Co si nejraději dávají turisté k jídlu, když přijedou na návštěvu Prahy, Brna nebo Olomouce?
Server TasteAtlas, který sbírá ověřené recenze od cestovatelů a turistů, odhalil, jaký „street food“ si nejraději dávají zahraniční turisté v Česku.
Výběr je to zajímavý, protože odráží i chutě Čechů a Češek. Možná jedna položka není úplně „národní jídlo“, ale jinak s výběrem docela souhlasíme.
3. Párek v rohlíku
Co dodat? Máme ho rádi všichni. Česká klasika se od té americké podstatně liší, vnitřek rohlíku je vydlabaný a díky tomu se velmi jednoduše jí, protože se dá držet v jedné ruce. Na výběr jsou v podstatě jen dvě varianty – s kečupem nebo hořčicí.
2. Trdelník
Sladké pečivo ve tvaru duté kremrole se chtě nechtě stalo „českou pouliční klasikou“. Češi jí tolik neholdují, ale na turisty číhá na každém rohu.
Běžně se servíruje do ruky posypaná cukrem nebo jinými příchutěmi – skořicí, vanilkou nebo čokoládou. Trdelník má svůj původ v dnešním Rumunsku.
1. Smažený sýr
Na prvním místě je nepřekvapivě smažák. „I když se dá jíst jako předkrm, vzhledem ke své velikosti se obvykle považuje za bezmasý hlavní chod,“ píše web.
Smažák podávaný v housce je také oblíbeným pouličním jídlem i pro turisty. Nezbytnou přílohou ke smaženému sýru je tatarská omáčka. Tento sytý smažený kousek sýra najdou turisté v Česku všude, od pouličních stánků a hospůdek až po kvalitní restaurace.