Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2024 v 7:22
Čas čtení 0:45
TASR

VIDEO: Vítězi Eurovize se stali nebinární rapperstvo Nemo ze Švýcarska

VIDEO: Vítězi Eurovize se stali nebinární rapperstvo Nemo ze Švýcarska
Zdroj: TASR/AP
HUDBA EUROVIZE
Uložit Uložené

Vítězi Eurovize se pro rok 2024 stali švýcarské rapperstvo Nemo se skladbou The Code. TASR o tom informuje na základě zprávy agentury DPA.

Soutěž konající se ve švédském městě Malmö letos poznamenala kontroverze kolem účasti izraelské zpěvačky Eden Golan, která vyvolala protesty před dějištěm soutěže, stadionem Malmö Arena. Část aktivistů a veřejnosti žádala, aby interpretovi z Izraele z důvodu války v Pásmu Gazy letos vůbec nebyla umožněna účast na hudebním festivalu.

Policie zadržela a odvedla několik protestujících včetně švédské klimatické aktivistky Grety Thunberg.


Organizátoři Eurovize v sobotu ze soutěže diskvalifikovali nizozemského zpěváka Joosta Kleina. Důvodem byla stížnost produkčního štábu, která zpěváka obvinila ze zastrašování. Postup organizátorů ostře kritizovala nizozemská televizní a rozhlasová společnost Avrotros, která tento trest označila za příliš přísný a nepřiměřený.


Velkého finále soutěže se zúčastnili zástupci ze 25 zemí: Arménie, Británie, Kypru, Estonska, Finska, Francie, Řecka, Gruzie, Chorvatska, Izraele, Irska, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Německa, Norska, Portugalska, Rakouska, Slovinska, Španělska, Švýcarska, Švédska, Itálie a Ukrajiny.

Domů
Sdílet
Diskuse