Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. června 2023 20:17
Čas čtení 0:48
Kuni Nguyenová

Obědy v Praze stojí v průměru 205 korun. Ve kterém městě jsou s ohledem na mzdy nejdražší?

Obědy v Praze stojí v průměru 205 korun. Ve kterém městě jsou s ohledem na mzdy nejdražší?
Zdroj: Pexels/cottonbro/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI CENA POTRAVIN EKONOMIKA FINANCE SKUTEČNÁ CENA VĚCÍ
Uložit Uložené

Ceny poledního menu v jednotlivých českých městech najdeš v našem grafu.

V květnu zaplatili Češi a Češky za obědové menu průměrně 181,1 koruny. Ceny se stabilně vyvíjí, neboť je to aktuálně jen o 80 haléřů více než v dubnu. Vyplývá to z Edenred restaurant indexu sestavovaného na základě plateb.

Nejvíce za jeden oběd v květnu již tradičně zaplatili lidé z Prahy, polední menu v hlavním městě průměrně stálo 204,8 koruny. Naopak nejlevněji vycházel oběd v Olomouci a ve Zlíně s cenou lehce pod 164 korunami.


V poměru k průměrné výši mezd (informovali jsme o nich i u nás v Refresheru) jsou ale obědy nejdražší v jiném městě, než je Praha. Největší část příjmů za polední stravování platí lidé v Českých Budějovicích. Průměrná výplata zde činí 37 351 korun v hrubém, za 20 obědů by tak zaměstnanci a zaměstnankyně v těchto regionech utratili více než desetinu své mzdy. Podobně to vychází i v Liberci.

Naopak obědy jsou s ohledem na mzdy nejméně nákladné v Praze. „Musíme brát v potaz i to, že na průměrnou mzdu většina zaměstnanců ani zdaleka nedosáhne. Na rozdíly mezi regiony budou lidé narážet i během letních měsíců, kdy se rozjedou na dovolené. Návštěvníkům hlavního města se stravování prodraží, zatímco Pražané cestující do regionů za něj poměrně výrazně ušetří,“ vysvětluje Aneta Martišková.

Domů
Sdílet
Diskuse