Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
29. července 2023 7:00
Čas čtení 8:23
Vojtěch Vanda

Vražda jeho otce a rozchod s první láskou jej přivedly k rapu. Šel jsem do studia a našel smysl života, tvrdí Zuris

Vražda jeho otce a rozchod s první láskou jej přivedly k rapu. Šel jsem do studia a našel smysl života, tvrdí Zuris
Zdroj: se svolením Marka Knytla
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RAP RAP
Uložit Uložené

Budeme upřímní, když řekneme, že jsme takto hluboký příběh nečekali. Ale i o tom Fresh Rap je. Zuris je poměrně známým interpretem zejména v Praze a k jeho věhlasu přispěl i skateboard. Dnes ti jej představíme trochu jinak.

Životní tragédie je v červencovém případě velmi zásadním katalyzátorem, který zažehl jiskru rapové kariéry žižkovského rodáka Marka Knytla, známého spíše pod přezdívkou Zuris. Tragédie to je nepředstavitelná a šokující.

Zuris
Zdroj: se svolením Marka Knytla

Rap je médium, skrz nějž se dají ventilovat ven všelijaké myšlenky, a nezřídka bývá ventilem toho špatného. I Zuris si musel sáhnout na dno, aby se nakonec dostal tam, kde je teď. Umělec, jehož zřídkakdy uvidíš ve městě bez skateboardu, se nám svěřil se svým životním příběhem, který ti s jeho souhlasem přetlumočíme. 

FRESH RAP je seriál, který ti již třetí rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

O tom, co se aktuálně děje ve vodách mladého českého hip hopu, vydáváme i dvoutýdenní updaty. Proto pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

A aby ti neuteklo nic z mainstreamového hip hopu v Česku, nezapomeň odebírat informace ze seriálu RAP NEWS.

Skate pro lepší život

On sám sebe popisuje jako rappera a volnomyšlenkáře. Je to evidentní, stačí se jen podívat na jeho videoklipy a poslechnout si pár písniček. Sedmadvacetiletý Pražan má také za sebou jistou „kariéru“ skejťáka, jak jsme již několikrát zmínili, on sám ji ale úplně za kariéru nepovažuje.

 

„Skejtuju od 11 let,“ začíná s vyprávěním. „Za tu dobu jsem natočil spoustu videí, získal několik sponzorů a vyhrál pár závodů. Každopádně to nebylo nikdy na úrovni, abych se tím živil nebo za to dostával nějaký slušný peníze. Ono to v Česku pouze se skateboardingem asi ani není možný,“ usmívá se při pomyšlení na aktivitu, která jej drží dodnes.

Doporučeno
Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost 29. dubna 2024 14:00

„Mám rád tu kulturu a vše kolem toho,“ vysvětluje nám. „Ale žádní trenéři a podobný pí**viny jako ranní tréninky, strava a podobně. Prostě se sebereš, kdy chceš, a jdeš za partou skejtovat,“ popisuje nám pravou radost z činnosti. Sám ve vlastním tracku Otherside zmiňuje: „Už když jsem byl malej, more, zachránil mě skate. Jinak bych byl asi zmrd.“ Činnost měla tedy i výchovný charakter. „S žižkovskou partou jsme dělali furt nějaký pí**viny,“ uvádí.

„Už ve čtvrté třídě jsem byl na policajtech na výslechu kvůli bitce před školou. Později lidi kolem mě dost chlastali a dělali i jiný věci jako drogy a různý shánění peněz neetickými způsoby,“ přiznává eskalaci situace. „Nějakou dobu jsem dělal pí**viny, ale díky tomu, že jsem chodil denně do skateparku a bavil se s partou ze skejtu, se moje pozornost a aktivity během pár let přetavily jenom na skate a lidi kolem,“ má jeho vyprávění dobrý konec.

Zuris
Zdroj: se svolením Marka Knytla

„Díky tomu jsem opustil všechny ty špatný věci. Teď, když se ohlédnu na životy lidí, se kterými jsme dělali blbosti, nikdo z nich nedopadl dobře,“ podotýká. 

Odsud lze vcelku odvodit, že Zurisova akademická kariéra neměla velkou naději již od úplného začátku. „Škola pro mě nikdy nebyla zajímavá. Věděl jsem, že si ji udělám a pak si budu dělat svoje. Za svá studijní léta jsem se učil zhruba desetkrát,“ směje se. „Základku i střední jsem si prošel s trojkama a nemusel nic řešit, což pro mě bylo dost zásadní, protože představa, že pojedu po škole domů a budu řešit školu, byla smrtící,“ vykresluje.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Přispěly k tomu i jeho osobní indispozice. „Na základce bylo problémem mé ADHD a neschopnost něco dělat, takže jsem nonstop sr*l učitele svými vtípky. Střední jsem prošel se sluchátky, vzadu. Řešil jsem si svoje věci a učitelé zase neřešili mě. Vejška by pro mě byla úplně zbytečná. K tomu, co dělám, ji nepotřebuju,“ shrnuje školní léta.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Z̷u̷r̷i̷s̷_̷o̷k̷a̷y̷ 🐉 (@zuris_okay)

Hudba od narození, rap po smrti

Vysokou školu opravdu k hudbě nepotřebuje. Vztah k ní si taktéž budoval od dětství. Dokonce možná ještě o trochu dřív. „Mamka mi vyprávěla, že když se mnou byla těhotná, tak šla na elektro akci Transmision a prej jsem tancoval taky. Tak možná tam to začalo,“ baví se při vyprávění matčiny vzpomínky. Vůbec tanec a kazeťák byly jeho denním chlebem. Dříve ale poslouchal disco, techno nebo jiné elektro žánry.

„Když už jsem šel do první třídy, začal jsem hudbu víc objevovat. Dostal jsem od táty mobil, který našel, a v něm bylo album od Cypress Hill. To byl moment, kdy jsem začal poslouchat rap. Pak jsem objevil Wu-Tang a 50 Centa, což mi změnilo život,“ seznamuje nás s fakty.

Zuris
Zdroj: se svolením Marka Knytla

Klasické hudební nástroje tedy nebyly jeho představením do muzikálního světa, přestože jej úplně neminuly. „Párkrát jsem to v ruce měl. Doma jsem si hrál na piano a učil se melodie, které jsem měl rád. Jinak že bych někam chodil, se říct nedá,“ doplňuje. Rap, jakožto hudební nauka a první knowledge, se v něm uhnízdil ještě předtím, než si stoupl na prkno. Poté přišla jiná, tvrdší fáze.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

„Měl jsem asi 2 roky takový hardrock období. AC/DC, Iron Maiden, měl jsem červenýho polokohouta. Pak když ten úlet skončil, jsem se vrátil k Wu-Tangu a spoustě dalšího rapu, který jsem objevoval přes skejťáky v USA,“ vrátil se ke své přirozenosti. Není možné ale tvrdit, že by byl odhodlán vzít do ruky tužku a papír, následně si stoupnout před mikrofon a začít rapovat v takovém měřítku, v jakém se prosazuje nyní. Dneska si to asi úplně nedokážeme představit.

Nenech se ale mýlit, Zuris se rapové tvorbě věnoval již na základní škole. Zajímala jej ale především produkce, do které si občas něco špitnul. Nemyslel si však, že se stane rapperem. „Pak mi v 17 letech zavraždili otce,“ šokuje. „Dělal taxikáře. Přistoupili k němu dva kluci, kteří utekli z pasťáku z Německa. Nechali se odvézt do parku a tam ho dost drasticky zavraždili. Tím se mi odstartovaly úzkosti a různý problémy,“ líčí nám své nelehké období.

A to nebylo všechno. „Zhruba 8 měsíců nato jsem přišel o první lásku a dostal se do stadia, ve kterém jsem nevěděl kudy kam. Zničehonic jsem si sedl k počítači, nahrál první track, za 14 dní šel do studia a našel smysl svýho života,“ uzavírá.

Emoce na papíře

Chce se říct, že vše zlé bylo pro něco dobré, ale to by byl cynismus. Vraždu člena rodiny ani zlomené srdce umění nevyváží, jak ale ukázala historie sama, dokáže alespoň zmírnit dopady podobných událostí. Zuris se díky tomu prokousal dál. A když už jsme zmínili počítač, ten mu pomohl vybrat i rapový pseudonym. Fanoušci Gothicu budou vědět.

„Je to moje nejoblíbenější herní série už od dětství,“ říká nadšeně. „Jedničku a dvojku jsem dohrál víc než padesátkrát. Miluju RPG hry, a když jsem vymejšlel artist name, Gothic byla jasná volba,“ mluví o původu jména s evidentním sentimentem. On sám je velmi emocionálně laděný člověk, kdyby to nebylo zřejmé z hudby. Vzápětí nám to potvrzuje, když mluví o svém hudebním vibu.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

„Odjakživa píšu podle toho, jakou mám náladu. Umím bejt hodně sad, což pak promítám do svý tvorby, a zároveň mám svou druhou běžnou náladu, která je zase více extrovertní a taková jako ‚mám v pí*i‘,“ narážíme na jeho hudební vývoj, jejž dokážeme identifikovat v různých fázích. „Fáze, o kterých mluvíš, jsou hodně způsobené zvukem, který mi dělali dřív ve studiích. Vlastně všechno, co ode mě vyšlo do Otherside, dělali lidi v různých studiích,“ zmiňuje projekt z února.

Zuris
Zdroj: se svolením Marka Knytla

„Kluci odvedli skvělou práci, a někdy dokonce udělali ze špatnýho tracku posluchatelnej. Problém byl v tom, že jsem napsal track v tramvaji, flow si udržel v hlavě a pak to jel nahrát. Často jsem přijel a ten track mě už po deseti minutách nahrávaní nebavil. Naopak ve věcech, které mě bavily, mi vždy prostě něco chybělo, když mi přišel final. Něco, co jsem ani neuměl popsat. Jak zvukově, tak v přednesu. Takhle to bylo pořád do doby, než jsem si skrz kámoše zařídil studio,“ obeznamuje nás s problémem.

Pracovat ve studiu pro něj není problém, jelikož s postprodukcí měl zkušenosti. „Začal jsem zkoušet spoustu věcí se svým hlasem, s flow, prostě jsem makal. Po vydání Otherside jsem konečně měl pocit, že je to ono a že chci, aby to tak znělo. Tím se organicky změnila i má image,“ líčí pro ty, kteří by nemuseli pochopit změnu vizáže pražského rezidenta, který je sám se sebou spokojen. „Řekl bych, že teď jsem tam, kde jsem chtěl bejt. Mám základ, kterej jsem potřeboval cejtit, a můžu se odpíchnout,“ doplňuje.

Troufáme si proto tvrdit, že je ti jasné, že jeho inspirací je život sám. „Píšu, co mě napadá a jak vidím svět. Co mě se*e, čemu se směju, z čeho mám bad stavy...“ vydechuje.

„Celej můj život je underground...“

Je proto docela zajímavé, že když se podíváme na začátek Zurisovy tvorby, byl schopen jít skoro mainstreamovou cestou a vyprodukovat track Chameleon, s nímž dal o sobě poprvé vážněji vědět. V rozhovoru pro podcast Switch na něj vzpomínal v ne zrovna pozitivních konotacích, přestože mu „dělal čísla“.

Doporučeno
Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč 20. února 2024 16:30

„Upřímně, kdyby mi šlo čistě o poslechy, dělal bych tracky, jako je třeba Den. Easy track s easy melodií, který jsem schopnej napsat za 30 minut. Problém je v tom, že mě to nebaví a přijde mi to hrozně nezajímavý a obyčejný. Necítím z toho nic. Navíc mi přijde, že tyhle ‚písničky‘ tu dělá každej druhej Raego jenom v jiným podání,“ neostýchá se.

„S Chameleonem mám podobnej problém. Není to track, který by mě úplně bavil. Hodně lidí bavil, za což jsem rád, ale vydal jsem mnohem propracovanější tracky se skrytými významy, které mají co nabídnout, a vadilo mi, že byl upřednostňován on. Tak jsem jej stáhl ze sítí a nechal jej jen na YouTube,“ vysvětluje nám, proč track, jenž má druhý nejsledovanější klip na kanále, není na Spotify.


Od doby Chameleona a prvního projektu 50-50 uplynulo hodně času. Stačí je jen porovnat s posledním EP Nothing to Lose. Po jeho poslechu se nám zdálo, že se Zuris i po takové době snaží stavět do pozice undergroundového rappera, který nechce být komerční. „Spíš to myslím tak, že je celej můj život underground. Moje dětství byla síla po všech stránkách. Přes polovinu psychologického seznamu dětských traumat jsem zažil na vlastní kůži, což se na mně samozřejmě podepsalo. Vidím věci jinak než ostatní, co se týče hodnot,“ má jasno.

„Samozřejmě se hudbou živit chci. Ale musí to bejt organický a nezaprodaný. Když to pošlu do extrému, tak takovej ASAP Rocky je čistej příklad toho, jak bejt v komerčním světě s kvalitním rapem bez jakýkoli špinavý spolupráce,“ představuje svůj vzor. Ani on se do žádné velké spolupráce jen proto, aby byla, netlačí. Dosud má venku akorát klip s Meizyym.

„Hlavní důvodem je to, že jsem necejtil dostatečnou kvalitu, což je vlastně i důvod, proč jsem zatím neudělal album. Nejdřív jsem se chtěl sám dostat na určitej level bez featů. Ted už jsou nějaké featy v procesu a čekám na pár slok,“ říká s dodatkem, že to „bude hard“.

Zuris „chce bejt šťastnej“

Zásadový přístup k jeho kariéře nám vnukl otázku, jak by podle Zurise měl vypadat takový moderní rapper a jestli existuje nějaká premisa. „Ono to vypadá, že jo, ale přesně taková premisa vyplivne za rok několik nových ‚raperů‘, u kterých mi přijde, že spíš než že by chtěli dělat hudbu, chtěj bejt rappeři,“ baví se u myšlenky.

On sám si naopak tvoří zejména hudební budoucnost, která pak rámuje a tvaruje všechny ostatní aspekty. Proto je hrdý na poslední videoklip Cígo X Wanted, jenž je podle jeho mínění nejlepším trackem v repertoáru. „Má skvělej klip, kterej vypadá přesně tak, jak jsem chtěl a jak mě baví u artists z USA, které poslouchám. Je tam spousta schovanejch myšlenek za textem, celej track fakt miluju,“ zmiňuje například metaforu posledního cíga, které neznamená konec zlozvyku, ale smrt.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? 1. února 2024 8:25

Že se dostal až sem, do pozice, ve které se cítí dobře, hodnotí jako největší úspěch kariéry. Projekty Otherside a Nothing to Lose představují Zurise, který je spokojený ve své tvorbě. Z toho důvodu je milovník multižánrové muziky, jenž v jednu dobu poslouchá Kena Carsona a Yeata a podruhé zase Billy Talent s Depeche Mode, vcelku na stopě svému životnímu snu. „Můj sen je bejt štasnej,“ směje se.

Pak ale přece jen jeden konkrétní odhaluje. „Chtěl bych na starý kolena, pokud se jich dožiju, jezdit do zemí, kde na tom nejsou dobře, a financovat různé projekty na pomoc nejen skrz nadace, ale i osobně. Přišel by mi jako hroznej flex třeba koupit pozemky lesů a zakázat jejich kácení,“ představuje si.

Zuris
Zdroj: se svolením Marka Knytla

Než se tak ale stane, soustředí se mimo jiné i milovník anime jako Naruto, One Piece, Demon Slayer nebo Tokyo Ghoul (narážky na ně můžeš slyšet i v textech) na nové věci. „Do konce roku chci vydávat singly a featy. Příští rok se vrhnu na Debut,“ slibuje a loučí se.

„Díky Refresheru za oslovení. Poslouchejte dobrou hudbu, mějte se rádi, nekoukejte denně na porno a sportujte. Jo a používejte mozek na tom internetu,“ vzkazuje závěrem čtenářstvu. 

Domů
Sdílet
Diskuse