Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. prosince 2023 6:45
Čas čtení 0:49
Marek Pros

Žebříček nejoblíbenějších jídel ze stánků s rychlým občerstvením: Trdelník u turistů překvapivě nevyhrál

Žebříček nejoblíbenějších jídel ze stánků s rychlým občerstvením: Trdelník u turistů překvapivě nevyhrál
Zdroj: Freepik / volně k použití
GASTRO
Uložit Uložené

Co si nejraději dávají turisté k jídlu, když přijedou na návštěvu Prahy, Brna nebo Olomouce?

Server TasteAtlas, který sbírá ověřené recenze od cestovatelů a turistů, odhalil, jaký „street food“ si nejraději dávají zahraniční turisté v Česku. 

Výběr je to zajímavý, protože odráží i chutě Čechů a Češek. Možná jedna položka není úplně „národní jídlo“, ale jinak s výběrem docela souhlasíme.

Doporučeno
Cizinci zvolili nejnechutnější česká jídla. Výběr je skandální, asi s ním nebudeš souhlasit Cizinci zvolili nejnechutnější česká jídla. Výběr je skandální, asi s ním nebudeš souhlasit 5. prosince 2023 6:50


3. Párek v rohlíku

Hot-dog
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Co dodat? Máme ho rádi všichni. Česká klasika se od té americké podstatně liší, vnitřek rohlíku je vydlabaný a díky tomu se velmi jednoduše jí, protože se dá držet v jedné ruce. Na výběr jsou v podstatě jen dvě varianty –⁠ s kečupem nebo hořčicí.


2. Trdelník

trdelník
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Sladké pečivo ve tvaru duté kremrole se chtě nechtě stalo „českou pouliční klasikou“. Češi jí tolik neholdují, ale na turisty číhá na každém rohu.

Běžně se servíruje do ruky posypaná cukrem nebo jinými příchutěmi –⁠ skořicí, vanilkou nebo čokoládou. Trdelník má svůj původ v dnešním Rumunsku.

1. Smažený sýr

smažený sýr
Zdroj: Wikimedia/Dezidor/na voľné použitie

Na prvním místě je nepřekvapivě smažák. „I když se dá jíst jako předkrm, vzhledem ke své velikosti se obvykle považuje za bezmasý hlavní chod,“ píše web.

Doporučeno
Smažák je ultimátní prasárna, proto ho Češi a Češky tak milují. Kde dělají nejlepší v Praze? Smažák je ultimátní prasárna, proto ho Češi a Češky tak milují. Kde dělají nejlepší v Praze? 6. listopadu 2023 6:00

Smažák podávaný v housce je také oblíbeným pouličním jídlem i pro turisty. Nezbytnou přílohou ke smaženému sýru je tatarská omáčka. Tento sytý smažený kousek sýra najdou turisté v Česku všude, od pouličních stánků a hospůdek až po kvalitní restaurace. 

Domů
Sdílet
Diskuse