Co chutná mimoevropským turistům na našem světadílu nejvíc? Žebříček serveru Taste Atlas sesbíral nejpopulárnější nealkoholické nápoje.
Nejen pivem je Evropa pro turisty z Asie, Afriky a pochopitelně Ameriky známá. Vychutnat si na starém kontinentu lze totiž i mimořádně dobré a stylové kávy, a tak není divu, že při vybírání těch nejlepších nealkoholických nápojů to byly právě ony, jež předním příčkám žebříčku dominovaly.
10. Espresso
Kdo by neznal italskou klasiku, jednoduchý shot espressa. Možná nevíš, že vzniklo v Turíně roku 1884. Je základem pro další varianty jako americano nebo ristretto.
9. Café bombón
Tahle verze kávy pochází ze španělské Valencie. V poměru jedna ku jedné se tu mísí káva s kondenzovaným mlékem, které se občas nahrazuje likérem Baileys.
8. Eiskaffee
Německý název ti možná připomíná variaci ikonického kávového osvěžení ze supermarketového kartonu. K originálu má ale daleko, ten se podává s vanilkovou zmrzlinou a se šlehačkou.
7. Turecká (řecká) káva
Nespleť si tradiční tureckou kávu s českým turkem. Tenhle způsob, někdy přezdívaný také řecký, se připravuje ve speciální nádobě zvané džezva, ve které se umletá káva zaleje vodou, nechá projít varem a poté z konvičky nalévá.
6. Čokoláda caliente
Horká čokoláda, španělsky chocolate caliente se sice pije po celém světě, ta španělská je ale známá pro svou krémovost a hutnost. Často se podává k tradičním churros.
5. Frappé
Letní klasika. Řecká verze je instantní káva protřepaná s vodou a ledem, podávaná ve vysoké průhledné sklenici s pěnou navrchu.
4. Ristretto
Ristretto znamená italsky nepřístupný. Jde o menší verzi espressa. Vzniklo na Sicílii, kde místní potřebovali ještě menší množství kávy, aby zbytečně nezvyšovali teplotu svých organismů.
3. Cappuccino
Další vynález Italů. Cappuccino se připravuje ze shotu (někdy dvojitého) espressa, na který se v poměru 1 : 1 : 1 naleje mléko a mléčná pěna.
2. Freddo cappuccino
Řekové cappuccino vzali, smíchali ho s ledem, přecedili a nalili zpátky na led. Obvykle také bývá pořádně sladké.
1. Espresso freddo
Vítězem žebříčku se stalo řecké ledové espresso. Dvě ingredience: espresso a led. Výsledný mix se podává zase na led a doslazuje se.