Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. listopadu 2023 8:00
Čas čtení 0:27
Lucie Kotvalová

KVÍZ: Vyznáš se v českých svatých? Dokaž, že nejsi pohan, a otestuj své znalosti

KVÍZ: Vyznáš se v českých svatých? Dokaž, že nejsi pohan, a otestuj své znalosti
Zdroj: Pavel Lasztovicza / Wikimedia Commons
HISTORIE KVÍZ
Uložit Uložené

Jak dobře znáš české kořeny, legendy i historii? To teprve uvidíme.

Tento kvíz nezvládne jen tak někdo. Příběh o svaté Barboře nebo svaté Lucii asi znáš. Pamatuješ si ovšem příběhy a legendy, které se týkají českých svatořečených? Právě to chceme otestovat v novém kvízu. Jen tak někdo ho ale nezvládne.

A jen pro upřesnění, mezi české svaté se často počítají nejen ti narození na území Česka, ale také lidé, kteří zde působili nebo kteří jsou zde pochovaní.

Přejeme ti hodně štěstí – a ať při tobě stojí všichni svatí.

Tvé znalosti týkající se Česka testujeme pravidelně. Můžeš si například zkusit, jak dobře si pamatuješ české pověsti nebo co všechno si pamatuješ o mnichovské dohodě. A nemůžeme zapomenout na náš legendární kvíz – kdo z rodiny svatého Václava jsi?
Kvíz
KVÍZ: Vyznáš se v českých svatých? Otestuj své znalosti české historie
110
Svatá Ludmila, která má svátek 16. září, byla patronkou koho?
Slepců
Všech vinařů, vychovatelů a babiček
Elektrikářů a sklenářů
210
Kdo byl jedním z apoštolů Slovanů a původně se jmenoval Konstantinos?
Svatý Cyril
Svatý Metoděj
Svatý Radim
310
Druhým apoštolem Slovanů byl jeho bratr. Jak se jmenoval? Je to jednoduché, ale dáme ti další nápovědu. V barokních textech se vyskytuje i slovanská podoba jeho jména: Strachota.
Svatý Vojtěch
Svatý Prokop
Svatý Metoděj
410
Až bude české zemi nejhůře, vstanou blaničtí rytíři a přijdou nám na pomoc. Kdo bude stát v jejich čele?
Svatý Václav
Svatý Adam
Svatá Lucie
510
O její kanonizaci usilovala už její prapraneteř královna Eliška Přemyslovna. Později se stala patronkou chudých a nemocných. O koho jde?
O svatou Anežku Českou
O svatou Kateřinu
O svatou Alžbětu
610
Tento svatý se ocitl v centru mocenského boje mezi církví a králem. Když byl král Václav IV. mimo Prahu, zemřel opat kladrubského kláštera. Arcibiskup Jan Jenštejn jmenoval nového opata, kterého tento budoucí svatý, momentálně v pozici generálního vikáře, stvrdil. To ovšem naštvalo krále, který nechal všechny členy arcibiskupského výboru zatknout, vyslýchat a mučit – včetně muže, o kterém je řeč. Všichni byli poté nuceni podepsat list o mlčení, že k žádnému mučení nedošlo. On jako jediný odmítl, a král ho proto nechal svrhnout do Vltavy. Podle jiné legendy mu král nechal vyříznout jazyk a nechal ho utopit z toho důvodu, že nechtěl prozradit zpovědní tajemství Václavovy ženy Žofie. Z těchto důvodů se mu přezdívá „mlčenlivý“. O koho jde?
Svatého Jana Nepomuckého
Svatého Jana Sarkandera
Svatého Klementa Mariu Hofbauera
710
Která svatá byla zakladatelkou klášterů a špitálů? Taktéž je patronkou rodin.
Svatá Barbora
Svatá Anna
Svatá Zdislava
810
Tento svatý byl údajně prvním poustevníkem v českých zemích. Žil v 9. století v dnešním Svatém Janu pod Skalou. O koho jde?
O svatého Ivana
O svatého Ištvána
O svatého Filipa
910
Který kněz a poté svatořečený byl patronem horníků, zemědělců a vinařů? Mimo jiné byl spoluzakladatelem a prvním opatem Sázavského kláštera.
Svatý Adam
Svatý Prokop
Svatý Tomáš
1010
Kdo byl kritikem povrchního postoje ke křesťanství převládajícího v českých zemích? Mimo jiné vystupoval proti velmi rozšířenému alkoholismu, pohanství nebo obchodování s křesťanskými otroky. Svátek má 23. dubna.
Svatý Vojtěch
Svatý Patrik
Svatý Josef
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse