Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2024 16:00
Čas čtení 1:42
Adéla Švehlíková

Zásadní momenty letošních fashion weeků: Balenciaga provokuje, jedna přehlídka skončila házením odpadků

Zásadní momenty letošních fashion weeků: Balenciaga provokuje, jedna přehlídka skončila házením odpadků
Zdroj: Getty Images/Justin Shin
MÓDA FASHION WEEK MÓDA
Uložit Uložené

Milovníci módy, zbystřete. Posledních pár týdnů probíhají fashion weeky v nejproslulejších mekách módy, jako jsou Londýn, Paříž nebo Milán.

Rok 2024 ještě není ani ve čtvrtině a zásadními módními okamžiky se to jen hemží. Důkazem je rovnou několik přehlídek, které se konaly na přelomu února a března. Díla módních designérů tak ovládají obsah na sociálních sítích a nekonvenční koncepty a looky strhávají veškerou pozornost uživatelů. Pojďme si tedy zrekapitulovat ty nejvýraznější okamžiky, o kterých v budoucnu ještě rozhodně uslyšíš. 

Avavav.
Avavav. Zdroj: Getty Images/Avavav

Avavav

Konec února se bezpochyby nesl v duchu přehlídky od brandu Avavav, za nímž stojí švédská designérka Beate Karlsson. Kolekce s názvem Thanks for your feedback vyvolala rozruch díky neotřelému konceptu, který do samotné show zahrnul i interakci s publikem. Vážnost módního průmyslu se tak alespoň na okamžik proměnila v zábavný prostor, kde mohli diváci upustit uzdu svým emocím a stát se součástí celé události. Publikum dostalo odpadky a mělo jejich házením ohodnotit každý look, který byl na runwayi předveden. 

Avavav.
Avavav. Zdroj: Getty Images/Avavav


V případě negativních reakcí obecenstva museli modelové a modelky čelit plechovkám od limonád nebo slupkám od ovoce. Aby to však samotné Beate Karlsson nebylo líto, přistál jí na konci show dort v obličeji, což bylo humorné zakončení prezentace. 

Balenciaga 

Byla by to vůbec Balenciaga v podání Demny, kdyby nešlo o pořádný bizár? Odpověď zní ne. Tento designér opět projevil svou neutuchající touhu zkoumat otázky ohledně módy v showbyznysu nebo snahu o zničení kultury. Na pařížském fashion weeku set design jeho přehlídky tvořily velké obrazovky se scénami vygenerovanými umělou inteligencí. Přítomní mohli pozorovat i takzvané One minute looks  looky vytvořené během jediné minuty z věcí, které byly zrovna po ruce. V nás konkrétně rezonuje model, který byl poskládaný z velké hromady podprsenek. Mimo to se však v kolekci objevily také modely s lepicí páskou, která téměř nahrazovala tradiční krejčovinu. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Balenciaga (@balenciaga)

Vivienne Westwood 

Jako model debutoval v rámci pařížského fashion weeku zpěvák Sam Smith. Na módní show značky Vivienne Westwood se objevil rovnou ve dvou outfitech, které vzbudily velmi rozpačité emoce. Kolekce byla sice inspirovaná renesancí, ale memes na internetu Samův catwalk připodobnily spíš ke Gandalfovi z filmu Pán prstenů. Nutno podotknout, že určitá podobnost tam byla. Vícebarevnému looku s ikonickými kostkovanými printy nasadila korunu dřevěná hůl, se kterou zpěvák kráčel. 

Sam Smith.
Sam Smith. Zdroj: Getty Images/Sam Smith

Coperni

Bella Hadid a šaty nastříkané na jejím těle. Tento moment otřásl celým módním průmyslem a stal se jedním z nejikoničtějších vůbec. Letos jsme díky stejné značce – Coperni – svědky něčeho podobného. Duo Sébastien Meyer a Arnaud Vaillant představilo v Paříži revoluční kabelku, kterou tvoří 99 % vzduchu a 1 % skla. Výzkum designérů vedl k objevení aerogelu, což je materiál využívaný společností NASA k zachycování hvězdného prachu. Výsledkem je kabelka Swipe, která váží pouze 30 gramů.

Coperni.
Coperni. Zdroj: Getty Images/Coperni
Domů
Sdílet
Diskuse