Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. listopadu 2023 9:11
Čas čtení 0:53
Vojtěch Vanda

Astronautkám ve vesmíru při opravách ISS upadla taška s nářadím. Bude teď obíhat planetu

Astronautkám ve vesmíru při opravách ISS upadla taška s nářadím. Bude teď obíhat planetu
Zdroj: Getty Images/NASA
ZAJÍMAVOSTI EVROPSKÁ VESMÍRNÁ AGENTURA (ESA) NASA VESMÍR
Uložit Uložené

Během údržbových prací na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kdy se astronautky Jasmin Moghbeli a Loral O’Hara poprvé podívaly do volného vesmíru, jim nechtěně uletěla taška s nářadím. Ta teď momentálně krouží kolem planety.

Ke ztrátě nářadí, které ale naštěstí není potřebné ke zbytku mise, došlo 1. listopadu při údržbových pracích kolem ISS. Během oprav, které trvaly šest hodin a čtyřicet dva minut, dokázaly astronautky podle NASA dokončit důležitou práci na solárních panelech. Nepodařilo se jim ale v omezeném čase odstranit a uložit skříň s komunikační elektronikou.

Doporučeno
Tento týden se spustí nová streamovací služba. Bude zdarma a bez reklam Tento týden se spustí nová streamovací služba. Bude zdarma a bez reklam 6. listopadu 2023 11:46

Někde během mise navíc astronautky ztratily tašku s nářadím, což následně potvrdily kamery umístěné na stanici. „Kontrolní místnost analyzovala trajektorii vaku a zjistila, že riziko opětovného kontaktu se stanicí je nízké a že posádka i ISS jsou v bezpečí bez nutnosti jakékoli další akce,“ dodala agentura v tiskovém oznámení.

Dle CNN bude nyní možné tašku zahlédnout na obloze pouhým dalekohledem. A to po dobu několika následujících měsíců, než se materiál s nářadím ztratí vlivem působení zemské atmosféry.

Není to poprvé

K podobné ztrátě nedošlo poprvé. První takový případ byl zaregistrován v roce 2006, kdy astronauti Piers Sellers a Michael Fossum ztratili špachtli během testování nové metody opravy ISS. O dva roky později astronautce Heide Stefanyshyn-Piper odletěla taška během úklidu a promazávání součástek na nefunkčním rotoru.

Vesmír je vůbec plný objektů, které momentálně obíhají planetu. Podle statistiky Evropské vesmírné agentury (ESA) ze září letošního roku se odhaduje, že na orbitu poletuje 35 290 objektů, jež lze sledovat pomocí různých prostředků, přičemž jejich celková hmotnost přesahuje 11 tisíc tun.

Domů
Sdílet
Diskuse