Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. září 2023 16:15
Čas čtení 0:34
Vincenc Novák

Litomyšl shání autory a autorky detektivek. Nabízí pobyt na zámku zdarma a 1000 eur

Litomyšl shání autory a autorky detektivek. Nabízí pobyt na zámku zdarma a 1000 eur
Zdroj: Unsplash/Becca Tapert/volně k užití
ČESKO ČESKO KNIHY
Uložit Uložené

Město Litomyšl vyhlásilo druhý ročník akce s názvem Literární rezidence strážníka Kmoníčka. Zájemcům nabízí měsíční pobyt na místním zámku zdarma a stipendium ve výši 1000 eur.

Rezidenční pobyt je určen autorům či autorkám detektivní literatury, kteří dostanou možnost pracovat na svých dílech v prostorách místního zámku po dobu jednoho měsíce. Město tak navazuje na tamní spisovatelskou tradici, v Litomyšli tvořila například Božena Němcová, Magdalena Dobromila Rettigová či Alois Jirásek.

Jirásek do Litomyšle zasadil děj své knihy Filosofská historie, v níž vystupuje reálná postava postaršího městského strážníka Kmoníčka, jehož jméno si pořadatelé pro jedinečnou akci vypůjčili. 

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš českou literaturu a nejvýznamnější díla? KVÍZ: Jak dobře znáš českou literaturu a nejvýznamnější díla? 6. července 2023 8:30
Litomyšl
Zdroj: Pudelek / Wikimedia Commons

Detektivní žánr byl pro letošní ročník vybrán proto, aby se zdejší rezidence odlišila od podobných projektů v jiných českých městech. Autoři či autorky nejsou ve své tvorbě nijak limitováni. „Rezidence je otevřena autorům ‚regionálních‘ či drsnějších severskou literaturou inspirovaných detektivek, stejně jako autorům klasických whodonitek, thrillerů či povídek s detektivní zápletkou,“ píše město na svém webu.

Podmínkou pro udělení stipendia je napsání krátkého literárního výstupu pro Litomyšl a uspořádání čtení pro veřejnost v místní městské knihovně.

Domů
Sdílet
Diskuse