Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. října 2023 17:28
Čas čtení 0:53
Tereza Šnajdrová

Žáby musí předstírat vlastní smrt, aby se vyhnuly nechtěnému sexuální kontaktu se samci

Žáby musí předstírat vlastní smrt, aby se vyhnuly nechtěnému sexuální kontaktu se samci
Zdroj: Unsplash/Adam Currie/volně k použití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Nevyžádaný kontakt ze strany mužů se očividně netýká jen lidí... We feel you, žabičky!

Nová studie ukazuje, že samičky žab pravděpodobně předstírají svoji vlastní smrt, aby se vyhnuly nechtěným sexuálním kontaktům ze strany samečků. Odborníci a odbornice v rámci studie zkoumali skokany hnědé, kteří jsou často označováni za „výbušné rozmnožovatele“ a kopulaci mají téměř na denním pořádku. Jenže jak výsledky ukazují, samičky se zas tak často rozmnožovat nechtějí. A tak radši hrají mrtvé. 

Doporučeno
Nikdy nezapomínej na mytí těchto tří částí těla, varuje dermatoložka. Můžeš si zadělat na pořádné zdravotní problémy Nikdy nezapomínej na mytí těchto tří částí těla, varuje dermatoložka. Můžeš si zadělat na pořádné zdravotní problémy 12. října 2023 11:00

„Zjistili jsme, že samice mohou spíše než pasivitu a bezmoc uplatňovat tři klíčové strategie, jak se vyhnout samcům, se kterými se nechtějí pářit – buď proto, že nejsou připraveny k páření, nebo proto, že se chtějí pářit jen s určitým samcem,“ uvedla autorka studie Carolin Dittrich z berlínského Přírodovědeckého muzea.

Jednou z těchto strategií je, že se samička po naskočení samce přetočí na záda, což samce nutí utéct, aby se zachránil před utonutím. Druhou metodou je vrčení a pištění, které může fungovat jako výzva k odchodu, a třetí je právě hraná smrt.

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se v kostech? Tenhle kvíz zvládnou jen ty nejbystřejší mozkovny KVÍZ: Vyznáš se v kostech? Tenhle kvíz zvládnou jen ty nejbystřejší mozkovny 12. října 2023 8:30

Samičky si lehnou, natáhnou končetiny a hrají mrtvé. „Zatím to nemůžeme dokázat, ale zdá se nám, že se jedná o vědomé chování. Nebo to může být jen automatická reakce na stres,“ dodala Dittrich s tím, že toto chování bylo zaznamenáno především u menších a mladších samic, na které doráželi samci. 

Podle Live Science existuje mnoho zvířecích druhů, které předstírají vlastní smrt, aby se vyhnuly sexu se samci. Patří mezi ně vážky, pavouci i mloci. 

Domů
Sdílet
Diskuse