Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. srpna 2023 v 8:30
Čas čtení 0:24
Vojtěch Vanda

KVÍZ: Ouagadougou, Antananarivo nebo Džuba. Poznáš všechna hlavní města Afriky?

KVÍZ: Ouagadougou, Antananarivo nebo Džuba. Poznáš všechna hlavní města Afriky?
Zdroj: TASR/AP Photo/Brian Inganga
ZAJÍMAVOSTI KVÍZ
Uložit Uložené

Některá jsou notoricky známá, na některá si zase nemůžeme vzpomenout ani za nic. V létě se však znalost hlavních měst, hlavně během dovolenkového cestování, může hodit. Dokonce i těch afrických.

Asie byla prý lehká, to jsme rádi. Proto jsme stočili směr a zamířili pod Evropu. Zjistíme, jak dobře znáš třetí největší světadíl světa.

Afrika je údajně kolébkou lidstva. Dnes je to spíše přehlížený a drancovaný kontinent, jenž přichází nejen o své přírodní bohatství ve prospěch světových velmocí. Je ale dobré nezapomínat, že i terorismus, nemoci, ozbrojené konflikty, hladomor, finanční krize, globální oteplování a další vlivy akorát prohlubují její krizi.

Možná i proto je pro nás, nezúčastněné Evropany a Evropanky, tamní situace nepřehledná. Neznáme její kultury, oblasti ani města. A to ani ta hlavní, nebo se mýlíme? Otestuj, jak jsi na tom ty.

Kvíz
KVÍZ: Ouagadougou, Antananarivo nebo Džuba. Poznáš všechna hlavní města Afriky?
110
Na začátek zase něco lehkého, hlavní město Maroka?
Asmara
Luanda
Gaborone
Rabat
Vysvětlení
Maroko je oblíbená turistická destinace. Takže určitě i ty víš, že jde o Rabat.
210
Znáš hlavní město Keni?
Nairobi
Maseru
Lilongwe
Bamako
Vysvětlení
Dále už tě nebudeme urážet jednoduchými otázkami, slibujeme. Nairobi, největší město Keni, je taktéž hlavním. Zajímavé je například to, že leží ve výšce 1795 metrů nad mořem.
310
Kolik hlavních měst má JAR?
1
2
3
4
Vysvětlení
Tato otázka se možná zdá trochu zvláštní. Je však pravda, že Jihoafrická republika má tzv. tři složky demokratické dělby moci rozděleny do jednotlivých měst. Výkonná moc sídlí v Pretorii, zákonodárná v Kapském Městě a justice v Bloemfonteinu, proto má hned tři hlavní města. Johannesburg, jakožto největší město JAR a také jeho průmyslové a ekonomické centrum, takové privilegium nemá.
410
Jak se jmenuje hlavní město největšího státu Afriky dle rozlohy?
Chartúm
Alžír
Kinshasa
Tripolis
Vysvětlení
Je to jen písek a poušť. Ale i tak si udržuje své kouzlo. Alžírsko s hlavním městem Alžír je desátou největší zemí na světě, je však pravda, že obyvatelná je zejména její nejsevernější část. Tři čtvrtiny rozlohy země zabírá v jižní části poušť Sahara s pohořími Ahaggar a Tassili.
510
Jak se jmenuje hlavní město nejmladšího uznaného státu Afriky?
Wau
Chartúm
Džuba
Kampala
Vysvětlení
9. července mu bylo 13 let. Jižní Súdán vyhlásil v roce 2011 nezávislost na státu Súdán jako takovém. Křesťanský jih se osamostatnil po dvaceti letech války za nezávislost, bohužel od roku 2013 se na jeho území vede válka občanská. Ta stála život cca 300 tisíc Súdánců. Nestabilita, hladomor a přetrvávající ozbrojené konflikty nedovolují žádný další rozvoj nejmladšího státu na světě.
610
Ouagadougou je takový klasický zeměpisný kámen úrazu, na kterém si studenti lámou zuby. Víš, ve kterém státě je hlavním městem?
Burundi
Uganda
Sierra Leone
Burkina Faso
Vysvětlení
Bývalá republika Horní Volta, dnes Země spravedlivých. Západoafrická země Burkina Faso je známá zajímavým názvem svého hlavního města a také nedávným státním převratem, což je nešvar, jenž v poslední době postihuje zejména západ kontinentu.
710
Jaké je hlavní město státu, který celou svou rozlohou pokrývá největší ostrov Afriky?
Victoria
Sao Tomé
Moroni
Antananarivo
Vysvětlení
Madagaskar nejsou jenom lemuři. Největší ostrov na jihovýchodě kontinentu je z 90 % endemický, což znamená, že si zachoval svou jedinečnou faunu a flóru. Bohužel, jak jeho hlavní město Antananarivo, tak i zbytek ostrova jsou sužovány bídou a hladem. HDP na obyvatele bylo k tomuto roku pouhých 522 dolarů, což stát řadí na 182. místo na světě.
810
Které bývalé africké hlavní město je největším na kontinentu?
Kapské Město
Kinshasa
Lagos
Káhira
Vysvětlení
Nejlidnatější země Afriky má také největší město kontinentu. Bývalo hlavní, dnes je ale nigérijský Lagos tohoto statutu zbaven. Jeho rozloha činí 1 171,3 km² a má přes 15 milionů obyvatel, hustota zalidnění tak činí skoro 13 tisíc obyvatel na kilometr čtvereční. Proto není překvapivé, že je taktéž nejlidnatějším městem.
910
Když Lagos není hlavním městem Nigérie, které je?
Kano
Niamey
Ibadan
Abuja
Vysvětlení
Střediskem Nigérie se stala v roce 1976 Abuja, nově vybudovaná metropole ve středu země.
1010
Praktika přesunování a vytváření nových hlavních měst není u afrických států neobvyklá. Momentálně se tak děje například v jednom ze středoafrických států – Rovníkové Guineji. Jak se jmenují bývalá a chystaná (v tomto pořadí) hlavní města?
Malabo – Bata
Malabo – Ciudad de la Paz
Oyala – Malabo
Ciudad de la Paz – Malabo
Vysvětlení
Rovníková Guinea je vůbec zvláštním státem. Je rozdělen na dvě části, přičemž původní hlavní město, Malabo, je na ostrově v Guinejském zálivu nad Svatým Tomášem a Princovým ostrovem. Vzniklo přirozeně, přeměnou koloniálního nejstaršího města Santa Isabel, které Španělé získali od Portugalců. Jenže v roce 2012 se prezident Teodoro Obiang Nguema Mbasogo začal v Malabu cítit ohroženě a rozhodl se prostě postavit na pevnině uprostřed džungle nové hlavní město Ciudad de la Paz alias Město míru.
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse