Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti CFG.
7. prosince 2023 10:32
Čas čtení 1:21
Sponzorovaný obsah

Bojujte s inflací jako profesionál: protiinflační dluhopisy pro začátečníky

Bojujte s inflací jako profesionál: protiinflační dluhopisy pro začátečníky
Zdroj: CFG
ZAJÍMAVOSTI FINANCE FINANČNÍ GRAMOTNOST
Uložit Uložené

Jednoduchý průvodce investováním – protiinflační dluhopisy. Co to je, proč byste je měli mít a kde je koupit.

Inflace, to je jedno slovo, které často zaznívá v ekonomických zprávách a projevuje se i ve vaší peněžence. Inflace je zvýšení cen základního zboží a služeb, což může výrazně snižovat hodnotu vašich úspor. Naštěstí existuje účinná zbraň, kterou mohou využít běžní lidé, aby se bránili vlivu inflace: protiinflační dluhopisy.

Co jsou protiinflační dluhopisy a jaké existují druhy

Protiinflační dluhopisy jsou investiční nástroje, které pomáhají chránit vaše peníze před inflací. Jejich zakoupením se stáváte tzv. věřitelem daného vydavatele – státu, který se zavazuje vyplácet ve stanovených termínech dohodnutý úrok, jenž kopíruje výši inflace. Po skončení splatnosti dluhopisu by vám pak vydavatel měl vrátit celou původní částku.  

Existují dluhopisy, jejichž výnosy překonávají inflaci, podle vydavatele je ale můžeme rozdělit na dva základní typy. Státní protiinflační dluhopisy (vydavatelem je stát, v našem případě ministerstvo financí) a firemní protiinflační dluhopisy (kdy je vydavatelem soukromý subjekt).

CFG, dluhopisy, finance
Zdroj: CFG

Proč je dobré vlastnit protiinflační dluhopisy

Hlavním důvodem je ochrana vašich úspor. Protiinflační dluhopisy vám pomohou udržet krok s inflací. To znamená, že vaše investice neztrácí na hodnotě, když ceny stoupají. Kromě toho vám poskytnou pravidelnou výplatu výnosů, které můžou sloužit jako finanční rezerva. Mít protiinflační dluhopisy ve svém investičním portfoliu také snižuje riziko ztráty, protože se chovají odlišně od akcií a jiných aktiv.

CFG, finance, dluhopisy
Zdroj: CFG

Kde zakoupit protiinflační dluhopisy

Ministerstvo financí: Pod názvem Dluhopisy republiky vydávalo naše ministerstvo financí státní protiinflační dluhopisy, které bylo možné zakoupit online nebo na pobočkách vybraných bank. Aktuálně jsou však emise ze strany státu pozastaveny a další tranše prozatím nejsou vydány.

Doporučeno
Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo 1. března 2024 12:00

Dluhopisové fondy: Další možností jsou investiční fondy, které obsahují protiinflační dluhopisy a umožňují vám investovat do nich v rámci diverzifikovaného portfolia. Zpravidla nabízejí kombinaci státních i firemních dluhopisů. 

Investiční portály: Protiinflační dluhopisy firem si můžete prohlédnout také např. na inzertním portálu Dluhopisomat, kde si můžete prohlédnout ověřené firemní dluhopisy.

Vězte, že investování je vždy spojeno s určitým rizikem, a proto je důležité konzultovat své finanční plány s odborníkem, než se rozhodnete investovat. Protiinflační dluhopisy mohou být užitečným nástrojem pro ochranu vašich peněz před inflací, a to zejména pokud chcete udržet hodnotu svých úspor v dlouhodobém horizontu.

Domů
Sdílet
Diskuse