Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. prosince 2023 14:03
Čas čtení 0:40
Tereza Šnajdrová

Odhoď pyžamo a spi nahý*nahá. Prospěje to tvému tělu i vztahům

Odhoď pyžamo a spi nahý*nahá. Prospěje to tvému tělu i vztahům
Zdroj: Pexels/Pixabay/volně k použití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Za okny zima a ty už se těšíš, až se převlékneš do pyžámka a skočíš pod peřinu? V tom případě to děláš špatně.

Podle odborníka na spánek Sammyho Marga je nejlepším způsobem, jak spát, zahodit pyžamo. A to i v zimě. „Tělesná teplota hraje zásadní roli při vašem spánku. Souvisí to s cirkadiánním rytmem, vnitřními tělesnými hodinami, které řídí cyklus spánku a bdění. Upadaní do hlubokého spánku je spojeno s ochlazováním těla, takže když mu umožníte ochladit se tím, že spíte nazí, budete mít kvalitnější spánek,“ řekl.

Doporučeno
Tinder čelí kritice kvůli předplatnému za 11 tisíc korun měsíčně. „Nikdo si to nekoupí,“ vysmívají se lidé Tinder čelí kritice kvůli předplatnému za 11 tisíc korun měsíčně. „Nikdo si to nekoupí,“ vysmívají se lidé 19. prosince 2023 10:55

Chodit spát bez pyžámka může podle Marga vést také k „větší fyzické a emocionální intimitě“. Kontakt kůže s kůží někoho jiného totiž zvyšuje produkci oxytocinu, tedy hormonu spojeného s láskou a sbližováním.
 
Nahý spánek má i mnoho dalších výhod. Kromě toho, že lidem pomáhá regulovat jejich cirkadiánní rytmus, jim také pomáhá udržovat ideální tělesnou teplotu, která může zlepšit jejich spánek i pleť. Spaní bez pyžama také údajně snižuje stres, úzkost, zabraňuje přibývání na váze, snižuje riziko srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu, podporuje zdraví vagíny, zvyšuje mužskou plodnost, zvyšuje sebevědomí, a jak popsal Margo, může zlepšit i romantické vztahy.
 
Tak co, odhodíš svoje pyžámko a vyzkoušíš to?

Anketa:
Zkusíš spát v zimě bez pyžama?
Nikdy. Ani ponožek se nevzdám.
Ne, bojím se, že by mi byla zima.
Jo, zkusím to, proč ne.
Nikdy. Ani ponožek se nevzdám.
12 %
26 Hlasů
Ne, bojím se, že by mi byla zima.
17 %
37 Hlasů
Jo, zkusím to, proč ne.
71 %
155 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse