Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
9. listopadu 2023 12:02
Čas čtení 0:43
Adéla Ježková

Sexistické komentáře na TikToku patří k těm nejlajkovanějším. Kdo je píše nejčastěji?

Sexistické komentáře na TikToku patří k těm nejlajkovanějším. Kdo je píše nejčastěji?
Zdroj: Pixabay/konkarampelas/volně k užití
NEWS SEXISMUS SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SÍTĚ TIKTOK
Uložit Uložené

Sexistické komentáře u videí na sociální síti TikTok jsou oblíbenější než ty nesexistické. A častěji je píší muži než ženy, ukázala studie.

Podle výzkumu, který byl prezentován na konferenci kyberpsychologické sekce Britské psychologické společnosti, získaly sexistické komentáře v průměru 604 lajků, zatímco ty nesexistické 375. O analýze informuje deník Independent.

„Překvapilo nás, že sexistické komentáře se líbily více než nesexistické. Mysleli jsme si, že uživatelé by mohli sexismus odsoudit tím, že nebudou sexistické komentáře lajkovat, ale ve skutečnosti jsme zjistili pravý opak,“ popsala zjištění vedoucí autorka studie Genavee Brown.

Doporučeno
Silvie Lauder: Z patriarchátu by se měli osvobodit i muži. K emancipaci budou donuceni Silvie Lauder: Z patriarchátu by se měli osvobodit i muži. K emancipaci budou donuceni 9. listopadu 2023 6:00

Dodala, že videa uživatelek přitahují více sexistických komentářů než videa uživatelů. A častěji je pod videy zanechávají muži. Její tým analyzoval 400 videí ze čtyř různých hashtagů – #cakechallenge, #bottleflip, #thorshammer a #chairchallenge. Ze 7 688 komentářů bylo více než 13 procent sexistických.

Pokud pokaždé, když mluvíte o něčem, čeho jste dosáhli, je to napadáno, může to mít psychologický dopad a vyvolat ve vás pocit, že si úspěch nezasloužíte.

– Genavee Brown, psycholožka

„Zdá se, že TikTok není imunní vůči bujícímu sexismu na internetu. Nejčastější formou sexismu byla diskreditace, kdy se úspěchy žen dostávaly pod palbu kritiky, často kvůli jejich pohlaví,“ dodala Brown. Upozornila také na možné vážné psychologické dopady, které mohou podobné komentáře v tvůrcích a tvůrkyních zanechat.

Domů
Sdílet
Diskuse