Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. srpna 2024 v 9:40
Čas čtení 0:45
Anna-Marie Hanzlíková

České zlato z paralympiády! Nevidomý plavec Kratochvíl se stal v 16 letech vítězem

České zlato z paralympiády! Nevidomý plavec Kratochvíl se stal v 16 letech vítězem
Zdroj: Český paralympijský výbor
SPORT LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2024 OLYMPIJSKÉ HRY PAŘÍŽ 2024 VODNÍ SPORTY
Uložit Uložené

Na letošní paralympiádě to pro Česko poprvé cinklo! Teprve šestnáctiletý David Kratochvíl vybojoval v plaveckém závodě na 400 metrů zlato.

A to není všechno – David navíc na trati 400m na volný způsob v kategorii S11 zaplaval nový evropský rekord. Povedlo se mu to díky času 4:26,34. Kratochvíl bodoval už loni jako mistr světa z Manchesteru.

Doporučeno
Chceš se vykoupat i se svým psem? Tohle jsou nejlepší dog friendly spoty v Praze a okolí Chceš se vykoupat i se svým psem? Tohle jsou nejlepší dog friendly spoty v Praze a okolí 31. srpna 2024 v 7:00

Stříbrnému Nizozemci unikl o celých pět vteřin. „Moje taktika měla být přitom jiná. Obvykle mám rychlejší stovku, pak ty další dvě zpomalím. Poslední stovku pak nakouřím, všechny doženu a porazím!“ uvedl ke své obvyklé taktice pro server Sport.cz Tentokrát ale plaval osm bazénů stejným tempem a v závěru přidal.

„Říkal jsem si, že by bylo super být do pátého místa a je z toho zlato. Je to splněný sen. Každému bych přál, aby někdy zažil podobný pocit. Když mi taťka řekl, že jsem paralympijský vítěz, to byla brutální euforie,“ svěřil David se svými pocity.

David Kratochvíl přišel kvůli rakovině sítnice o levé oko, později i o to pravé. V bazénu mu pomáhají tzv. tapéři, kteří na něj poklepají před obrátkou, aby věděl o blížícím se konci bazénu. Jako ti fungují Davidovi rodiče.

Kratochvíla v Paříži čeká ještě rozplavba a případně i finále na 50 metrů volným způsobem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Český paralympijský tým (@paralympicscz)

Domů
Sdílet
Diskuse