškům. „Momentálně mám v sobě příliš mnoho emocí, ale je čas říct sbohem. Forza Milan,“ dodal poté, co uvedl, že se neloučí pouze s milánským publikem, ale i s hráčskou kariérou, jak uvedl infotbal.cz. „Měl jsem nabídky na pokračování, ale nebyly pro mě zajímavé. Možná kdyby stále žil Mino Raiola, popostrčil by mě, abych pokračoval, protože by chtěl provizi,“ vzpomněl na svého zesnulého agenta.

Přitom ještě před pár týdny tvrdil, že kariéru neukončí. Měl dokonce nabídky z první italské ligy, údajně z Monzy, jenže on sám se nakonec rozhodl jinak. K tomuto rozhodnutí mohlo švédskou legendu dohnat hned několik důvodů. Prvním by mohl být ten zdravotní – tuto sezónu měl vleklá zranění dolních končetin, nejprve stehna a poté lýtka. I tak se mu ale ve čtyřech zápasech, které ani nehrál celé, povedlo vstřelit gól. Jeho trefa proti Udinese však k výhře nevedla.

Doporučeno
Vybrali jsme šest nejlépe oblečených fotbalistů letošního léta. Získá si tě David Alaba, Stefan Bajčetić nebo Virgil van Dijk? Vybrali jsme šest nejlépe oblečených fotbalistů letošního léta. Získá si tě David Alaba, Stefan Bajčetić nebo Virgil van Dijk? 11. září 2023 11:00

Celkově však bylo druhé angažmá v AC pro Ibrahimoviče úspěšné. Pomohl týmu dostat se z útlumu a loni s ním zvládl vyhrát titul. Od té doby, co se před čtyřmi lety vrátil do týmu, zaznamenal 34 gólů v soutěži.

Bombarďák Zlatan

I když ne každému mohla vyhovovat jeho nátura, je bez debat, že se sám zapsal mezi legendy světového fotbalu. Ibrahimovič si zahrál 4 z 5 nejlepších lig (nikdy neoblékl dres bundesligového týmu), konkrétně v Barceloně, v Manchesteru United a v PSG. V Itálii ještě oblékal dres Juventusu a Interu Milan. Kromě toho hrál také v rodném Malmö, v nizozemském Ajaxu a ve Spojených státech za Los Angeles Galaxy.

V celkem 519 odehraných ligových zápasech napříč kariérou vsítil 355 branek. V evropských pohárech dokázal skórovat čtyřiapadesátkrát. Aktivní byl také v reprezentaci, kde zaznamenal 45 branek. Jediná věc, která by jej v kariéře mohla mrzet, je skutečnost, že nikdy nedosáhl na pohár pro vítěze Ligy mistrů.

Domů
Sdílet
Diskuse