Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2024 v 16:12
Čas čtení 0:40
Eva Thonhauserová

V oblečení oblíbeného e-shopu Shein našli kontroloři nebezpečné chemikálie. Odborníci je spojují se vznikem nemocí

ZAHRANIČÍ MÓDA
Uložit Uložené

Co se děje: Jihokorejští kontroloři objevili přítomnost zdraví škodlivých chemikálií při náhodné kontrole výrobků značky Shein.

  • Náhodným testováním oděvů, tašek, pásků a jiných výrobků čínské značky Shein zjistili jihokorejští inspektoři přítomnost vysokého množství „věčných chemikálií“ spojovaných se vznikem nemocí, informuje britský deník Daily Mail.
  • Některé testované kusy oblečení, bot či módních doplňků překračovaly bezpečný limit až 400násobně. Toxiny v látkách pronikají při nošení přes kůži do těla.
  • Jižní Korea podala žádost o stažení produktů z prodeje.

Proč je to důležité: Čínský módní gigant Shein je oblíbeným e-shopem po celém světě a také mezi mladými lidmi v Česku. Kontroloři prokázali, že společnost produkuje některé výrobky, které jsou mimořádně škodlivé pro zdraví lidí.

Širší kontext: Poslední analýza jihokorejských inspektorů prokázala ve výrobcích společnosti Shein nadměrné množství tzv. ftalátů, které se používají ke změkčení plastů a jsou známé narušováním hormonální rovnováhy v těle. Ftalát je „věčná chemikálie“, která se v přírodě nerozkládá. Například se používá k ochraně materiálů před olejem, vodou či skvrnami.

Shein není kritizován jen za problémy s chemikáliemi v oblečení, ale také za neetické využívání pracovní síly pro výrobu produktů a nadměrnou produkci emisí při výrobě oblečení.

Anketa:
Nakupuješ v řetězcích s rychlou módou? 
Ano, pravidelně.
Ano, ale jen občas.
Ne, nenakupuju v nich.
Ano, pravidelně.
29 %
150 Hlasů
Ano, ale jen občas.
51 %
264 Hlasů
Ne, nenakupuju v nich.
20 %
102 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse