Ceny poledního menu v jednotlivých českých městech najdeš v našem grafu.
V květnu zaplatili Češi a Češky za obědové menu průměrně 181,1 koruny. Ceny se stabilně vyvíjí, neboť je to aktuálně jen o 80 haléřů více než v dubnu. Vyplývá to z Edenred restaurant indexu sestavovaného na základě plateb.
Nejvíce za jeden oběd v květnu již tradičně zaplatili lidé z Prahy, polední menu v hlavním městě průměrně stálo 204,8 koruny. Naopak nejlevněji vycházel oběd v Olomouci a ve Zlíně s cenou lehce pod 164 korunami.
V poměru k průměrné výši mezd (informovali jsme o nich i u nás v Refresheru) jsou ale obědy nejdražší v jiném městě, než je Praha. Největší část příjmů za polední stravování platí lidé v Českých Budějovicích. Průměrná výplata zde činí 37 351 korun v hrubém, za 20 obědů by tak zaměstnanci a zaměstnankyně v těchto regionech utratili více než desetinu své mzdy. Podobně to vychází i v Liberci.
Naopak obědy jsou s ohledem na mzdy nejméně nákladné v Praze. „Musíme brát v potaz i to, že na průměrnou mzdu většina zaměstnanců ani zdaleka nedosáhne. Na rozdíly mezi regiony budou lidé narážet i během letních měsíců, kdy se rozjedou na dovolené. Návštěvníkům hlavního města se stravování prodraží, zatímco Pražané cestující do regionů za něj poměrně výrazně ušetří,“ vysvětluje Aneta Martišková.