Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Czech Design Week.
6. září 2023 18:00
Čas čtení 2:45
Sponzorovaný obsah

Začíná pražský Czech Design Week. Mladí designéři představí originální interiéry, módu i šperky

Začíná pražský Czech Design Week. Mladí designéři představí originální interiéry, módu i šperky
Zdroj: Czech Design Week
KULTURA ČESKÝ DESIGN CZECH DESIGN WEEK
Uložit Uložené

Na 10. ročníku Czech Design Weeku vystaví své práce začínající návrháři i světové značky jako Xiaomi.

Zajímá tě design, umění nebo prostě jen nemáš plány na následující dny? Vyraz se podívat na desátý ročník festivalu designové a umělecké tvorby Czech Design Week X. Ve dnech 7. až 10. září ve Výstavní síni Mánes představí svou tvorbu více než 120 českých i zahraničních designérů. K příležitosti 10. výročí bude k vidění také výstava New Generation, která ukáže výběr unikátních kolekcí navržených nejmladší generací designérů z řad studentů, absolventů a nových objevů z uměleckých škol. Vizuál letošního ročníku vytvořil slovenský malíř Stanislav Ondruš.

Interiér, móda, šperky i vizuální tvorba

Festival Czech Design Week během čtyř zářijových dní nabídne formou panelových instalací výběr současné tvorby českých i zahraničních designérů, studentů a značek napříč všemi obory designu: od interiérového a produktového designu přes sklo, keramiku, módu a šperk až po grafiku či vizuální tvorbu. 

Nové kolekce zde například ukážou František Jungvirt ve spolupráci se značkami KLIMCHI a TON, Dominika Petrtýlová, duo Mikolášková & Drobná, Studio 3, studio ADEMI či designéři Johan Pertl a Tomáš Kučera. Již třetí vydání svého queer magazínu ONI na festivalu představí mladý designér a student Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Radim Pergl.  

KLIMCHI, Crust Collection, design by: František Jungvirt.
KLIMCHI, Crust Collection, design by: František Jungvirt. Zdroj: Czech Design Week

Mezi novými objevy na poli designové tvorby se poprvé uvedou třeba Pavlína ZAK, varšavské studio Totem, Markéta VuTru, Dita Lešovská, Kateřina Houbová, Jakub Knápek, Lucia Kružlicová, Monika Kozderková, Katarína Nábilková, Adam Pisca, dvojice Pavlína Štěpařová a Andrej Ilič, Pavlína Šváchová a další studenti z několika českých a slovenských ateliérů, jako je ateliér Produktový design ústecké FUD UJEP či ateliér SKLO z bratislavské Vysoké školy výtvarných umění. 

„Festival Czech Design Week se během let vyprofiloval v designovou přehlídku, která klade důraz na podporování nových objevů na poli českého designu. Výstava New Generation je tak přirozeným vyústěním těchto snah, kdy veřejnosti k příležitosti desátého ročníku chceme ukázat, že se do budoucna vyplatí sledovat, co naše nejmladší generace designérů vytváří,“ uvedl ředitel festivalu Lukáš Pipek.

koupit vstupenky na czech design week
Design: Adam Pisca.Design: Pavlína Šváchová.Design: Vojtěch Lopour.Design: Markéta Vutru.
Zobrazit galerii
(12)

Novinky představí i značky Xiaomi a SONY

Pozadu s novinkami nezůstanou ani velké značky. Například DS Automobiles vytvořila designovou instalaci ve spolupráci s Františkem Jungvirtem. Dále česká značka PRIM Manufacture 1949 ukáže soudobé provedení tradičních ručních hodinek a japonská společnost SONY uvede novinky a produkty oceněné cenou Red Dot. 

Na festival poprvé zavítá společnost Viewsonic, která přinese novinky na poli audiovizuální technologie. Technologický gigant Xiaomi v rámci Czech Design Weeku poprvé v Česku představí svůj koncept chytré domácnosti, a to v instalaci navržené českým designérem Petrem Vondruškou. Seznam všech vystavujících najdeš na webu festivalu.

Design: DS Automobiles.
Design: DS Automobiles. Zdroj: Czech Design Week

Těš se na přednášky, workshopy nebo stylový lounge bar

Do prostoru pražského Mánesu, který před téměř sto lety navrhl architekt Otakar Novotný a který v minulosti hostil velikány výtvarného umění, zavítá designový festival podruhé. Už loňský ročník totiž potvrdil, že současná tvorba designérů často pluje na hranici mezi designem a uměním a patří tak do galerijního prostoru této ikonické funkcionalistické budovy.

S desetiletým výročím spojí jubilejní Czech Design Week X i svůj doprovodný program. Ten se zaměří jak na uplynulou dekádu v českém designu, tak na jeho budoucnost s důrazem na trendy a výzvy, jako jsou otázky udržitelnosti či umělé inteligence. V rámci doprovodného programu nebude chybět celé spektrum nejrůznějších přednášek, debat či workshopů s cílem přivítat na festivalu co nejširší publikum a také ukázat, že design i umění jsou tu pro každého bez výjimky a bez předsudků.

Návštěvníkům bude k dispozici ve Výstavní síni Mánes nový Mazagrande lounge bar, jehož interiér doplní designové kolekce od mladých českých návrhářů. Již tradičně k závěru festivalu proběhne také vyhlášení cen Czech Design Award.

Prostory Galerie Mánes.
Prostory Galerie Mánes. Zdroj: Czech Design Week

Zapiš si datum 7. až 10. září

Festival Czech Design Week proběhne od čtvrtka 7. do neděle 10. září 2023. Od čtvrtka do soboty je otevřeno od 10 do 21 hodin, v neděli festival končí v 7 hodin večer. Výstava New Generation se po festivalu ukáže také o týden později, v pátek 15. a sobotu 16. září v budově Technologického centra UMPRUM, během přehlídky We're Next, která představuje ty nejinovativnější mladé módní návrháře a studenty vysokých škol.

Český design nebude chybět ani na přehlídce London Design Fair, která je letos hlavním zahraničním partnerem Czech Design Weeku a uskuteční se o dva týdny později – od 21. do 24. září 2023 v londýnském Truman Brewery.

Czech Design Week
Zdroj: Czech Design Week
Domů
Sdílet
Diskuse