Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. září 2023 13:37
Čas čtení 1:38
Ilona Hobzová

Modelka vyzývá Kazmu, aby dal miliony nemocnému Martínkovi. Měl by to podle tebe udělat?

Modelka vyzývá Kazmu, aby dal miliony nemocnému Martínkovi. Měl by to podle tebe udělat?
Zdroj: Donio
ČESKO ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Závratnou částku z Kazmovy soutěže zatím nikdo nevyhrál, šance je do pondělních 18 hodin.

Česko žije v posledních dnech příběhem malého Martínka. Jak už jsme tě informovali o víkendu, chlapeček má diagnostikované velmi vzácné onemocnění a léčba, která na něj zabírá, stojí závratných 100 milionů korun. Lidé přispívají a částka postupně roste.

Doporučeno
VIDEO: Rasistická rozhodčí odmítla dát medaili černošské dívce. „Omluva“ přišla po více než roce VIDEO: Rasistická rozhodčí odmítla dát medaili černošské dívce. „Omluva“ přišla po více než roce 25. září 2023 10:55

Pochlap se a uklidím ti celý byt a vyleštím boty, vyzývá Kazmu Šlégrová

AADC syndrom je velmi vzácné genetické onemocnění, které ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku. Tento syndrom je způsoben nedostatečnou funkcí enzymu AADC, který je klíčový pro přeměnu aminokyselin (jako dopamin a serotonin), na odpovídající neurotransmitery, jež jsou nezbytné pro správnou komunikaci mezi nervovými buňkami.

Dvouletý Martínek má diagnostikovanou nejtěžší formu tohoto onemocnění, které má potvrzeno jen 120 lidí na celém světě. „Je hypotonický (hadrovitý), často z ničeho nic zvrací, nadměrně se potí, mívá (někdy i několikrát za den) svalové křeče různé intenzity podobné epileptickým záchvatům a také má výrazně oslabený sací/polykací reflex. To způsobuje, že mu část polykané stravy (popř. tekutin) končí v plicích,“ jmenovali rodiče potíže, s nimiž se Martínek musí každý den vypořádávat.

Ve sbírce na platformě Donio, kterou se Martínkova rodina rozhodla na podporu syna založit, každým dnem přibývají nové a nové částky a lidé už přispěli více než polovinu požadované sumy.

Do sbírky pro nemocného chlapce se výraznou měrou zapojují i slavné tváře. K přispění finanční částky vyzvali například influencerky Nikol Leitgeb a Týnuš Třešničková, herečky Jana Bernášková a Ester Geislerová, moderátor Leoš Mareš, bývalá tenistka Barbora Strýcová nebo modelka Lucie Šlégrová. Poslední jmenovaná navíc vyzvala Kamila Kazmu Bartoška, aby se zapojil také. 

Anketa:
Měl by podle tebe Kazma věnovat částku ze zapečetěného trezoru na léčbu malého Martina?
Rozhodně, to by ty peníze splnily vůbec nejlepší účel.
Proč by to dělal? Je to jeho projekt, ať s penězi naloží, jak chce.
Rozhodně, to by ty peníze splnily vůbec nejlepší účel.
78 %
Proč by to dělal? Je to jeho projekt, ať s penězi naloží, jak chce.
22 %

Někdejší miss České republiky a manželka bývalého hokejového reprezentanta Lucie Šlégrová vyzvala Kazmu prostřednictvím Instagramu. „Pokud Kazma vyndá prachy a přidá je, tak mu osobně přijdu vyšůrovat celý byt, i okna mu umyju, boty naleštím, hajzlík vyštětkuji... a Jirka mu uvaří svíčkovou,“ uvedla na sociální síti.

Doporučeno
Lehce nabyl, lehce pozbyl. Zájem o Kazmův nový film upadá Lehce nabyl, lehce pozbyl. Zájem o Kazmův nový film upadá 28. srpna 2023 15:07

Bývalá modelka odkazovala na zapečetěný trezor, v němž na výherce Kazmovy soutěže čeká milion dolarů – tedy zhruba 22 milionů korun. Peníze by tak malého Martínka výrazně posunuly k důležité léčbě. Zatímco mnoho lidí s nápadem Lucie Šlégrové souhlasí a vyzývá Kazmu, aby peníze skutečně daroval na dobrou věc, jiní jsou toho názoru, že peníze patří výherci*výherkyni soutěže.

Kdo chtěl od Kazmy získat více než 20 milionů korun, musel si koupit lístek na Kazmův film Onemanshow: The Movie. Peníze jsou v zamčeném trezoru na pražském Výstavišti. Zatím se nikdo nepřihlásil a trezor s penězi se zavře v pondělí v 18 hodin. Na dotazy médií ohledně možného věnování peněz Martínkovi Kazma nereagoval.

Doporučeno
Kazmova soutěž o miliony: Může jít o nekalou obchodní praktiku. Když se rozhodne, že ti peníze nedá, nepomůže ani žaloba Kazmova soutěž o miliony: Může jít o nekalou obchodní praktiku. Když se rozhodne, že ti peníze nedá, nepomůže ani žaloba 18. srpna 2023 13:58
Domů
Sdílet
Diskuse