Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
31. července 2023 12:57
Čas čtení 1:09
Kateřina Viková

Američanka se otrávila kratomem, její rodina vysoudila ze společnosti přes 200 milionů korun

Američanka se otrávila kratomem, její rodina vysoudila ze společnosti přes 200 milionů korun
Zdroj: Getty Images/Lauren DeCicca
ZDRAVÍ DROGY KRATOM ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Na rizika spjatá s legální látkou kratom upozornil případ matky, která po užití silného koncentrátu zemřela.

V roce 2021 si devětatřicetiletá Američanka Krystal Talavera dala silný extrakt z kratomu, jemuž se říká space dust, a krátce nato zemřela. Podle pitvy byla smrt způsobena otravou mitragyninem, což je hlavní složka této byliny. 

Kratom je prášek vyrábějící se z listů stromu vyskytujícího se v pralesích v jihovýchodní Asii, který má podobné účinky jako opiáty. I když je tato látka v mnohých státech legální, podle některých odborníků není její užívání bezpečné, a to zejména mezi mladými, u kterých se v posledních letech stala populární. Na kratomu, který se používá k relaxaci nebo soustředění při studiu, může vzniknout závislost. 

Bolest a smutek peníze nenahradí, vítězný soud ale může být varováním 

Rodina ženy z Floridy, která bylinu považovala za neškodnou, nyní u soudu získala odškodnění ve výši více než 11 milionů dolarů (240 milionů Kč) od distributora Kratom Distro, píše deník The Guardian.

„Samozřejmě neexistuje žádné množství peněz, které by vynahradilo bolest a utrpení, které děti paní Talaverové snášejí po smrti své matky,“ napsal soudce Donald Middlebrooks do záznamu. Ze zákona se incident musí vyřešit pokutou, i když to není adekvátní. 

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Nejstarší syn zesnulé McClatchy News řekl, že doufá, že smrt jeho matky upozorní na nebezpečí a rizika kratomu. „Jsem vděčný za rozhodnutí soudce, ale žádné množství peněz mou mámu nevrátí zpět a ani neutlumí moji bolest,“ uvedl.

Politici řeší, jak kratom regulovat

Jeden z advokátů zastupujících rodinu v prohlášení řekl, že vyhraný soud by měl být „budíčkem pro kratomový průmysl“.

Otázka regulace kratomu se posledních pár měsíců řeší velmi intenzivně i v Česku, na seznamu nelegálních látek v ČR zatím není. Nejvíce palčivá je otázka dostupnosti kratomu u dětí. Ministerstvo zdravotnictví navrhovalo látku zakázat kvůli snadné dostupnosti, je možné ji totiž koupit i v automatech, kde nákup není omezen věkem. 

Doporučeno
Kratom si v Česku mohou koupit i děti. Návyková látka je v šedé zóně, chystá se regulace Kratom si v Česku mohou koupit i děti. Návyková látka je v šedé zóně, chystá se regulace 25. října 2022 14:00
Domů
Sdílet
Diskuse