Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2023 6:00
Čas čtení 4:20
Radim Šlechta

Test chipsů: Víme, které brambůrky jsou nejlepší

Test chipsů: Víme, které brambůrky jsou nejlepší
Zdroj: Midjourney/Radim Šlechta
GASTRO TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Otestovali jsme chipsy, abychom jednou provždy vyřešili odvěkou otázku: Které jsou nejchutnější?

Řekněme si to upřímně. Vybrat snack na filmový večer není zrovna nejjednodušší. Možná se ani ty s partou, partnerem nebo partnerkou nemůžeš rychle dohodnout, jestli si dáte popcorn, nachos, chipsy, nebo něco úplně jiného.

A když se shodnete na chipsech, přichází druhá etapa dohadování. Které jsou vlastně nejlepší? 

Na výběru chipsů se neshodne snad nikdo, a pokud se teď zeptáš deseti lidí ve svém okolí na jejich oblíbený bramborový snack, dost možná dostaneš taky deset různých odpovědí, ať už se budou lišit v příchuti, nebo značce. Jsme tady, abychom ti opět pomohli rozlousknout palčivý společenský problém a finálně odpověděli na otázku, které brambůrky jsou nejlepší. Až příště budeš vybírat snack k filmu nebo na oslavu, můžeš jít na jistotu.

Chipsy, test
Zdroj: REFRESHER/Radim Šlechta


Jak poznáš nejlepší snack?

Abychom naplnili podstatu chipsů jako „křupání“ u filmu a povídání, uspořádali jsme filmový večer s partou kamarádů. Metoda testování se tentokrát obešla bez složitého měření slanosti, křupavosti nebo textury brambůrku. 

Do testu jsme zahrnuli pouze solené chipsy a brambůrky. Chápeme, jsou mid. Jde ale o nejrozšířenější variantu, kdy nejvíc cítíš chuť brambor a zároveň má s nimi problém nejméně lidí.

Chipsy jsme ve stejném množství nasypali do misek, které jsme označili tak, aby nebylo vidět, jaká značka se v nich skrývá. Úkol pro testovací skupinu zněl jasně. Ochutnat chips z každé misky a pak si v průběhu večera brát ty, které nám nejvíc chutnají. Ty brambůrky, které zmizí jako první, vyhrávají. Jak jinak taky zhodnotit, co je nejchutnější?

Chipsy, test
Zdroj: REFRESHER/Radim Šlechta

Každý z testujících se předem pochlubil, co za brambůrky si kupuje nejradši. Zajímavé je, že preference ani jednoho z nich nezmizela jako první. V průběhu večera bylo také možné vyjadřovat se k jednotlivým chipsům. Některé trefné poznámky jsme ti pro lepší přiblížení chuti chipsů schovali do textu.

Doporučeno
Test černých piv ze supermarketu: Světově oceněné z Čech zklamalo, neznámé překvapilo. Našli jsme i lahev s 10,5 % alkoholu Test černých piv ze supermarketu: Světově oceněné z Čech zklamalo, neznámé překvapilo. Našli jsme i lahev s 10,5 % alkoholu 13. března 2024 8:00

Nezapomeň nám napsat, které jsou tvoje nejoblíbenější chipsy, a pokud budeš chtít, uspořádej si podobný test s kamarády nebo kamarádkami. Jednak je to zábavné zpestření večera, jednak můžeš zjistit, že svoje oblíbené chipsy si kupuješ spíš ze zvyku, než že by ti skutečně chutnaly nejvíc.


8. Bret’s l’originale: Chipsy se solí z Guérande

Cena: 69,90 koruny
Hmotnost: 125 gramů
Chipsy, test
Zdroj: REFRESHER/Radim Šlechta

Chipsy Bret’s u nás zastupovaly „buržoazní“ brambůrky pro fanoušky a fanynky lepších supermarketů. Kromě on-line obchodů je u nás koupíš například v Delmartu. Chlubí se solí ze saliny u francouzského Guérande. V našem testu ale zůstaly na posledním místě a spolu s dalšími dvěma se zařadily do nedojedené kategorie chipsů, které označil jeden z našich testujících slovy: „Tyhle všechny mě už se*ou.“ (Na konci testu jsme zvážili zbylé množství chipsů, abychom je správně seřadili, pozn. red.)

Bret’s l’originale jsou sice příjemně křupavé a brambory z nich cítíš víc než olej, což hodnotíme pozitivně, jejich chuť ale sráží trochu nahořklý ocas a, ruku na srdce, inzerované soli z Guérande tam mohlo být trochu víc.


7. Snack Day vroubkované chipsy solené

Cena: 26,90 koruny
Hmotnost: 150 gramů
Chipsy, test
Zdroj: REFRESHER/Radim Šlechta

Podobný problém s nedostatkem soli měly také vroubkované chipsy Snack Day, které koupíš v Lidlu. Za 150 gramů dáš sice jenom 26,90 koruny, navíc jsou poměrně často v akci za ještě lepší cenu, ale když je ochutnáš, se zlou se potážeš.

Doporučeno
Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže 11. února 2024 8:00

Vroubky z Lidlu nejsou moc křupavé ani dost slané. Na rozdíl od Bret’s nemají nahořklý dozvuk, ale jsou také výrazně víc cítit po oleji. Kromě toho v balení najdeš hodně polámaných kousků a méně těch celých. Po první ochutnávce jsme se shodli, že možná právě ony skončí na posledním místě, nakonec jich ale zbylo méně.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 5
Domů
Sdílet
Diskuse