Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2024 v 16:16
Čas čtení 1:03
Veronika Ábelová

Bizár, absurdno a herecké galapředstavení. V kinech válí film s Oldřichem Kaiserem

Bizár, absurdno a herecké galapředstavení. V kinech válí film s Oldřichem Kaiserem
Zdroj: Donart Film
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY FILM FILMOVÉ OSOBNOSTI FILMY 2024 NOVÉ FILMY TIP NA FILM
Uložit Uložené

Po Mimořádné události, která si u diváků oblíbenost příliš nezískala, přichází další snímek režiséra Jiřího Havelky.

Zahradníkův rok je novým film Jiřího Havelky na motivy stejnojmenné knihy Karla Čapka, která je inspirována skutečnou událostí. Balancuje hraně bizáru, absurdna a tragikomedie a v hlavní roli se představí Oldřich Kaiser, který jako zahradník bydlí se svou ženou na malebném kopečku a stará se o malé zahradnictví. Jeho ženu ztvárnila písničkářka a skutečná Kaiserova partnerka Dáša Vokatá.

Doporučeno
Romantické sci-fi s Joaquinem Phoenixem si získalo srdce mnoha lidí. Dojemný snímek míří na Netflix Romantické sci-fi s Joaquinem Phoenixem si získalo srdce mnoha lidí. Dojemný snímek míří na Netflix 29. července 2024 v 14:54
Doporučeno
Horor roku míří do českých kin. Nicolas Cage je v něm k nepoznání Horor roku míří do českých kin. Nicolas Cage je v něm k nepoznání 25. července 2024 v 10:31
Doporučeno
Tohle jsou nejlepší smažené dezerty na světě. Česko zabodovalo dvěma dobrotami Tohle jsou nejlepší smažené dezerty na světě. Česko zabodovalo dvěma dobrotami 24. července 2024 v 8:42

Zahradník (Oldřich Kaiser) má společně se svou ženou (Dáša Vokatá) malé zahradnictví, o které se poklidně stará. Pohoda ale skončí v momentě, kdy se na nedalekém zámku chystá usadit nový majitel, který má v plánu okolí přetvořit okolí včetně zahradnictví. Začne smršť bizarních událostí, kdy nový majitel nejprve vytvoří žiletkový plot a uzavře příjezdovou cestu. Potom, co nový majitel začne přidávat na intenzitě, zahradník se nevzdá a rozhodne se vzít celou situaci do svých rukou.

Kromě ústřední dvojice zahradníků se ve filmu objeví i Štěpán Kozub, Michal Isteník nebo Tomáš Jeřábek. Uznání za svůj herecký výkon dostal Oldřich Kaiser, který ve filmu projevil hlavně svoje mimické dovednosti. Ve snímku totiž skoro nepromluví.

 

„Síla Havelkových snímků tkví především v jedinečném citu převést látku, s níž se diváci setkávají na vlastní kůži ve svém běžném životě, na plátno a tu prodat skrze emoce hlavních představitelů,“ napsal jeden z diváků v recenzích na ČSFD. 

„To se v Zahradníkově roce daří na výbornou, zvláště zásluhou výjimečného mimického galapředstavení Oldřicha Kaisera, který o co méně sdělí divákovi prostřednictvím své postavy, o to více a úderněji toho řekne prostřednictvím role vyprávěče,“ chválil Kaiserův herecký výkon.

Doporučeno
Turista Svaťa cestuje z Brna do Austrálie po zemi. „Tálibánců jsem se nebál. Spaní většinou sháním až po setmění,“ říká Turista Svaťa cestuje z Brna do Austrálie po zemi. „Tálibánců jsem se nebál. Spaní většinou sháním až po setmění,“ říká 28. července 2024 v 8:00

Tragikomický snímek Zahradníkův rok měl premiéru teprve nedávno, a tak ho v kinech ještě zastihneš.

Domů
Sdílet
Diskuse