Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Čteš poslední stranu článku:
Velký test majonéz ze supermarketu: Gigant zklamal. Víme, která je nejlepší a jak dopadly veganské náhražky

Vitana Poctivá majonéza

majonéza
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: neuvedeno
Obchod: Kaufland
Objem: 90 ml
Cena: 12,50 Kč

Společnost Orkla stojící za značkou Vitana má za „poctivý obsah vajec“ 7,8 procenta. My jsme vzhledem k vývoji testu čekali více, ale dejme tomu. 

Ani tuku není v balení zrovna málo (73,6 procenta), a i když je tato součást potravin označena za nositele chuti, nám Vitana moc nešmakuje. Voní kysele, ale je sladší než konkurence. Navíc jsme čekali „poctivý obsah“ i v chuti, člověk má potom tendenci být zklamaný, když jej úplně nedostane.

Hodnocení: 4,5/10


Zárubova Majonéza

majonéza
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: ZÁRUBA FOOD, a. s., České Budějovice, Česká republika
Obchod: Kaufland
Objem: 2 × 45 ml
Cena: 12,90 Kč

Otázka zní: Je Zárubova majonéza lepší než majonézy z Albertu? Až na o dvě procenta menší podíl tuku vidíme rozdíl ve dvou věcech: přílišná sladkost, která se blíží spíše pochoutkovému salátu než majonéze, a ne zrovna user friendly balení. Dva balíčky se mohou zdát praktické, ale praktičnost usuzuj až poté, co se ti povede je dokonale oddělit.

Hodnocení: 4/10


K-Classic Mayonnaise Sauce

majonéza
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: AGRICOL, s. r. o., Polička, Česká republika
Obchod: Kaufland
Objem: 100 ml
Cena: 10,90 Kč

Agricol do třetice. Asi není nic, co bychom k němu již nenapsali. Poslední balení nás ale překvapilo ze všech nejvíc.

Doporučeno
Dostala přezdívku Veselá Jane, na pacientech přitom dělala experimenty. „Sestra hrůzy“ si ke svým obětem lehala do postele Dostala přezdívku Veselá Jane, na pacientech přitom dělala experimenty. „Sestra hrůzy“ si ke svým obětem lehala do postele 14. června 2024 v 11:30

Kaufland majonéza má šestiprocentní hmotnostní podíl žloutků, a dokonce 80 procent tuku. Ani mnoho příměsí jsme nenašli, chuť je opravdu krémová, vybalancovaná, vajíčková... velmi příjemná. A za tu cenu?

Hodnocení: 8,5/10


Tudlee Maya pochoutková

majonéza
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: GASTRO-MENU EXPRESS, a. s., Třinec, Česká republika
Obchod: Tesco
Objem: 150 g
Cena: 18,50 Kč

Konečně se nám dostává na řadu veganstvo. Zajímalo nás, co se skrývá pod produkty, které nejsou majonézy, ale mají nosit alespoň podobnou majonézovitou chuť. První z nich byla Maja od třinecké Tudlee, která se, vzhledem k charakteru veganského sortimentu, jevila jako levná varianta.


Konzistence produktu je mnohem více kašovitá než obvyklé majonézy, což přikládáme nutné přítomnosti škrobů. Nicméně vůně i chuť produktu je opravdu nakyslá. Chutná vlastně podobně jako normální, průměrné majonézy. Ano, je v ní dost přidaných látek, zahušťovadel a regulátorů, na druhou stranu v obyčejných majonézách to bývá stejné. Jediné, co bychom asi vytkli, je absence krémovosti.


Hodnocení:
 7/10


Hellmann's Vegan Mayo Sauce

majonéza
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: neuveden
Obchod: většina řetězců (koupeno v Bille)
Objem: 280 ml / 270 g
Cena: 97,29 Kč


I vegani to rádi krémové. Bez vajec, čistě rostlinně. A jde to. Jen je otázkou, jestli to musí být tak drahé jako u omáčky Hellmann's. Spoiler alert: nemusí. A ta chuť? Ne, díky. Dokonce se na chvíli zdálo, jako by byla ovoněna křenem. Tohle si už nedáme.

Hodnocení: 1/10


Spak Vegan Mayo

majonéza
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: Peter Spak GmbH, Vídeň, Rakousko
Obchod: Tesco
Objem: 250 ml
Cena: 56,90 Kč


„Bez vajec!“ hlásí náhražka majonézy od Spaku. Ani středoevropský potravinářský gigant nechtěl zůstat s omáčkami pro vegany opodál, jen jsme se po testování jejího jediného zástupce mezi majonézami obávali nejhoršího. 

I zde se firma držela své nízkotučné filozofie, výsledek přesto nebyl nejhorší. Cítili jsme sice spakovský šmak, ale ten tu tolik nevadil. Produkt bez laktózy, bez lepku, sóji, GMO či konzervantů si zaslouží trochu odstup. Cena také mohla být přívětivější, ale overall not bad.

Hodnocení: 6/10


Vegan Mayo by agricol

majonéza
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: AGRICOL, s. r. o., Polička, Česká republika
Obchod: Kaufland
Objem: 250 ml
Cena: 35,90 Kč


A konečně ani poličský závod nemohl nechat tuzemské vegany na holičkách. Jsi-li jedním z nich, oceníš, že za lidových 36 korun můžeš pořídit takové balení. Stejně jako konkurent ze Spaku na obalu zdůrazňuje, že mu chybí laktóza, lepek, GMO ingredience a tak dále. Chybí tedy pouze zjistit, jak chutná.

Chutná fajn. Minimálně stejně dobře jako původní agricol včetně krémovosti předlohy. Dobrý.

Hodnocení: 7/10


Výsledek

Co říct? Hellmann's nás vcelku zklamal a na bedně je to znát. Třetí místo uzmula, možná trochu i s pomocí špetky nostalgie, Hellmann's Delikátní majonéza společně s Albert majonézou, druhé místo překvapivě poctivá Kania Majonéza premium a nejvíc nám chutnala majonéza z K-Classic Mayonnaise Sauce. Čestné zmínky si zaslouží i produkty bez vajec; jmenovat by šly všechny, nejlepší však byly za nás Vegan Mayo by agricolTudlee Maya pochoutková.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 3 z 3
Zpět
Sdílet
Diskuse