Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. srpna 2023 7:07
Čas čtení 0:42
Kuni Nguyenová TASR

MŇAM: V EU se loni vyrobilo 3,2 miliardy litrů zmrzliny, kde ji seženeš nejlevněji?

MŇAM: V EU se loni vyrobilo 3,2 miliardy litrů zmrzliny, kde ji seženeš nejlevněji?
Zdroj: Wikimedia Commons/JESHOOTS-com
GASTRO EVROPSKÁ UNIE GASTRONOMIE ZMRZLINA
Uložit Uložené

Mezi tradiční radosti, které si s letním obdobím spojujeme, patří neodmyslitelně zmrzlina. Eurostat se proto blíže podíval na to, které členské země EU vyrobí a exportují nejvíce zmrzliny a které to zvládnou i nejlevněji.

V EU se loni vyrobilo celkem 3,2 miliardy litrů zmrzliny. To je o pět procent více než v roce 2021. Největším výrobcem mezi členskými státy EU bylo Německo, které vyprodukovalo 620 milionů litrů zmrzliny. Následovaly Francie (591 milionů litrů) a Itálie (571 milionů litrů). Informuje o tom agentura TASR s odkazem na statistický úřad Eurostat.

Doporučeno
Velký test vodových nanuků: Našli jsme levné a chutné osvěžení i v supermarketu? Velký test vodových nanuků: Našli jsme levné a chutné osvěžení i v supermarketu? 11. srpna 2023 6:00

Německo kromě toho, že bylo loni největším výrobcem zmrzliny, vyrábělo tuto pochoutku i nejlevněji – za 1,5 eura za litr (36 korun). Francie ji vyrábí za průměrnou cenu 1,9 eura (46 korun), zatímco v Itálii to jsou 2,3 ​​eura (55 korun) za litr zmrzliny. 


Nejdražší zmrzlina byla vyrobena v Rakousku, kde stojí litr zmrzliny sedm eur (168 korun). Následovalo Dánsko (4,4 eura, tj. 106 korun) a Finsko (2,8 eura, tj. 67 korun).

Doporučeno
Tuhle domácí zmrzlinu musíš vyzkoušet. Hotová je za pár minut a zvládne ji naprosto každý Tuhle domácí zmrzlinu musíš vyzkoušet. Hotová je za pár minut a zvládne ji naprosto každý 14. června 2023 6:00

Do zemí mimo Unii pak loni vyvezly státy EU až 250 milionů kilogramů zmrzliny v celkové hodnotě 930 milionů eur (22,3 miliardy korun). Francie vyvezla během roku až 53 milionů kilogramů zmrzliny, což představuje 21 % vývozu zmrzliny mimo EU. Tím se stala největším vývozcem zmrzliny ze všech členských zemí EU.

Domů
Sdílet
Diskuse