Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. února 2024 18:18
Čas čtení 0:42
Monika Růžičková

FOTO: V Austrálii se objevil vzácně zbarvený „strakatý“ delfín

FOTO: V Austrálii se objevil vzácně zbarvený „strakatý“ delfín
Zdroj: Unsplash/TJ Fitzsimmons/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI AUSTRÁLIE ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Vědci z University of the Sunshine Coast se domnívají, že se jim podařilo zaznamenat jednoho z nejneobvyklejších zbarvení u delfínů.

Výzkumníci byli zrovna v Hervey Bay na pobřeží Queenslandu, když poblíž jejich lodi třikrát vyskočil nerovnoměrně zbarvený černobílý delfín skákavý. „Bylo to ke konci dne, chystali jsme se zrovna na cestu a uviděli obrovský skok, obrovské šplouchnutí, tak jsme si řekli, že to prozkoumáme,“ řekla výzkumnice Georgina Hume pro australskou stanici ABC.

Doporučeno
Populární pražské pekařství je zpět. Na oblíbenou koblihu můžeš zajít už na Valentýna Populární pražské pekařství je zpět. Na oblíbenou koblihu můžeš zajít už na Valentýna 12. února 2024 12:00

Dospělého delfína, který plaval se skupinou dalších pěti delfínů, pojmenovali Speckles. Tým se domnívá, že se jedná o genetickou mutaci, která způsobuje částečnou ztrátu pigmentace, což vede k jeho jedinečnému zbarvení. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Georgina 🐬🌊 (@theblondeecologist)

Australské vody obývá několik druhů delfínů. Jejich výskyt je tam poměrně běžný, a to díky rozsáhlým pobřežním vodám a různorodým ekosystémům. Speckles, který měl výrazně vyznačenou hřbetní ploutev a bílé pruhy podél těla a břicha, byl spatřen pouze jednou, a to v září 2022. Delfín měl na pravém boku zahojené žraločí kousnutí a vypadal zdravě.

Po spatření delfína vědci zjistili, že jde o jeden ze šesti případů na světě, kdy byly pořízeny fotografické důkazy o výskytu delfínů skvrnitých, a teprve druhý, který byl zaznamenán na celé jižní polokouli.

Domů
Sdílet
Diskuse