Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
10. listopadu 2023 17:51
Čas čtení 1:07
Ilona Hobzová

POKOJE 2023: Škrty ve školství, konec uhlí i duševní zdraví. Hrzánský palác ožívá přehlídkou mladého umění

POKOJE 2023: Škrty ve školství, konec uhlí i duševní zdraví. Hrzánský palác ožívá přehlídkou mladého umění
Zdroj: POKOJE 2023/Šimon Roubal/se svolením
ZAJÍMAVOSTI KULTURNÍ AKCE ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Od pátku 10. listopadu do neděle 19. listopadu se veřejnosti znovu otevírá historický palác Hrzánů z Harasova na rohu Celetné a Kamzíkovy ulice. Právě zde vypukl již 12. ročník přehlídky mladého umění Pokoje.

Zájemci a zájemkyně se mohou těšit na tvorbu studentek a studentů uměleckých oborů z Česka, Slovenska, Maďarska a Polska. Nechybí ani doprovodný program zahrnující přednášky, panelové diskuse a komentované prohlídky.

V paláci Hrzánů podruhé a naposledy

Letošní přehlídka Pokoje má oproti minulým ročníkům volné téma, v centru zájmu nejmladší generace studentstva uměleckých oborů se tak objevuje hned několik fenoménů – například plánovaný konec uhelných dolů, škrty ve školství, umění samotné, nostalgické pocity spojené s domovem a dospíváním, duševní zdraví, lokální politická témata, ale i hravá estetika, humor a nadsázka.

Pokoje
Zdroj: POKOJE 2023/Šimon Roubal/se svolením

„Letošní umělecké instalace nás provádějí skrze politické, sociální i psychologické sféry.
Přesto je zřejmé, že mladé generaci dominuje vliv jejího nejbližšího prostředí, které ji dennodenně obklopuje. Městská krajina nebo domovy, ve kterých vyrůstali a dospívali, se do nich otiskly tak intenzivně, že je pohnuly k uměleckému zpracování a hlubšímu zkoumání,“ říká o obsahu letošní přehlídky její umělecká ředitelka Rebeka Pojarová.

Doporučeno
Mladí se obávají klimatické krize, pravicového extremismu a nebojí se kritizovat Putina, ukazuje výstava Pokoje Mladí se obávají klimatické krize, pravicového extremismu a nebojí se kritizovat Putina, ukazuje výstava Pokoje 13. listopadu 2022 11:00

Originálně pojatých místností a dalších zákoutí paláce je letos k vidění přes třicet. Site-specific výstavní přehlídka i letos nabízí dramaturgicky rozmanitý doprovodný program
reflektující současná společenská témata. Velký zájem se očekává u panelové diskuse na téma samotného uměleckého vzdělávání a vztahu studentů a pedagogů. Téma bylo letos hojně medializované po hlasitém odchodu Jiřího Černického z pražské UMPRUM, s odkazem na generační neshody se studentstvem.

Pokoje
Zdroj: POKOJE 2023/Šimon Roubal/se svolením

V paláci Hrzánů z Harasova se přehlídka uskuteční letos podruhé a naposledy, ke konci roku zde započne rekonstrukce. Otevřeno je vždy od 10:00 do 21:00.

Vstupné na přehlídku je k dostání pouze na místě a platí i na doprovodný program, na který
je ovšem nutná registrace. Vstupenka pro dospělého stojí 170 korun, studenti a senioři pak zaplatí 110 korun. Ještě výhodněji mohou lístky pořídit lidé studující umělecké školy, a to za 90 korun.

Doporučeno
KVÍZ: 10 nejslavnějších obrazů světa. Uhodneš, kdo je namaloval? KVÍZ: 10 nejslavnějších obrazů světa. Uhodneš, kdo je namaloval? 14. září 2023 8:30
Domů
Sdílet
Diskuse