Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. srpna 2023 16:53
Čas čtení 1:40
Kuni Nguyenová

Kim Kardashian doporučuje potenciálně škodlivé vyšetření za desítky tisíc. Experti a expertky před radami „Kardashianek“ varují

Kim Kardashian doporučuje potenciálně škodlivé vyšetření za desítky tisíc. Experti a expertky před radami „Kardashianek“ varují
Zdroj: Getty Images/Presley Ann
ZDRAVÍ KIM KARDASHIAN ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Klan Kardashianů opět láká na další scam.

Brát si k srdci rady celebrit o tom, jak pečovat o své zdraví, se často nevyplácí. I přesto se Kim Kardashian pokusila o jakousi osvětu, když se se svou fanouškovskou základnou podělila o nový „zázračný stroj“.

Doporučeno
Bojuješ s váhou? BMI se netrap, je zavádějící, ukazuje nová studie Bojuješ s váhou? BMI se netrap, je zavádějící, ukazuje nová studie 11. srpna 2023 14:37

„Celotělové skenování Prenuvo má schopnost odhalit rakovinu a nemoci, jako jsou aneuryzmata, v jejich nejranějších stadiích, než se objeví příznaky. Bylo to jako dostat MRI na hodinu bez radiace,“ popsala Kardashian svou zkušenost.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kim Kardashian (@kimkardashian)

Podle webových stránek značky byl sken Prenuvo vyvinut jako alternativa k diagnostickým vyšetřením magnetickou rezonancí. Prenuvo tvrdí, že jedním sezením může pomoci identifikovat více než 500 onemocnění včetně rakoviny.

Sken je ale pro většinu lidí mimo elitní kruhy nedostupný. Zájemci a zájemkyně si za jeden sken Prenuvo musí připravit pořádný balík. Vyšetření trupu stojí 1000 dolarů (22 tisíc korun), sken hlavy a trupu vychází na 1800 dolarů (39 500 korun) a celého těla pak na 2500 dolarů (55 tisíc korun). Zákrok není hrazen žádnou pojišťovnou.


Kim v příspěvku zdůraznila, že se nejedná o placenou spolupráci. Vyšetření si údajně zaplatila ze své vlastní kapsy. „Opravdu to zachránilo životy některých mých přátel a já jsem to jen chtěla sdílet,“ napsala. Business Insider připomíná, že léčbu Prenovo podstoupila také její matka Kris Jenner, a to v epizodě „The Kardashians“, která se odvysílala v červenci.

Více škody než užitku

Stejně jako všechny přístroje na magnetickou rezonanci i Prenuvo vytváří trojrozměrné obrazy struktur uvnitř těla. Lékaři a lékařky se však domnívají, že Prenuvo může způsobit více škody než užitku. Skenování je velmi citlivé, a proto je pravděpodobnější, že zachytí věci, které vypadají abnormálně – ale nejsou. 

Odborné kruhy z American College of Preventive Medicine (ACPM) uvádí, že skenování může „způsobit značné škody a plýtvat penězi a zdroji zdravotní péče“. Nedoporučují jej u asymptomatických lidí s odkazem na nedostatek důkazů o jejich účinnosti. „Je to hrozný nápad,“ uvedl pro Business Insider Dr. Matthew Davenport, místopředseda Komise pro kvalitu a bezpečnost Americké akademie radiologie. 

Doporučeno
Sledujeme konec Kardashianek v přímém přenosu? Toto jsou důvody, proč jejich sláva upadá Sledujeme konec Kardashianek v přímém přenosu? Toto jsou důvody, proč jejich sláva upadá 21. března 2023 11:00

Společnost, která skeny zaštiťuje, navíc dosud nezveřejnila žádné údaje, jež by prokazovaly, že sken skutečně může zachytit nemoci v brzkém stadiu nebo zlepšit zdraví lidí. A to ani po opakovaných výzvách zahraničních médií.

Slavná rodina má na kontě řadu kontroverzních léčebných procedur. Většinu z nich dokonce natočila ve své show. „V první sezoně si Kendall Jenner a Hailey Bieber nechaly píchnout vitamin. Někteří odborníci byli tehdy skeptičtí k pozitivním dopadům léčby a obávali se rizik. (...) V další epizodě Kendall vezme Khloé Kardashian na sken, který měl změřit průtok krve do oblastí mozku,“ přibližuje Business Insider.

Domů
Sdílet
Diskuse