Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. června 2023 21:56
Čas čtení 0:57
Eva Soukeníková

Zemřel Cormac McCarthy, jeden z nejvýznamnějších amerických spisovatelů posledního půlstoletí

Zemřel Cormac McCarthy, jeden z nejvýznamnějších amerických spisovatelů posledního půlstoletí
Zdroj: Wikimedia/volně k užití
KULTURA
Uložit Uložené

V americkém Santa Fe zemřel spisovatel Cormac McCarthy. Autorovi oceňované „Cesty“ bylo 89 let.

„Jeho lyrické a často brutálně násilné romány vynesly McCarthyho na první příčky americké beletrie a nechaly čtenáře ponořit se do světa divokosti, zoufalství a občasné něhy v lesích okolo Tennessee, v pouštích jihozápadu a v popelavé pustině postapokalyptického světa,“ píše v nekrologu Cormaca McCarthyho americký deník The Washington Post. 

Autor zemřel ve svých 89 letech v úterý ve svém domě v Santa Fe v Novém Mexiku. Jeho smrt potvrdil jeho vydavatelský dům Penguin Random House, nedodal více podrobností. 

Doporučeno
Zemřel Treat Williams, hvězda Formanova slavného snímku Zemřel Treat Williams, hvězda Formanova slavného snímku 13. června 2023 8:36

Americký romanopisec se řadil mezi velikány západní literatury, po bok Philippa Rotha nebo Dona DeLilla. McCarthy debutoval v roce 1965 románem Strážce sadu. Mezi jeho další významná díla patří Dítě Boží, Suttree, Hraniční trilogie, Tahle země není pro starý nebo Cesta, za kterou v roce 2007 získal Pulitzerovu cenu. Jeho knihy jsou hojně překládány do češtiny, a to v nakladatelství Argo. 

Podle románu Tahle země není pro starý natočili bratři Coenové v roce 2007 stejnojmenný film, který získal čtyři oscarové sošky. A McCarthy byl i plodným dramatikem a filmovým scenáristou. Napsal například scénář k filmu Konzultant, který v roce 2013 natočil Ridley Scott. 

Za možná vůbec největšího amerického romanopisce ho v úterý večer na svém Twitteru označil další literární velikán Stephen King.

Domů
Sdílet
Diskuse