Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2024 9:38
Čas čtení 1:08
Anna-Marie Hanzlíková

Výdělek z tour na pomoc reprodukčním právům. Olivia Rodrigo přispěje značnou částí peněz z GUTS Tour

Výdělek z tour na pomoc reprodukčním právům. Olivia Rodrigo přispěje značnou částí peněz z GUTS Tour
Zdroj: Getty Images/Olivia Rodrigo
HUDBA FEMINISMUS
Uložit Uložené

Zpěvačka se rozhodla dát značnou část výtěžku ze světového turné fondu Fund 4 Good. Chce tím podpořit reprodukční práva.

Olivia oznámila založení nového sdružení Fund 4 Good exkluzivně ve svém tiktokovém videu. Název je tak přesmyčkou jedné z jejích nejslavnějších skladeb Good 4 U (určitě si vybavíš virální refrén „Well, good for you, you look happy and healthy. Not me, if you ever cared to ask...“).

Nově vzniklý fond má přispívat především svobodě reprodukčního zdraví, a to pomocí podpory komunitních neziskových organizací, které se věnují vzdělávání dívek a žen, prevenci genderově podmíněného násilí a posilování reprodukčních práv. „Moc děkuju za podporu věci, na které mi tolik záleží,“ dodala Rodrigo.

Doporučeno
„Děti mi zničily kariéru,“ prohlásila anglická popstar Lily Allen „Děti mi zničily kariéru,“ prohlásila anglická popstar Lily Allen 13. března 2024 9:48

Není to poprvé, kdy se Rodrigo ve feministických tématech veřejně angažuje. Už předloni se na vyprodaném koncertě ve Washingtonu vyjádřila k právu na interrupce. „Naše těla by nikdy neměla být v rukou politiků. Doufám, že se nám podaří pozvednout svůj hlas, abychom ochránili naše právo na bezpečný potrat, což je právo, o které tolik lidí před námi tvrdě usilovalo,“ prohlásila tehdy. 

Právě v roce 2022 byl vznesen rozsudek známý jako Roe vs. Wade, který se týkal zákazu interrupce ve státech USA. Lidem, kteří si v důsledku tohoto rozsudku nemohou potrat dovolit, protože například musí cestovat do země, kde je legální, pomáhá síť organizací National Network of Abortion Funds, kterou Rodrigo také finančně podpoří.

Fanoušci*fanynky její počin oceňují, vyzdvihují především zvýšenou pozornost k tématu a vlnu příspěvků, které díky ní organizace mají. 

„Podpora interrupčních fondů nikdy nebyla tak důležitá jako v době, kdy je přístup k interrupcím pod takovým útokem,“ ocenila Rodrigo i ředitelka zmíněného fondu Oriaku Njoku pro USA Today. „Jsme nadšeni ze spolupráce s Olivií Rodrigo, protože vyzdvihuje zásadní práci potratových fondů a přivádí (své fanoušky a fanynky) k hnutí za reprodukční svobodu!“ dodala ještě.

Domů
Sdílet
Diskuse