Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. srpna 2023 15:02
Čas čtení 1:05
Tereza Šnajdrová

Aplikace Bairbie.me je podvod? Ministerstvo před ní varuje, nový AI nástroj má vážná rizika

Aplikace Bairbie.me je podvod? Ministerstvo před ní varuje, nový AI nástroj má vážná rizika
Zdroj: Barbie.me
TECH BARBIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Pokud nežiješ pod kamenem, určitě jsi zaznamenal*a appku Bairbie.me, která ti jen na pár kliknutí ukáže, jak bys vypadal*a jako barbie nebo ken. Má to ale háček.

Fotografie z aplikace Bairbie.me zahltily sociální sítě, avšak vše není tak růžové, jak by se na první pohled mohlo zdát. Podle polského ministerstva digitalizace je AI generátor Bairbie.me podvodný a může vážně ohrozit bezpečnost, píší weby BNN a Poland Daily.

O aplikaci psal také Refresher. Nyní ti však radí, aby sis přes Bairbie.me žádné fotky radši negeneroval*a.

Doporučeno
Zjisti, jaká bys byla barbie nebo ken. Nový AI nástroj ti to umožní Zjisti, jaká bys byla barbie nebo ken. Nový AI nástroj ti to umožní 31. července 2023 20:22

Appce uděluješ přístup ke kameře i k historii plateb

Aplikace Bairbie.me a její kolegyně barbieselfie.ai patří mezi tzv. neautorizované appky, které využívají populárních fotografických filtrů. Lidem tak na pár kliknutí umožňují změnit svůj vzhled na populární panenky barbie nebo jejich parťáky keny. Zní to sice jako zábava, ale pouze do té doby, než se důkladně podíváme na fungování těchto aplikací.
 
Jakmile při jejich použití odklikneš zásady ochrany osobních údajů, společnosti, která appku provozuje, tak udělíš přístup ke kameře svého telefonu, historii plateb, historii polohy GPS, registračním údajům, technologickým parametrům telefonu, údajům o tvé aktivitě na sociálních sítích i údajům, které monitorují tvoji interakci s dalšími appkami. To je podle polského ministerstva digitalizace alarmující a představuje to významné riziko pro bezpečnost.

Měj se na pozoru

Aplikace Bairbie.me navíc porušuje obecná nařízení Evropského parlamentu a Rady EU o ochraně osobních údajů. Není totiž jisté, jak naloží s daty, která o tobě zjistí. Bude je dál používat? Prodá je třetí straně? Odpověď nikdo nezná. Snad jen sama společnost.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Na trhu se objevuje čím dál větší množství neautorizovaných aplikací, ke kterým je nutné přistupovat s opatrností a především pak ostražitostí. Než příště bezmyšlenkovitě odklikneš nějaké zásady ochrany osobních údajů (been there, done that), důkladně si je pročti. Ochráníš se tak před možným únikem dat i před narušením ochrany osobních údajů.

Domů
Sdílet
Diskuse