Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. června 2023 15:55
Čas čtení 0:40
Kuni Nguyenová

Apple chce získat ochrannou známku na logo jablka. Pěstitelé ovoce jsou proti

Apple chce získat ochrannou známku na logo jablka. Pěstitelé ovoce jsou proti
Zdroj: Flickr/Mike Deerkoski
NEWS APPLE EKONOMIKA PODNIKÁNÍ
Uložit Uložené

Bitva o ochrannou známku „jablečného“ loga započala.

K technologickému gigantovi Applu neodmyslitelně patří logo ukousnutého jablka. U Švýcarského úřadu pro duševní vlastnictví (IPI) se od roku 2017 pokouší získat práva k duševnímu vlastnictví na realistické černobílé vyobrazení odrůdy jablek Granny Smith. 

Doporučeno
Kouřit ještě nesmí, ale dřít na tabákových plantážích ano. Co všechno máš z dětské práce? Kouřit ještě nesmí, ale dřít na tabákových plantážích ano. Co všechno máš z dětské práce? 12. června 2023 9:30

To se ale nelíbí Švýcarské ovocné unii (Fruit-Union Suisse nebo Les fruites suisses). „Je pro nás těžké to pochopit, protože to není tak, že by se snažili chránit své nakousnuté jablko,“ říká pro magazín Wired ředitel pěstitelů Jimmy Mariéthoz s odkazem na ikonické logo společnosti Apple. „Jejich cílem je skutečně vlastnit práva na zobrazení jablka, které je jinak téměř univerzální. Mělo by být zdarma pro každého,“ doplnil.

Fruit-Union Suisse
Zdroj: Fruit-Union Suisse

Technologická společnost požaduje od úřadu, aby ochranná známka jablka zahrnovala rozsáhlý seznam potenciálních použití – většinou na elektronické, digitální a audiovizuální spotřební zboží a hardware. Úřad však loni na podzim rozhodl, že práva se budou týkat pouze některého zboží a Applu odmítl například registrovat vizualizaci jablka do audiovizuálního záznamu, tedy například pro televizní přenosy. Na jaře Apple kvůli tomu spustil odvolání a řízení dodnes probíhá.

Apple na dotazy magazínu Wired nereagoval.

Domů
Sdílet
Diskuse