Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. února 2024 12:00
Čas čtení 0:21
Barbora Volfová

KVÍZ: Víš, co je frgál, štrachanda či kyselo? Jak dobře se vyznáš v regionálních specialitách?

KVÍZ: Víš, co je frgál, štrachanda či kyselo? Jak dobře se vyznáš v regionálních specialitách?
Zdroj: Lidl/propagačný materiál
GASTRO ČESKO GASTRONOMIE JIHOMORAVSKÝ KRAJ KVÍZ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Jsi opravdový labužník? Otestuj své znalosti z oblasti regionální gastronomie.

Určitě i na tvém talíři se někdy objevila specialita z Valašska, Krkonoš či Šumavy. Výborná jídla jsou zahalena do tajemných názvů a jejich receptura se často předává z generace na generaci. Hlavní roli v regionálních pokrmech hrají především kvalitní suroviny připravované s láskou a tradicí. Výsledek vždy stojí za to. Při každém soustu nám na jazyku společně s explozí chutí tančí i nostalgie. Říká ti něco frgál či kyselo? Otestuj si své znalosti v našem gastrokvízu.

Testuješ si rád*a své znalosti? Tak neváhej sledovat kategorii Kvízy na našem webu.

Kvíz
KVÍZ: Frgál, žahour či kyselo: Jak dobře se vyznáš v regionálních specialitách?
Poznáš oblíbenou specialitu na fotce?
Zdroj: Polimerek / Wikimedia Commons
110
Poznáš oblíbenou specialitu na fotce?
Quiche
Chodský koláč
Frgál
Galup koláč
Vysvětlení
Frgál je druh sladkého pečiva tradičně vyráběného na Valašsku, v Čechách je známější pod označením koláč nebo pecák.
210
Co je to žahour?
Výpek z vepřového masa
Zahuštěná omáčka k bramborovým knedlíkům
Borůvková či jahodová omáčka na lívance
Bylinná tinktura s jehličím
Vysvětlení
Žahour je omáčka z rozvařeného ovoce, cukru a smetany.
Co dostaneš, pokud si v podkrkonošské hospodě objednáš hladkou ančku?
Zdroj: Wikimedia/RomanM82/ volně k užití
310
Co dostaneš, pokud si v podkrkonošské hospodě objednáš hladkou ančku?
Přesnídávku z jablek
Polévku z lesních hub, brambor a smetany
Bramborovou placku se zelím
Hustou smetanovou omáčku s houskovým knedlíkem
Vysvětlení
Hladká ančka neboli kulajda horalů je rychlá a výtečná polévka z tradičních surovin, jako jsou houby, smetana či brambory.
410
Co je to povidloň?
Tvarohový knedlík plněný povidly
Chodský koláč s povidlovou náplní
Základ pro tmavou omáčku k srnčímu hřbetu
Dezert z odpalovaného těsta původem ze Šumavy
Vysvětlení
Jeden z mnoha pokladů šumavské kuchyně vzhledem připomíná tradiční „mraky“, ale je mnohem lahodnější díky tvarohu a domácím povidlům.
510
Odkud původně pochází staročeské knedlíky z brambor nazývané drbáky?
Z jižních Čech
Z Valašska
Ze středních Čech
Z Podkrkonoší
Vysvětlení
Drbáky, bosáky nebo také chlupaté knedlíky se připravují z vařených a syrových brambor a podávají se se zelím, škvarky, kachnou či uzeným masem.
Co je hlavní složkou krkonošského kysela?
Zdroj: Lidl/propagačný materiál
610
Co je hlavní složkou krkonošského kysela?
Ocet
Citron
Vývar
Chlebový kvas
Vysvětlení
V krkonošských domácnostech byl pro přípravu kysela vyhrazen speciální hrnec, takzvaný kyselák, v němž kvas v teple dozrával.
710
Co jsou to stryky?
Palačinky
Bramborové placky
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Zapečené brambory se smetanou
Vysvětlení
Stryky patří mezi typická slezská jídla. V různých variacích se připravují také na sousedním Valašsku. Podávají se s houbovou omáčkou, kysanou smetanou, škvarky nebo s výpekem z kachny.
810
Odkud původně pochází bramborová štrachanda?
Z Chodska na Domažlicku
Z Novojičínska
Z Choceňska
Z podhůří Orlických hor
Vysvětlení
Jedná se o zapečený pokrm z brambor, sušených hub a ingrediencí, které vyštracháš doma.
910
Co je to švestouka?
Kynutý koláč se švestkami a drobenkou
Švestková nádivka
Uzené maso se švestkovou omáčkou
Zapečené švestky se slivovicí
Vysvětlení
K této východočeské specialitě se skvěle hodí bramborové špalíčky.
1010
V západních Čechách se často připravuje báč, co je to?
Bramborová buchta s uzeným masem
Květáková placka se zelím
Bramborák
Pečené brambory v popelu
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse